[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1498082844977{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Sisällysluettelo

[/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530818555810{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Viime kausi

[/vc_column_text][vc_column_text]Kuten usein sanotaan, mestaruuden puolustaminen voi olla jopa haastavampi tehtävä kuin mestaruuden voittaminen. Tämän vanhan viisauden Chelsea sai jo viime kesänä todeta.

Mahalaskun ensimmäisiä merkkejä oli nähtävissä jo kesällä. Manageri Antonio Conte peräänkuulutti useaan otteeseen seurajohdolta isoa määrää laadukkaita hankintoja, sillä italialaisen mielestä rosteri oli aivan liian kapea menestyksekkkääseen mestaruuden puolustamiseen. Mestaruuskaudella kun Chelsealla ei ollut europelejä rasitteenaan, mutta nyt kilpailua tulisi käydä monella rintamalla.

Kun Conte sai pettyä siirtomarkkinoilla päivä toisensa jälkeen, ei hän epäröinyt ilmaista pettymystään seurajohtoon. Välien rakoilu oli aistittavissa jo varhain, ja nyrpeän ilmapiirin, välttävien tulosten ja omistaja Roman Abramovitšin historian tuntien on lähes ihme, että Conte sai pitää työpaikkansa koko kauden ajan.

Tulehtuneita ihmissuhteita hoidettiin lehtien palstoilla etenkin tapaus Diego Costan kohdalla. Conten ja Costan kemiat eivät enää toimineet, ja luotsi ilmoittikin jo kesällä, ettei Costalle ole paikkaa tämän joukkueessa. Mikä irvokkainta, ilmoitus tapahtui tiettävästi tekstiviesteillä.

Costa-saagassa uhkailtiin sittemmin puolin ja toisin oikeustoimilla, ja Costalta jäi koko syyskausi pelaamatta. Lopulta Atlético Madrid kuitenkin lunasti vanhan lemmikkinsä omakseen, ja Costa palasi tutun rautaisessa iskussa takaisin kentille tammikuussa.

Chelsean kannalta kurjaa saagassa oli, ettei Costan jättämää pelillistä aukkoa onnistuttu koskaan kunnolla paikkaamaan. Costan mantteli jäi Álvaro Moratalle, mutta odotusarvo oli vääjäämättä huomattavasti korkeammalla kuin 11 valioliigamaalissa.

Toinen hämmentävä takaisku Chelsean siirtomarkkinoilla oli Nemanja Maticin päästäminen Manchester Unitediin. United sai kaupassa sopuhintaan melkoisen timantin ja Chelsean keskikenttä oli siirron myötä repaleinen. Eikä pukukoppikaan ollut entisensä joukkueen henkisen johtajan John Terryn lähdettyä Aston Villaan.

Mitään varsinaista sukellusta Chelsea ei missään vaiheessa kautta tehnyt, vaan se puursi läpi sesongin tasaiseen tahtiin, mutta ilman suurta loistoa. Blues oli neljännestä kierroksesta lähtien viiden parhaan sakissa, mutta minimitavoitteesta neljän parhaan joukossa jäätiin keväällä.

Lokakuun lopulta tammikuun lopulle ulottuneessa 16 ottelun jaksossa Chelsea hävisi vain yhden pelin, mutta ratkaiseva käänne siinä, että kausi kääntyi miinusmerkkiseksi, koettiin helmi-maaliskuun vaihteessa. Kaksi peräkkäistä tappiota Manchesterissa pudottivat Chelsean lopullisesti kärkinelikon kyydistä.

Cup-kilpailuissa Chelsea sen sijaan onnistui. Liigacupissa se putosi välierän uusintaottelussa Arsenalille, mutta kausi päättyi lopulta hienosti FA Cupin voittojuhliin. Finaalissa kukistui José Mourinhon Manchester United 1-0.

Mestarien liigassa Chelsea sijoittui AS Roman jälkeen lohkonsa kakkoseksi keskinäisten ottelujen vertailussa. Pudotuspeleissä vastaan tuli Barcelona, jolle se taipui yhteismaalein 1-4.

