Valioliiga potkaistaan käyntiin pian ja sen myötä paljon odotettu Fantasy Premier League -kausi lähestyy alkuaan. Tässä tekstissä käydään läpi joukko puolustajia joita jokaisen managerin tulisi harkita joukkueeseensa.

Trent Alexander-Arnold, £8m

Liverpoolin uusi varakapteeni saapuu uuteen kauteen kahdeksan miljoonan hintalapun kera. TAA onnistui keräämään viime kaudella kaksi maalia ja 11 syöttöä huolimatta Liverpoolin keskinkertaisesta kaudesta. Trent on nähty viimeisissä peleissä keskikentällä, mikä ennakoi yhä vahvempaa osallistumista hyökkäyspeliin.

Jo viime kaudella data antoi Trentille joko syötön tai maalin kolmeen peliin. Liverpoolin joukkueen odotetaan myös olevan kovemmassa kunnossa verrattuna edelliseen kauteen, mikä taas on omiaan nostamaan mahdollisuuksia nollapeleihin.

Alexander-Arnoldin ongelmaksi muodostuu hintalappu, mikä vie huomattavasti varoja esimerkiksi keskikentältä. Myös muut halvemmat vaihtoehdot tarjoavat uhkaa hyökkäyspäähän, joskin vähemmän kuin Liverpoolin erikoistilannespesialisti. 

John Stones, £5.5m

Stones lopetti viime kauden upeasti pelaten Pep Guardiolan systeemissä toisena keskikentän pohjana. Stones on todennäköisesti ainakin alkukaudesta yksi varmoista avaajista. Uusi rooli mahdollistaa myös osallistumisen hyökkäyspelaamiseen ja lisäpisteiden saamiseen.

Cityn puolustus on kaudesta toiseen yksi Valioliigan parhaita, ja ilman yksittäisiä maaleja pelien lopussa olisi Cityn nollapelilukema ollut huomattavasti suurempi kuin 11. Cityn ensimmäiset seitsemän peliä ovat todella otolliset ja vaikeaksi voidaan katsoa vain Newcastle kierroksella kaksi.

Stonesin suurin riski on Pepin pelaajaruletti. Cityn joukkue on tarpeeksi laaja kierrätykseen, ja Guardiolaa ja puolustuksen rakennetta on ollut tunnetusti hyvin vaikea ennustaa. Jos Stones ei pelaa suurinta osaa peleistä, voi hintalappu olla liikaa pelaajasta, joka istuu penkillä.

Luke Shaw, £5.5m

Manchester Unitedin vasen pakki on nykyisellä tasollaan joukkueensa ensimmäinen vaihtoehto kyseiselle puolelle. Shaw vastaa osasta erikoistilanteita ja viime kauden 20 bonuspistettä ovat osoitus siitä, miten hyvin Shaw keräsi bonuksia ollessaan mukana kenttätapahtumissa. Unitedin puolustuspelaamisen pitäisi myös olla parempaa maalivahti André Onanan tultua tolppien väliin. Rasmus Højlundin saapuminen voi vaikuttaa myös positiivisesti englantilaisen tehoihin.

Unitedin ensimmäiset kuusi peliä ovat kuitenkin vaikeahkot. Ensimmäisessä kuudessa pelissä vastaan asettuvat Tottenham, Arsenal ja Brighton, eivätkä nollapelit kyseisiä joukkueita vastaan ole todellakaan selviö. Onana maksaa £0.5m vähemmän kuin Shaw ja tarjoaa täten halvemman reitin Manchester Unitedin puolustukseen. 

Ben Chilwell, £5.5m

Loukkaantumisista kärsinyt Chilwell näyttää olevan ainakin kirjoitushetkellä pelikuntoinen ja valmis avaamaan valioliigakauden. Viime kauden statistiikkaa ei kannata hirveästi katsella johtuen loukkaantumisista ja Chelsean ympärillä tapahtuneesta kaaoksesta. Tulee todennäköisesti antamaan ainakin kulmapotkuja kentällä ollessaan.

Mauricio Pochettinon tapa ottaa laitapakit aktiivisesti mukaan hyökkäykseen on omiaan lisäämään Chilwellin mahdollisuuksia syöttöihin tai maaleihin. Chelsean kalenteri on alkukaudesta todennäköisesti liigan paras, ja Liverpoolin jälkeen Chelsean voidaan odottaa voittavan ison osan peleistään. Tai näin ainakin paperilla.

Chelsea on kuitenkin joukkueena aika suuri kysymysmerkki. Ovi on käynyt useampaan suuntaan ja laitapakkeja joukkueella on jonoksi asti. Chilwellin kanssa peliajasta kilpailee ainakin Marc Cucurella, joten peliaika ei ole taattu. Preseasonilta ei kannata vetää turhia johtopäätöksiä, vaikka Chilwell onkin pelannut hyvin uudessa systeemissä. Jos puolustuspeli ei toimi viime kauden tapaan, ei Chilwellistä ole juurikaan hyötyä.

