Valioliiga on ryhtynyt uusin keinoin parantamaan kommunikointia VAR-huoneen ja kentällä olevien tuomareiden välillä, kertoo Times.

British Airwaysin lentäjät Chris Heaven ja Pete Nataraj kävivät pitämässä tuomareille esitelmän, jonka tavoitteena oli selkeyttää viestintää pelin aikana.

Esitelmässä painotettiin selkeää, kohdennettua vuoropuhelua sekä epämuodollisten keskustelujen välttämistä.

Heaven ja Nataraj korostivat myös lyhyiden viestintäprosessien tehokkuutta ja antoivat esimerkiksi lentäjän, joka saattaa laskeutua vieraalle alueelle, jossa voi olla kielimuuri vastassa. He kehottivat myös tuomareita päättämään etukäteen, mitä tietoja pelin aikana välitetään, jotta sekaannuksia voitaisiin vähentää entisestään.

Valioliigassa on nähty tällä kaudella joitain puhuttavia tuomioita, joissa tuomarien keskinäinen kommunikointi on nostettu tikunnokkaan.

Räikein esimerkki nähtiin syyskuun lopussa Tottenhamin ja Liverpoolin ottelussa, jossa vierasjoukkueelta hylättiin virheellisesti maali. Liverpoolin Luis Díaz vastasi pelin avausmaalista, mutta videotarkistuksen aikana kentällä olleiden tuomarien ja VAR-huoneen kanssa syntyi sekaannus siitä, mikä oli alkuperäinen tuomio kentällä.

VAR-huoneessa oltiin tulkittu, että maali syntyi hyväksytysti. Videotuomarit päätyivät näkemänsä perusteella vahvistamaan tuomion. Kentällä tilanne oli kuitenkin liputettu paitsioksi, ja VAR-huonetta oli pyydetty vahvistamaan tämä. Virhe tajuttiin vasta pelin jatkuttua, mikä ilmenee Valioliigan ja PGMOL:n julkaisemasta tallenteesta.