FA Cupissa pelataan tänään, lauantaina, yksi englantilaisen jalkapallon kiihkeimmistä otteluista, kun Sunderland isännöi Newcastlea kilpailun kolmannella kierroksella.

Tyne-Wear Derby on pelattu ensimmäisen kerran vuonna 1888, ja joukkueet ovat täysin tasoissa tulosten osalta. Kumpikin on poistunut paikallispelistä voittajana 53 kertaa ja tasapeliin on päädytty 50 kertaa.

Kuten isoissa derbyissä on tapana, kyseessä ei ole ainoastaan naapurien urheilullinen kilvoittelu. Newcastlen ja Sunderlandin vihanpito juontaa juurensa aina 1600-luvulle ja Englannin sisällissotaan, jossa ne asettuivat eri puolille.

Lauantain cup-kohtaaminen on ensimmäinen Tyne-Wear Derby sitten vuoden 2016, josta lähtien seurat ovat pelanneet eri sarjatasoilla, kuten nykyäänkin; Newcastle pelaa Valioliigassa ja Sunderland Mestaruussarjassa.

Newcastlen ja Sunderlandin paikallispeleillä on valitettavan väkivaltainen historia. Yksittäisten derbyjen yhteydessä on pidätetty erilaisista järjestyshäiriöistä ja yhteenotoista johtuen kymmeniä ihmisiä, joskus jopa toista sataa.

Vuonna 2013 eräs Newcastlen kannattaja sai 12 kuukauden vankilatuomion lyötyään poliisihevosta, kun Harakat oli hävinnyt kotikentällään Sunderlandille 0-3.

Poliisi on tällä kertaa varautunut kannattajien yhteenottoihin kieltämällä Newcastlen vierasfaneja käyttämästä julkista liikennettä.

Newcastlen kannattajat on määrätty taittamaan 20 kilometrin matka virallisilla busseilla, jotka kulkevat suoraan St James’ Parkilta Sunderlandin Stadium of Lightille. Vierasfanit eivät saa lippujaan, jos he poistuvat kyydistä aikaisemmin.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Ukfootballflags

@ukfootballflags
Sunderland vs Newcastle in the FA Cup tomorrow.

Who remembers that time a Newcastle fan punched a horse? 🐎

#sunderland #newcastle #FACup

Valmentajien kommentit

Sunderlandin päävalmentaja Michael Beale on ehtinyt olla pestissään vasta neljän pelin ajan, ja nyt hänellä on edessään yksi kauden isoimmista otteluista

– Tämä on ottelu, joka kiehtoo kaikkia koillisessa, mutta myös koko maassa, sanoi Beale Telegraphin mukaan.

– Saavuin seuraan sen jälkeen, kun arvonta oli suoritettu, mutta sen on pystynyt tuntemaan, kuinka odotukset ovat kasvaneet, ja nyt olemme vihdoin peliviikolla.

– Siitä (edellisestä derbystä) on kulunut seitsemän vuotta, mikä on aivan liian pitkä aika, ja tässä piilee FA Cupin kauneus. Tämä on sellainen [ottelu], jota koko kansakunta tulee katsomaan.

– Meidän on oltava parhaimmillamme, tällä hetkellä seurojen välillä on selvästi ero. On kiehtovaa asettaa nuori Mestaruussarja-joukkueemme Mestarien liigassa pelannutta joukkuetta vastaan.

Newcastlen päävalmentaja Eddie Howe sanoo, että joukkueen paikalliset pelaajat ovat tehneet muille selväksi, kuinka iso ottelu kyseessä on.

– Kun arvonta oli suoritettu, annoin parille geordielle tilaisuuden puhua siitä tilanteen pohjustamiseksi. Heillä on ollut kulissien takana rooli [otteluun valmistautumisessa]. Pelaajat tietävät, kuinka paljon se merkitsee kaikille.

– Joukkueessa tarvitaan [ihmisiä, jotka ymmärtävät seuraa]. Haluaisin aina mieluummin, että joukkueessa olisi pelaajia, jotka ovat käyneet akatemian läpi ja tuntevat seuran odotukset. Meillä on hienoja hahmoja, jotka ovat olleet täällä pitkään. He ovat todella seuran ydin, ja olemme todella tyytyväisiä, että meillä on heitä.

Sunderland-Newcastle alkaa kello 14.45 ja näkyy suorana V Sport 2 Suomi -kanavalta sekä Viaplayn suoratoistopalvelusta.

Viaplay Urheilu

@ViaplayUrheilu
Viikonloppuna ja vähän sen jatkona pelataan FA Cupin kolmas kierros!⚽️🔥

Kaikki kolmannen kierroksen 32 ottelua nähtävissä Viaplayssa.

Tässä muutama täky viikonlopulle.🧐📜

#Valioliiga #FACup

Linkki twiittiin.