Conten aikakauden jälkipyykkiä pestään vielä tämänkin kauden aikana, sillä italialainen uhkaa haastaa vanhan seuransa oikeuteen potkujen myöhäisen ajankohdan vuoksi.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1497515328839{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Pelaajasiirrot – lähteneet

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Thibaut Courtois (Real Madrid)
Maalivahti, 26 vuotta

Lähes kaksimetrinen belgialainen teki sopimuksen Chelsean kanssa jo vuonna 2011, mutta vietti sopimuskautensa ensimmäiset kolme vuotta lainalla Atlético Madridissa. Tuon lainapestin tulokset painoivat myös päivää ennen Englannin siirtoikkunan sulkeutumista tapahtuneessa siirrossa Madridin toiseen seuraan Realiin, sillä Courtois halusi Espanjan pääkaupunkiin ennen kaikkea siksi, että hänen lapsensa asuvat siellä. Chelsealle Courtois’n lähtö on valtava menetys, sillä mies on kuulunut neljän kauden ajan joukkueen ehdottomasti kantaviin voimiin. Tuoreimpana meriittinään Courtois valittiin MM-kisojen parhaaksi maalivahdiksi. Siirtokorvauskin on vaatimaton 35 miljoonaa euroa, sillä Courtois’n sopimusta oli jäljellä enää vuosi.

Eduardo (Vitesse)
Maalivahti, 35 vuotta

Kaksissa MM-kisoissa pelannut Portugalin euroopanmestarijoukkueen jäsen siirtyi Chelseaan kaksi vuotta sitten. Kolmosvahti ei ole pelannut kahden kauden aikana edustusjoukkueessa otteluakaan, mutta on ollut niin tyytyväinen osaansa, että solmi jatkopestin ja jatkoi matkaansa lainalle yhteistyöseura Vitesseen.

Dujon Sterling (Coventry)
Oikea laitapuolustaja, 19 vuotta

Valittiin tähdistöjoukkueeseen Suomessa pelatuissa alle 19-vuotiaiden EM-kisoissa. Pelasi viime kaudella Chelsean ykkösjoukkueessa kahdessa cup-ottelussa, ja hakee nyt peliminuutteja lainapestiltä Ykkösliigasta.

Jérémie Boga (Sassuolo)
Hyökkäävä keskikenttä, 21 vuotta

Chelsean junioreissa 12-vuotiaana aloittanut Boga pelasi Bluesin edustusjoukkueessa tasan 18 minuuttia viime kauden avauskierroksella Burnleyta vastaan. Vietti kuitenkin loppukauden lainalla Birminghamissa, ja myytiin tänä kesänä Sassuoloon. Entinen Ranskan nuorisomaajoukkuepelaaja loikkasi viime vuonna Norsunluurannikon A-maajoukkueeseen.

Kuva: Getty Images

Kenedy (Newcastle)
Keskikentän vasen laita, 22 vuotta

Chelsean kesällä 2015 hankkima brassilaituri pelasi jo debyyttikaudellaan 14 valioliigaottelussa. Aiheutti kohua viime kesänä loukkaamalla Kiinaa ja kiinalaisia sosiaalisessa mediassa. Vietti viime kauden lainalla Newcastlessa ja sama oli osoite nytkin. Tällä kertaa lainasopimukseen liitettiin tosin myös osto-optio.

Kyle Scott (Telstar)
Keskikentän keskusta, 20 vuotta

Debytoi Chelsean ykkösjoukkueessa viime kaudella FA Cupissa. Täksi kaudeksi lainalla Hollannin kakkostasolle. Pelannut Englannin, Irlannin ja USA:n juniorimaajoukkueissa.

Kasey Palmer (Blackburn)
Hyökkäävä keskikenttä, 21 vuotta

Pääsi viime kaudella maistelemaan valioliigavauhtia Huddersfieldissa neljän pelin verran. Vietti samassa seurassa lainalla myös kauden 2016-2017. Kevät vierähti kuitenkin Mestaruussarjan Derbyssä, ja lainattiin nyt saman sarjatason Blackburniin.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1497515686941{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Pelaajasiirrot – saapuneet

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Kepa Arrizabalaga (Athletic Bilbao)
Maalivahti, 23 vuotta

Chelsealle tuli todellinen kiire, kun ykkösvahti Thibaut Courtois ilmoitti MM-kisalomalta palattuaan haluavansa siirtyä Real Madridiin. Pakkoraossa uusi mies oli löydettävä tilalle, ja vastaus löytyi Baskimaalta. Chelsea maksoi Athletic Bilbaon oman kasvatin 80 miljoonan euron ulosostoklausuulin, ja teki Kepasta maailman kalleimman maalivahdin. Kepan potentiaali on kaikkien tiedossa, mutta silti siirtosumma on pöyristyttävä. Miehelle asetettavia paineita se ei ainakaan vähennä. Toisaalta juuri rauhallisuus ja paineensietokyky on mainittu Kepan suurimpina vahvuuksina. Kokematon Kepa silti edelleen valioliigajättiläisen ykkösvahdiksi on, sillä takana on vasta kaksi La Liga -kautta ja yksi pelattu maaottelu. Kokematon, mutta niin kovin lahjakas.

