Valioliigan seurat seuraavat tiistaina suurella mielenkiinnolla, mitä tapahtuu, kun Britannian pääministeri Theresa May esittelee niin kutsutun Brexit-pakettinsa parlamentissa. On hyvin mahdollista, että Euroopan unionin kanssa sopuun päässyt May kokee tappion – ja koko Brexit palaa nollapisteeseen. Tämä taas saattaisi tarkoittaa Britannian eroa ilman sopimusta.

Tilanne on herättänyt jo suurta huolta. Valioliigan seurat pelkäävät, että Brexit suistaa maailman johtavan jalkapallosarjan raiteiltaan. Kaikki sarjan 20 seuraa vastustivat eroa ennen kesän 2016 jo surullisen kuuluisaksi taipunutta äänestystä. Sarjan tuolloinen toimitusjohtaja Richard Scudamore piti koko Brexit-kampanjaa ”omituisena”.

Kova vai pehmeä paketti?

Tiistai ratkaisee joka tapauksessa paljon. Niin kutsuttu ”Hard Brexit” vaikuttaisi rajusti ihmisten ja tavaroiden liikkumiseen. ”Soft Brexit” taas saattaisi johtaa väljempiin rajoituksiin – ja juuri tätä omastakin asemastaan taisteleva May yrittää ajaa, mutta euroskeptikot taistelevat vastaan.

Valioliigan seurat nauttivat Euroopan unionin tarjoamista eduista. Valioliigan seurat pystyvät värväämään saksalaisia, hollantilaisia tai vaikka espanjalaisia pelaajia hyvin vaivatta. Heille ei tarvitse järjestää kinkkistä työlupaa.

Esimerkiksi eteläamerikkalaisten jalkapalloilijoiden hankkiminen on huomattavasti hankalampaa. Sarjan johtaviin pelaajiin kuuluva ranskalainen N’Golo Kanté ei täyttänyt pelaajataustallaan tiukkoja maahanmuuttokriteerejä, mutta pääsi Euroopan unionin avulla Leicesteriin kesällä 2015. Siirto onnistui, vaikka Kanté ei kuulunut tuolloin maajoukkueen vakiorinkiin.

Britannian tiukat maahanmuuttopykälät siis edellyttävät, että Euroopan unionin ulkopuolisen pelaajan pitää pelata tietty määrä maaotteluja kahden edellisen vuoden aikana ennen kun hän voi siirtyä maahan. Nämä pykälät vaihtelevat Fifan rankingin mukaan. Parhaiden maiden edustajille riittää vähempi määrä. Heikompien maiden edustajien pitää kuulua maajoukkueen ehdottomiin avainhahmoihin.

Esimerkiksi suomalaisten pitäisi pelata 75 prosentissa maaotteluja, jotta täyttävät kriteerit – kun Brexit astuu voimaan. Toisin sanoen tällä hetkellä Englannissa pelaavista suomalaisista vaikkapa Niki Mäenpäällä ja Aapo Halmeella voisi tulla työluvan kanssa vaikeuksia, mutta Teemu Pukki olisi ”turvassa”.

On mahdollista, että jatkossa eurooppalaiset pelaajat joutuvat samalle viivalle kaikkien muiden kanssa. Tämä saattaisi auttaa suomalaisia pelaajia – jos Valioliigan seurat joutuvat hankkimaan tietyn määrän maaotteluja pelanneita jalkapalloilijoita.

BBC paljasti vuonna 2016, että peräti 332 Valioliigan, Mestaruussarjan tai Skotlannin pääsarjan pelaajaa ei täyttänyt kriteerejä. Kyse on siis todella merkittävästä asiasta. Syntyy kaaos, jos he jäävät hetkessä tyhjän päälle.

Brexit iskisi akatemioihinkin. Valioliigan seurat värväävät nykyisin innolla lupaavia 16–18-vuotiaita eurooppalaisia lupauksia. Jos vapaa liikkuvuus lakkaa, loppuu tämä touhu.

Samalla Brexit vaikuttaisi valmentajien pääsyyn. Britannian maahanmuuttojärjestelmä on jopa epäinhimillinen, kun virkamiehet yrittävät täyttää konservatiivihallituksen asettaman mahdottoman tavoitteen – kutistaa nettomaahanmuuton kymmeniintuhansiin. Miten viranomaiset suhtautuisivat siihen, jos vaikka Hull City haluaisi palkata kokemattoman portugalilaisen managerin? Jos viranomaiset toimivat nykylinjoilla, vastaisivat he, että seuran pitää suosia Britannian omia koutseja.

Vaikutukset näkyvät jo

Punnan arvo on heikentynyt Brexit-sotkussa. Tämä on jo vaikuttanut Valioliigan asemiin. Seurat joutuvat maksamaan siirtomarkkinoilla korotettua hintaa hankinnoistaan.

Jos ja kun Valioliigan asema siirtomarkkinoilla horjuu, vaikuttaa se jatkossa varmasti sarjan televisiosopimukseenkin.

Tiistai siis määrittää rajusti Valioliigan tulevaisuutta. Seurat voivat vain toivoa vähemmän huonoa Brexit-vaihtoehtoa, siis pehmeää eroa.

Englannin jalkapalloliitto sen sijaan hieroo ehdassa Brexit-hengessä käsiään. Wembleyn toimistoilla haaveillaan, että Brexit tarjoaa heille oivan mahdollisuuden vähentää ulkomaalaisten pelaajien määrää ja kohentaa brittiläisten kykyjen asemaa, sillä niin kutsuttujen home-grown-jalkapalloilijoiden määrä jatkaa laskuaan. Vain noin kolmannes Valioliigan pelaajista täyttää nämä kriteerit. Tämä on asia, jonka maajoukkueen päävalmentaja Gareth Southgate on nostanut usein esille.

Aivan eri asia on se, kiinnostaako peribrittiläissarja ympäri maapallon. Valioliigan vetovoima perustuu kulttuurin ohella tähtiin. Koko Brexit heijastelee vahvasti osittain syystäkin katkeroituneiden ihmisten tuskaa. Mennyt maailma ei kuitenkaan koskaan palaa. Britannian asema horjuu jatkossa eri aloilla. Niin horjuu Valioliigankin.

Sarjan muutaman viikon takainen tiedote kertoi paljon. Siinä korostettiin, että Brexit ei välttämättä kohentaisi maajoukkueiden asemaa. Esimerkiksi Englanti on pärjännyt viime aikoina hyvin miehissä ja junioreissa.

– Kilpailuamme katsotaan 189 eri maassa ja se tuo 700 000 matkailijaa kaudessa. Seurat työllistävät 12 000 ihmistä täyspäiväisesti ja koko Valioliigan verot tuovat kaudessa yhteiskunnalle 3,3 miljardia euroa, tiedote korosti.

Pelissä on siis kovat panokset. Paras vaihtoehto ei välttämättä voita tätä kamppailua. Jostain historian etäisistä jäänteistä kumpuava tunne tuntuu painavan sumujen saarilla järkeä enemmän.

Yhteenveto: Ainakin tätä Brexit tarkoittaa:

– televisiosopimuksen arvo uhkaa romahtaa
– kotimaisten pelaajien määrä nousee, ulkomaalaisten laskee
– juniori-ikäisten eurooppalaisten pelaajien hankinta lähes mahdotonta
– ulkomaalaisten valmentajien asema heikkenee
– jos Valioliigan varat hupenevat, vähentyvät sarjan maksamat verot
– jos Valioliigan kiinnostus heikkenee, saapuu vähemmän futisturisteja

Lähteet: goal.com, BBC, premierleague.com

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila