Jürgen Klopp ja Liverpool sointuvat yhteen. Eivät vielä kuten Arsène Wenger ja Arsenal tai Sir Alex Ferguson ja Manchester United, mutta jotain sinnepäin.

Tuhkimotarina täyttää syksyllä kahdeksan vuotta. Liverpool on matkan varrella voittanut jokaikisen mahdollisen pokaalin ja palannut takaisin jalkapalloilevan maailman absoluuttiselle huipulle – eikä vähiten Kloppin ansiosta.

Kulunut kausi on ollut joukkueelle haastava, mikä on herättänyt varovaisia arveluita siitä, josko molempien osapuolien olisi jo aika siirtyä eteenpäin. Tässä vastaus kaikille epäilijöille: ei mistään hinnasta.

Kloppin tämänhetkinen sopimus Liverpoolin peräsimessä jatkuu kesään 2026. Tälläkin kaudella on tosin tullut hyvin selväksi, ettei sopimuksen kesto tarkoita mitään. Valioliigassa peräti 12 päävalmentajaa on ehtinyt saamaan potkut, mikä on uusi ennätys. On poikkeus sääntöön – muttei yllätys – että Liverpoolia johtaa yhä sama mies.

Seuran sisällä varsin hyvin tiedetään, että Kloppia parempaa vaihtoehtoa penkin päähän on käytännössä mahdotonta löytää. Oli hypoteettinen korvaaja kuka tahansa, häneltä puuttuu Kloppin auktoriteetti ja arvostus pukukopissa. Taktisesta osaamisesta voidaan keskustella, mutta siinäkin saksalaisen meriitit puhuvat puolestaan.

Otetaan varoittava esimerkki. Heikkojen tulosten ja epätasaisten peliesitysten jälkeen Chelsea potki syksyllä pihalle Thomas Tuchelin, joka vei joukkueen vain puolitoista vuotta aiemmin Mestarien liigan voittoon. Tilalle kiinnitettiin kokematon Graham Potter. Oliko loppujen lopuksi ihme, että mikään ei muuttunut? Ei. Löytyisikö Kloppille paikkaaja, joka taikoisi yhdessä yössä (tai kaudessa) kaikki ongelmat pois? Tuskin.

Liverpool vuosimallia 2023 on Jürgen Kloppin näköinen. Kokoonpanosta, jonka Klopp sai alussa käsiinsä on jäljellä neljä pelaajaa: Joe Gomez, Jordan Henderson, James Milner ja Roberto Firmino. Kaikkien muiden hankintaan on Klopp ollut vaikuttamassa. Tuntuu epätodennäköiseltä, että joku toinen pystyisi hallitsemaan tätä pelaajapakkaa paremmin.

Joukkue on myös säilynyt menestysvuosien varrella melko hyvin kasassa. Tähtipelaajista on Philippe Coutinhoa ja Sadio Manéa lukuun ottamatta pidetty tiukasti kiinni, ja myös tässä Kloppin rooli on ollut merkittävä. Toisin sanoen Liverpoolin toiminnassa on sellaista jatkuvuutta, jota Valioliigassa löytyy lisäksi ainoastaan Manchester Cityltä.

Kenties avain menestykseen onkin juuri tämä; myös Arsenalissa on tehty muutaman vuoden ajan töitä pidemmällä tavoitehorisontilla, ja tuo työ kantaa parasta aikaa hedelmää.

Klopp rakensi Liverpoolin uudelleen kertaalleen, ja jossain määrin uudelleenrakentamisesta voidaan puhua jälleen. Hyökkäyspäähän tehtiin viime vuonna suuria panostuksia, ja tulevana kesänä saattaa olla keskikentän vuoro.

Tällä kaudella myös pelisysteemissä on nähty uusia vivahteita, viimeisimpänä Trent Alexander-Arnoldin peluuttaminen pallonhallintavaiheessa keskikentällä. Nämä ovat osoituksia siitä, ettei Klopp ole myöskään jäänyt kiinni menneisyyteen.

Uusi sykli tarkoittaa uusia vastuunkantajia. Emme saa unohtaa, kuinka taitava Klopp on käsittelemään nuoria pelaajia. Hänen alaisuudessaan maailman ehdottomalle huipulle ovat nousseet esimerkiksi Mats Hummels, Robert Lewandowski, Andy Robertson ja juuri mainittu Trent. Klopp on eräänlaisena isähahmona kontribuoinut voimakkaasti näiden pelaajien läpimurtoihin. Kuka olisikaan siis parempi mentori Darwin Nuñezille, Harvey Elliotille ja kumppaneille.

Liverpool voitti viime kaudella sekä FA Cupin että Liigacupin, pelasi Mestarien liigan finaalissa ja hävisi Valioliigan pisteellä. Pienet taantumat ovat väistämättömiä, mutta harva seurajohto Valioliigassa ymmärtää tätä, ja näin ollen kynnys laittaa valmentaja vaihtoon on usein matala. Liverpoolin vaikeaa kautta selittävät monet tekijät kuten loukkaantumiset ja tähtipelaajien epätasaiset peliesitykset.

Tietysti joitain Kloppin valintoja voimme kyseenalaistaa, mutta potkut olisivat tässä tilanteessa hätävarjelun äärimmäistä liiottelua.

Mies itse totesi huhtikuun alussa, että hän istuu yhä Liverpoolin penkin päässä yhteisen historian, ei tämän kauden saavutusten perusteella. Hän on oikeassa, mutta vain osittain. Klopp istuu penkin päässä paitsi menneiden kausien, myös ensi kauden ja sitä seuraavien vuoksi. Yksikään signaali ei indikoi etteikö paras mies rakentamaan jotain uutta saksalaisluotsin pitkäjänteisen työn pohjalle olisi hän itse.

Daniel Harakka

LUE MYÖS