Robert Green (Huddersfield)
Maalivahti, 38 vuotta

Vuoden 2010 MM-kisoissa Englannin maalilla pelannut konkarivahti vietti viime kauden Huddersfieldissa, mutta vailla torjuntavastuuta. Siirtyi ilmaissiirrolla Chelseaan, jossa lähtökohtaisesti kolmosvahti. Yhteensä kahdeksan kautta ykkösvahtina Valioliigassa Norwichin, West Hamin ja QPR:n joukkueissa.

Kenneth Omeruo (Kasimpasa)
Keskuspuolustaja, 24 vuotta

Nigerian maajoukkuetoppari siirtyi Chelseaan vuonna 2012, muttei ole vielä debytoinut joukkueessa. Viimeiset kolme kautta Turkissa.

Kuva: Getty Images

Jorginho (Napoli)
Puolustava keskikenttä, 26 vuotta

Brasiliassa syntynyt, mutta Italiaan 15-vuotiaana muuttanut Jorginho saapuu Lontooseen uuden valmentajan Maurizio Sarrin entisestä joukkueesta Napolista. Italian maajoukkueessakin pelaava Jorginho oli viimeiseen asti myös Manchester Cityn kiikarissa, mutta Chelsea nappasi pelaajan. Hyvin palloa liikuttelevasta Jorginhosta kaavaillaan tärkeää akselia Chelsean puolustuslinjan ja hyökkäyskoneiston välillä. Siirtosumma huimat 57 miljoonaa euroa.

Kuva: Getty Images

Mateo Kovacic (Real Madrid)
Keskikentän keskusta, 24 vuotta

Chelsea sai Kovacicin Real Madridista lainalle ”osamaksuna” Courtois’n siirrosta. Rotaatiopelaajan rooliin Madridissa tyytymään joutunut Kovacic voi nousta Chelseassa yhdeksi kauden suurimmista tähdistä. Kovacicin, Jorginhon ja Kantén muodostama keskikentän kolmikko on potentiaalisesti todella rautainen, ja kahden viimeksimainitun puolustusasenne antaa kroaatille myös paljon hyökkäysvapauksia. Ongelma siirrossa on, että lainaan ei sisälly osto-optiota. Jos Kovacic onnistuu, on hänen hintansa ensi kesänä todella, todella korkea. Ja jos ei, niin eipä Chelsea häntä haluaisikaan pitää.

Marco Van Ginkel (PSV Eindhoven)
Keskikentän keskusta, 25 vuotta

Pelannut Chelseassa vain kaksi valioliigaottelua syksyllä 2013 ennen vaikeaa polvivammaansa. Polvivaivat kiusanneet sen jälkeenkin. Viime kaudella vahvaa menoa lainapestillä PSV:n Hollannin mestarijoukkueessa, mutta kesällä polvivamma uusiutui jälleen.

Kuva: Getty Images

Michy Batshuayi (Borussia Dortmund)
Keskushyökkääjä, 24 vuotta

Belgian MM-joukkueessakin pelannut Batshuayi mätti lainapestillään Dortmundissa yhdeksän maalia 14 ottelussa, kunnes nilkkavamma päätti seurajoukkuekauden. Kohensi selvästi osakkeitaan.

 

Katso Chelsean kaikki kesän siirrot tästä.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”info-snippet”][vc_column][vc_column_text]

Tiesitkö: Vuonna 1982 Ken Bates osti Chelsean yhdellä punnalla, kun seura oli taloudellisissa vaikeuksissa.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530818882743{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Valmennus

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Kesän aikana odotettu uutinen sai vahvistuksen, kun Antonio Conte sai Chelseasta potkut ja hänet korvasi Napolissa fantastista jälkeä tehnyt Maurizio Sarri.

59-vuotias italialainen työskenteli pitkään pankkiirina, mutta tämä ala sai jäädä vuonna 1999, kun hän aloitti ammattilaisvalmentajana toimimisen. Sarri toimi pitkään alasarjoissa, mutta kesällä 2012 alkanutta Empoli-pestiä voi pitää käänteentekevänä mahdollisuutena hänen urallaan. Sarri oli joukkueessa yhteensä kolme vuotta. Tuona aikana hän nosti joukkueen Serie A:han ja sijoittui nousijajoukkueena 15. sijalle. Tämän jälkeen aukesi mahdollisuus Napolin peräsimessä.

Sarri teki Napolissa uskomatonta jälkeä. Joukkue pelasi joidenkin mielestä Euroopan kauneinta jalkapalloa ja tuloksetkin olivat hyviä, vaikka suurin palkinto jäi saamatta. Kolmen kauden aikana joukkue sijoittui sarjataulukossa kerran kolmanneksi ja kahdesti toiseksi. Kaudella 2016-17 Sarri valittiin sarjan parhaaksi valmentajaksi ja viime kaudella joukkue keräsi huimat 91 pistettä – Serie A:n suurin pistemäärä koskaan, jolla ei ole voitettu mestaruutta. Nyt edessä on uusi haaste Englannissa.

