Manchester City väittää, että Valioliiga on kohdellut sitä epäoikeudenmukaisesti arvioidessaan seuran kaupallisia tuloja, kertoo Guardian.

City on nostanut esille, että Valioliiga on tukeutunut datayhtiöön, joka työskentelee myös manchesterilaisseuran kilpailijoiden kanssa.

Manchester Cityn kaupallisia sopimuksia on käynyt läpi maailmanlaajuinen datayhtiö Nielsen Sports, jolla on sopimuksia useiden huippuseurojen kanssa.

Guardianin mukaan City otti Valioliigan ja Nielsenin yhteistyön esille välimiesmenettelyssä, jossa käsiteltiin manchesterilaisseuran sopimuksia sen omistajiin kytkeytyvien yritysten kanssa.

Kolmella Cityn suurimmalla sponsorilla – Etihad Airwaysilla, Etisalatilla ja Experience Abu Dhabilla – on läheiset yhteydet seuran omistajiin. Nielsenin tehtävä on ollut arvioida, vastaavatko moiset sopimukset käypää markkina-arvoa ja noudattavatko ne siten Valioliigan APT-sääntöjä (Associated party transactions).

Cityn mukaan Valioliigan APT-säännöt ovat kilpailulainsäädännön vastaisia. Jos seura voittaa oikeustaistelunsa, se vaatii Valioliigalta taloudellisia korvauksia Nielsenin analyysin jälkeen jäädytetyistä sponsorisopimuksista aiheutuneista tappioista.

Oikeustaistelusta odotetaan ratkaisua ”lähiaikoina”, mutta tarkka ajankohta ei ole vielä selvillä. Päätös tulee olemaan merkittävä ennakkotapaus Valioliigan tulevaisuutta ajatellen.

Manchester City ilmoitti viime marraskuussa Valioliigan ennätystulot 712,8 miljoonaa puntaa, mikä oli lähes 100 miljoonan punnan nousu edelliseen vuoteen verrattuna. Cityn kaupalliset tulot ovat herättäneet huomiota, kun otetaan huomioon heidän maailmanlaajuisen fanipohjansa verrattuna esimerkiksi Manchester Unitedin ja Liverpooliin.

Meneillään olevan tapauksen lisäksi Manchester Cityllä on marraskuussa edessään historiallinen kuuleminen, jossa Valioliiga syyttää sitä 115 rikkomuksesta sarjan taloussääntöjä koskien.

115 syytekohtaa

  • 54x Tarkkojen taloudellisten tietojen toimittamatta jättäminen vuosina 2009-2018
  • 14x Pelaajien ja managereiden maksuja koskevien tarkkojen tietojen toimittamatta jättäminen vuosina 2009-2018
  • 5x UEFA:n sääntöjen noudattamatta jättäminen, mukaan lukien taloudellisen reilun pelin säännöt (FFP), vuosina 2013-2018
  • 7x Valioliigan kestävyys- ja kannattavuussääntöjen rikkominen vuosina 2015-2018
  • 35x Yhteistyön laiminlyönti Valioliigan tutkimuksissa joulukuu 2018 – helmikuu 2023

Linkki twiittiin.

LUE MYÖS