Yhä useammat pelaajat käyttävät nuuskaa, ja ”useat” saavat apua riippuvuuden hoitoon, kertoo Britannian ammattilaisjalkapalloilijoiden liitto (PFA).

PFA suunnittelee tutkimusta aineen käytöstä ja vaikutuksista pelaajiin. Moni tunnettu pelaaja on ikuistettu viime vuosina nuuskapurkin kanssa, ja myös Valioliiga-pelien aikana on nähty tilanteita, joissa pelaajat laittavat vaihtopenkillä huulensa alle jotain.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Alm🗣

@Ali1cinq
Bertrand Traoré il a calé son snus en sous-marin 😭

Nuuskan myynti on Yhdistyneessä kuningaskunnassa laitonta, mutta sen käyttö ei ole lainvastaista. Nuuskan myynti on kiellettyä kaikissa Euroopan unioniin ja Euroopan talousalueeseen kuuluvissa maissa. Ruotsi ja Norja ovat hakeneet poikkeusluvan nuuskan myyntiin 1990-luvulla.

– Olemme kokeilleet tietyissä seuroissa erityisiä työpajoja, joissa keskitytään riippuvuuteen, jotta voimme alkaa puuttua tähän ongelmaan, kommentoi PFA.

– Näissä työpajoissa käsitellään nuuskan vaikutuksia aivoihin, käyttäytymiseen ja hyvinvointiin sekä nuuskan käyttöön liittyviä mahdollisia pitkän aikavälin riskejä.

– Vaikka nuuska ei ole kielletty aine, teemme yhteistyötä seurojen lääkintähenkilöstön kanssa varmistaaksemme, että jäsenet saavat selkeää ja tarkkaa tietoa, joka auttaa heitä tekemään tietoon perustuvia päätöksiä terveydestään.

Athleticin tuoreessa tutkimuksessa paljastui seuraavaa:

  • Eräs korkean profiilin englantilainen maajoukkuepelaaja on ”täysin riippuvainen [nuuskasta]… harvoin nähdään ilman nuuskaa huulen alla”
  • Toinen nimekäs Valioliiga-pelaaja vieroitti itsensä nuuskan käytöstä sen jälkeen, kun hän oli pitkään kamppaillut vireensä kanssa
  • Erään Ykkösliiga-seuran pelaajat ovat myyneet nuuskaa 13- ja 14-vuotiaille akatemiapelaajille
  • Yhdeltä Kakkosliiga-seuran pelaajalta leikattiin ”vähän syöpää pois ikenestä” runsaan käytön vuoksi

Athletic on tietoinen myös eräästä seurasta, jossa yritettiin kieltää nuuska ennen kuin huomattiin, että nuuskan käyttö oli niin yleistä, ettei sitä ollut mitään järkeä yrittää estää.

Pelaajat ottivat avoimesti nuuskakiekkonsa esiin joukkuebussissa matkalla otteluihin ja valmentajilla oli tapana liittyä joukkoon. Lopulta kielto kumottiin ja pelaajille kerrottiin, että nuuska suvaitaan, kunhan se pidetään poissa julkisuudesta.

Leicesterin tähtihyökkääjän Jamie Vardy nuuskan käyttö sai isoa mediahuomiota vuonna 2016, kun hänellä bongattiin kiekko kädessä Englannin maajoukkueen mukana. Myöhemmin hän kertoi lopettaneensa nuuskaamisen, koska kyllästyi siitä syntyneisiin otsikoihin.

– Minun oli pakko lopettaa, koska te (lehdistö) teitte siitä ison numeron, joten en usko, että minua kuvataan enää sen kanssa, sanoi Vardy vuonna 2018.

– [Lopetin] kirjaimellisesti silloin, kun sitä alettiin levittää ympäri lehtiä. Siitä tehtiin iso juttu, en tiedä miksi. Niissä ei ole mitään vikaa.

– Päätin siitä itse. Ajattelin, etten tarvitse sitä hässäkkää.