Pervis Estupiñán, £5.0m

Brighton lukeutui viime kauden positiivisiin yllätyksiin ja etenkin FPL-managerien suosikiksi nousi oikean laitapuolustajan paikalla operoiva Estupiñán. Kaudesta jäi käteen yksi maali sekä seitsemän syöttöä, ja tilastojen mukaan tehoja pitäisi tulla hyökkäyspäässä noin joka viidennessä pelissä. Etenkin ensimmäisessä kolmessa ottelussa Estupiñánilta on lupa odottaa tehoja hyökkäyspäähän mahdollisten nollapelien lisäksi.

Brightonin ongelmana voi olla avainpelaajien menettäminen. Alexis Mac Allister on jo kaupattu Liverpooliin, eikä Moisés Caicedon tulevaisuudesta ole tietoa. Tämä vaikuttanee Brightonin puolustuspelaamiseen ja sitä kautta nollapeleihin. Brightonin todennäköinen ykkösmaalivahti, Jason Steele, maksaa £0.5m vähemmän kuin Estupiñán mahdollistaen reitin Brightonin puolustukseen. Steele on myös etevä jalalla ja tulee todennäköisesti keräämään bonuspisteitä syötöistä torjuntojen lisäksi.

Gabriel Magalhães, £5.0m

Arsenalilla oli viime kaudella sarjan kolmanneksi pitävin puolustus eikä muutosta asiaan ole näkyvissä. Declan Ricen hankinnan myötä Arsenalin luulisi päästävän yhä vähemmän maaleja ja pitävän enemmän nollapelejä. Gabrielin maaliodottama oli Arsenalin puolustajista suurin ja isokokoisen brasilialaisen voidaan odottaa tekevän jokusen maalin kulmatilanteista. Arsenalin alkukauden otteluohjelma on hyvä ja joukkueen oletetaan pitävän useamman nollapelin.

Pedro Porro, £5.0m

Espanjalainen liittyi Tottenhamiin tammikuun siirtoikkunassa. Porro vakuutti Valioliigassa pelaten lopulta 15 ottelua tehoin 3+3. Porro pelasi alakuloisessa Tottenhamissa, mikä lisää tehojen vaikuttavuutta. Porron hankkimista tukee myös uuden päävalmentajan, Ange Postecogloun, pyrkimys pelata hyökkäävää jalkapalloa laitapuolustajien osallistuessa aktiivisesti hyökkäyspelaamiseen.

Tottenham on joukkueena melko arvaamaton ainakin tulevan kauden alussa. Harry Kanen lähdöstä on puhuttu koko kesä, mutta ainakin kirjoitushetkellä englantilainen on Tottenhamin riveissä. Vaikka Spurs onkin näyttänyt merkkejä paremmasta preseasonilla, voi olla liian aikaista arvioida joukkueen tuloskuntoa Valioliigassa. Tottenhamin otteluohjelma on melko kimurantti eikä se tue Porron hankintaa ainakaan ensimmäisellä peliviikolla.

Lewi Colwill, £4.5m

Nuori toppari vakuutti viime kaudella lainalla Brightonissa nousten avauskokoonpanoon kauden jälkimmäisellä puolikkaalla. Wesley Fofanan vakavan loukkaantumisen ja Benoît Badiashilen poissalon myötä Colwillin odotetaan taistelevan peliajasta Trevoh Chalobahin kanssa alkukaudella. Colwill on esiintynyt edukseen preseasonilla ja saanut kehuja päävalmentaja Pochettinolta. Tarjoaa edullisen reitin Chelsean puolustukseen verrattuna Chilwelliin.

Ongelmaksi voi kuitenkin muodostua peliaika. Kuten Chilwellin tapauksessa jo sanottiinkin, preseasonilta on hyvin vaikea päätellä, keitä Pochettino tulee Valioliigassa peluuttamaan. Toisaalta Colwill ei ole hinnalla pilattu, joten topparin voi myydä tulevaisuudessa huoletta pois mikäli peliaikaa ei heru.

Issa Kaboré, £4.0m

Manchester Citystä täksi kaudeksi Lutoniin lainatttu Kaboré on nousijajoukkueelle oiva lisä oikeaan laitaan. Lutonin pelatessa kolmen alakerralla Kaboré nousee viime kaudesta tuttuun oikeaan laitaan neljän pelaajan keskikentällä. Kaboré pelasi Ranskan liigassa kolmanneksi yltäneessä Marseillesissa 22 peliä tehoin 1+1.

Kaboré tuskin yltää huikeisiin pistemääriin Lutonin riveissä, mutta peliajan pitäisi olla taattua, ja oikealla laidalla operoidessa Kaborélla pitäisi olla mahdollisuus saada jokunen syöttö ja maali. Tärkeä löytö jokaisen managerin penkille.

Huom! Liity Valioliiga.comin Fantasy Premier League -sarjaan. Liittymiskoodi on: 22oeb6

Iisakki Lehtonen