Valioliigakausi alkaa olla paketissa. Sen kunniaksi valitsimme kauden parhaat pelaajat ja laadimme tähdistökentällisen.

Paras maalivahti

Jordan Pickford, Everton

Evertonille kausi on ollut pistevähennyksineen aika lailla haastava. Joukkue kuitenkin selvitti ongelmat ja piti sarjapaikastaan kiinni – ei vähiten Pickfordin ansiosta. Englannin maajoukkuemaalivahti on päästänyt Valioliigassa ennen päätöskierrosta 49 maalia ja pitänyt 13 kertaa maalinsa koskemattomana. Vain Arsenalin David Rayalla on nollapelejä enemmän.

Pickford on myös ottanut kelpo määrän laukauksia vastaan ja hoitanut hommansa kunnialla: torjuntaprosentti on sarjassa neljänneksi paras. Tilastojen valossa Pickford esti kaudella 2,1 maalia enemmän kuin mitä olisi pitänyt tehdä. Sekin on sarjassa viidenneksi paras luku, ja Evertonin tasoisessa joukkueessa tuollaisen merkitys on suuri.

Paras puolustaja

William Saliba, Arsenal

Arsenal on päästänyt tällä valioliigakaudella vähiten maaleja – ennen päätöskierrosta vain 28. Ainoa pelaaja, joka Arsenalin paidassa on pelannut Valioliigassa jokaisen minuutin, on Saliba. 192-senttisestä ja 23-vuotiaasta ranskalaisesta on kehittynyt Arsenalille puolustuksen tuki ja turva.

Kaiken lisäksi Saliba on myös hyvin tärkeä lenkki pelinavaamisessa. Saliba ei pelkästään anna peliä kohden selvästi eniten syöttöjä Arsenalin pelaajista, vaan hän myös antaa syötöt parhaalla prosentilla omille.

Paras keskikenttä

Rodri, Manchester City

Täydellinen keskikenttäpelaaja. Hyökkäävän joukkueen keskikentällä täytyy puolustaa jatkuvasti isoa tilaa, mutta sen Rodri osaa. Cityn joukkueesta eniten taklauksia ja neljänneksi eniten syötönkatkoja per peli.

Rodri on myös pelinavaajana loistava. Hän on ainoa pelaaja tämän kauden Valioliigassa, joka on antanut keskimäärin yli 100 syöttöä ottelua kohden. Rodri syöttää koko sarjassa eniten onnistuneita syöttöjä – niin maata pitkin kuin pitkänä.

Ja kaiken tämän lisäksi Rodrilta saadaan myös ratkaisevia tehoja. Ennen päätöskierrosta 7+9 ovat hurjat tehot puolustavalle keskikentälle. Cityn joukkueessa vain kolme pelaajaa on tehnyt enemmän maaleja ja yksi pelaaja antanut enemmän maalisyöttöjä kuin Rodri.

Paras laituri

Phil Foden, Manchester City

Nappikausi ja lopullinen läpimurto eliittitasolle. Fodenista on kuoriutunut erittäin moniulotteinen hyökkäyspään pelaaja. 23-vuotias englantilainen kykenee pelaamaan lähes kaikissa rooleissa hyökkäyksessä ja keskikentällä. Osaa pelata kombinaatioita pienessä tilassa, mutta yhtä lailla hyökätä tyhjään tilaan. Osaa haastaa, näkee saumat viimeiselle syötölle ja osaa tätä nykyä viimeistelläkin tehokkaasti.

Ennen päätöskierrosta Fodenilla on valioliigakaudelta kasassa 17 maalia ja kahdeksan maalisyöttöä.

Paras hyökkääjä

Ollie Watkins, Aston Villa

Jos on ollut Fodenilta nappikausi, niin samaa voi helposti sanoa Watkinsista. Ihan tolkutonta menoa, kun otetaan huomioon, että pelikaverit ovat useamman pykälän heikompia kuin vaikkapa Man Cityssä ja Arsenalissa.

Watkins on takonut ennen viimeistä kierrosta Valioliigassa 19 maalia ja antanut päälle 13 maalisyöttöä. On ollut kaikki kaikessa Aston Villan hyökkäyspelissä, ja ensi kaudella pääsee johdattamaan Villan Mestarien liigaan.

Paras nuori pelaaja

Cole Palmer, Chelsea

Man City olisi halunnut pitää kiinni Palmerista, muttei kyennyt tarjoamaan tälle sellaista vastuuta kuin nuorukainen olisi halunnut. Siirtyi Chelseaan, eikä avauskausi olisi voinut paremmin sujua.

22-vuotias englantilainen on paukuttanut ikäennätykset uusiksi ja siinä sivussa on raahannut nuorennusleikkauksen kanssa painivaa Chelseaa perässään. Ennen päätöskierrosta Palmer on takonut jo hurjat 22 maalia ja antanut päälle kymmenen maalisyöttöä. Samoihin kokonaistehoihin ovat yltäneet tällä kaudella vain Erling Haaland ja Ollie Watkins.

Chelsealle Palmer on ollut elintärkeä: eniten maaleja, eniten maalisyöttöjä, eniten laukauksia ja eniten luotuja maalipaikkoja.

Paras pelaaja

Rodri, Manchester City

Kenties maailman aliarvostetuin pelaaja. On vain hieman liioiteltua sanoa, että Rodri tekee kentällä jatkuvasti kaiken oikein. Moni on pitänyt Manchester Cityä jo vuosien ajan maailman parhaana joukkueena – ja tuossa joukkueessa oikeastaan vain Rodri on pelaaja, jota ei voi korvata.

On lähinnä naurettavaa, että Rodri ei ole virallisesti edes ehdolla Valioliigan kauden parhaaksi pelaajaksi. Eiköhän Rodri kuitenkin itse tiedä, kuinka hyvä – suorastaan täydellinen – futari hän tällä hetkellä on.

Tähdistökentällinen

Valioliiga.comin valitsema tähdistökentällinen kaudella 2023-24.

LUE MYÖS