Chelsean entinen toimitusjohtaja Marina Granovskaia, jota kuvailtiin aikoinaan ”jalkapallon vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi”, on joutunut kuumille kiville The Guardianin julkaistua tuoreen selvityksensä meneillään olevasta tutkinnasta seuran väitetyistä rahankäyttörikkeistä Roman Abramovichin aikakaudella.

Granovskaia johti Chelseaa siihen asti, kunnes Abramovich myi seuran toukokuussa 2022. Granovskaia joutuu nyt vastaamaan kysymyksiin siitä, mitä hän tiesi lontoolaisseuran entisen omistajan alaisuudessa tehdyistä salaisista maksuista, joista myös hänen epäillään hyötyneen.

Yksityiskohdat miljoonien punnan suuruisista palkkioista, jotka rahoitettiin venäläiselle oligarkille kuuluvien offshore-sijoitusyhtiöiden kautta, tulivat viime vuonna julki Guardianin ja kansainvälisten yhteistyökumppaneiden julkaiseman Cyprus Confidential -vuodon tuloksena.

LUE MYÖS: Hämäriä maksuja agenteille – Chelsea saattaa joutua isoihin vaikeuksiin

Asiakirjoista käy ilmi, että Abramovichin läheinen yhteistyökumppani Granovskaia tiesi joistakin kyseenalaisista liiketoimista, kuten tähtipelaaja Eden Hazardin agentille maksetusta palkkiosta.

Muut tutkan alla olevat kaupat liittyvät tiettävästi brasilialaishyökkääjä Willianin ja kamerunilaishyökkääjä Samuel Eto’on hankintoihin.

Granovskaia näyttää myös hyötyneen henkilökohtaisesti joistakin maksuista, mikä herättää epäilyksiä siitä, saiko hän Chelsean maksaman palkan lisäksi ylimääräisiä tienestejä Abramovichilta tekemästään työstä seurassa.

Asiakirjojen mukaan Abramovichin verkostoon kuuluvat offshore-yhtiöt myönsivät Granovskaialle 7,5 miljoonan punnan lainat, joilla hän rahoitti uuden talonsa ostamisen Stamford Bridgen läheltä. Sen lisäksi kirjoita löytyy 1,63 miljoonan punnan maksu ”taloudellisesta, verotuksellisesta ja oikeudellisesta due diligence -tarkastuksesta”.

Valioliiga tutkii, tukiko Abramovich salaa joukkuettaan ja sen johtohahmoja käyttämällä offshore-yhtiöitä maksujen suorittamiseen. Reilun pelin taloussääntöjen mukaan seuran olisi pitänyt suorittaa tällaiset maksut omilta pankkitileiltään.

Granovskaia ei ole vastannut The Guardianin kommenttipyyntöihin. Chelsea on aiemmin sanonut, että kaikki maksut ovat peräisin ajalta ennen sen nykyistä omistusjärjestelmää, ja että seura on itse ilmoittanut jalkapalloviranomaisille kaikista ”mahdollisista taloudellisista väärinkäytöksistä” kyseiseltä ajanjaksolta.