Sarrin joukkueet pelaavat pallonhallintaan ja lyhytsyöttöpeliin perustuvaa jalkapalloa. Napolissa tämä tyyli toimi upeasti ja peli oli sekä tuloksellisesti tehokasta että upeaa katseltavaa. Suurin kysymys Chelsean suhteen on se, kuinka nopeasti valmentaja saa filosofiansa iskostettua pelaajilleen ja kauanko kestää, että se alkaa toimia kentällä.

Muutos Conten pelityyliin on todella suuri, joten tuloksia on turha odottaa liian nopeasti. Esimerkiksi Pep Guardiolan Manchester City keräsi ensimmäisellä kaudellaan 78 pistettä, mutta toisella kaudella pisteitä kertyi 100.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1533483855612{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Tärkein pelaaja – Eden Hazard

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Chelseasta vaihtoehtoina tärkeimmäksi pelaajaksi olivat myös N’Golo Kanté ja tuore hankinta Jorginho, joka voi nousta yllättävänkin suureen rooliin heti ensimmäisellä kaudellaan. Lopulta kuitenkin päädyimme Eden Hazardiin, joka on yksi koko Valioliigan parhaista pelaajista.

Viime kaudella belgialaislaituri teki 34 ottelussa 12 maalia ja antoi neljä maaliin johtanutta syöttöä. Hazardin tärkeys ilmenee kuitenkin muunakin kuin suoranaisina tehoina. Hän rytmittää koko joukkueen hyökkäyspelaamista, vetää puolustajia puoleensa ja ohittaa vastustajia pallollisena.

Hazard voisi joskus olla hyökkäyskolmanneksella jopa hieman itsekkäämpikin, mutta pääasia on, että hänen tekemisestään huomaa, että hän pyrkii jokaisella suorituksellaan ajattelemaan nimenomaan joukkueen etua. Tämä osa Hazardin pelaamisessa onkin kehittynyt viime vuosina, sillä nykyään hän osaa valita tilanteissa erinomaisesti juuri oikean vaihtoehdon.

Dries Mertens on pelaajatyyppinä hieman samanlainen kuin Hazard ja Mertensin pelaamisen Sarri sai vietyä Napolissa aivan uudelle tasolle. On mielenkiintoista nähdä, löytääkö myös Hazard pelaamiseensa vielä uusia ulottuvuuksia italialaisvalmentajan alaisuudessa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530818912071{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Arvio

[/vc_column_text][vc_column_text]Sija: 5

Chelsealla on alla melko vaikea kausi, johon reagoitiin vaihtamalla Conte Sarriin. Uskomme korjausliikkeen tuottavan tulosta pitkässä juoksussa, mutta vielä tällä kaudella on turha odottaa liikoja. Pelillisesti joukkueella on edessä iso muutos, jonka sisäistämiseen tulee kulumaan aikaa.

Chelsea ei selviytynyt ensi kauden Mestarien liigaan eli sillä ei ole kilpailun tuomaa rasitetta riesanaan Valioliigassa. Toki joukkue on mukana Eurooppa-liigassa, mutta usein sinne edenneet suurseurat ovat pystyneet pärjäämään kilpailussa, vaikka ovatkin lepuuttaneet avainpelaajiaan. Tästä tulee varmasti olemaan Chelsealle etua valioliigakauden kovimman otteluruuhkan keskellä.

Joukkueen tavoite tulevalle kaudelle lienee Mestarien liigaan paluu. Se on ehdottomasti realistinen tavoite, mutta taso sarjan kärkipäässä on vain niin kova, että uskomme, että joukkue jää jälleen viidenneksi. Erot ovat kuitenkin pieniä, joten parempaankin on mahdollisuuksia.

Mielenkiintoa lisää myös se, että joukkueen ykkösvahti Thibaut Courtois siirtyi Real Madridiin vain päivää ennen siirtoikkunan umpeutumista. Chelsean kannalta todella iso kysymys on se, kuinka korvaajaksi 80 miljoonan euron ME-summalla hankittu Kepa onnistuu.

Povaamme siis Sarrille menestystä Chelseassa, mutta uskomme palkintojen odottavan vasta projektin myöhemmillä vuosilla. Pilkahduksia uudenlaisen Chelsean potentiaalista tullaan varmasti jo näkemään, mutta ennustettavissa on myös uuden pelityylin opettelemisen tuomia vaikeuksia.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530820403363{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Ihanneavaus

[/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text css=”.vc_custom_1530820946075{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Kokoonpanolista

[/vc_column_text][vc_column_text][table id=47 /][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]