[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1498082844977{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Sisällysluettelo

[/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530818555810{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Viime kausi

[/vc_column_text][vc_column_text]Crystal Palace teki viime kaudella historiallisen tempun. Sen kauden aloitus oli Englannin pääsarjahistorian kaikkien aikojen surkein, mutta se myös onnistui ensimmäisenä joukkueena säilyttämään paikkansa sarjassa niin luokattomasta startista huolimatta. Kaiken lisäksi lopulta varsin selvästi, sillä Kotkat sijoittuivat sarjassa sijalle 11. Eroa putoamisviivaan tuli 11 pinnaa, piste enemmän kuin Eurooppa-liigan karsintoihin oikeuttaneelle sijalle yltäneeseen Burnleyyn.

Palataan kuitenkin ensin siihen alkuun. Seura oli palkannut kesällä uudeksi managerikseen hollantilaisen pelaajalegendan Frank de Boerin, mutta De Boer on saattanut välillä toivoa, ettei olisi koskaan Lontoossa käynytkään. Pesti nimittäin kesti vain neljän sarjapelin verran. Crystal Palace hävisi kaikki neljä tekemättä niissä ainuttakaan maalia.

De Boerin työn jatkajaksi valittiin Huuhkajistakin tuttu valmentajalegenda Roy Hodgson. Kurssi ei kuitenkaan ottanut kääntyäkseen, sillä seuraavaksi Palace hävisi Southamptonille (0-1), Manchester Citylle (0-5) ja Manchester Unitedille (0-4). Näin pistesarake näytti seitsemän kierroksen jälkeen nollaa, ja maaliero oli hävytön 0-17. Moni oli jo tässä vaiheessa valmis tuomitsemaan Crystal Palacen vuorenvarmaksi putoajaksi.

Kahdeksannella kierroksella piste- ja voittotili vihdoin aukesi, kun Crystal Palace kukisti paikallispelissä puolustavan mestarin Chelsean 2-1. Seuraavaa voittoa saatiin jälleen odottaa viisi viikkoa ja kuusi kierrosta, mutta sitten peli alkoi lipua toden teolla uomiinsa.

Crystal Palace pelasi marras-joulukuussa kahdeksan ottelua putkeen tappioitta, ja kipusi juuri parahiksi jouluksi pois putoajan paikalta. Helmi-maaliskuussa koittanut neljän pelin tappioputki toi mieleen alkukauden karmeuden ja pudotti Palacen takaisin viivan alle. Loppusuoran kuusi ottelua kartuttivat pistepussia kuitenkin peräti 14 pisteellä ja niinpä Crystal Palace kipusi jopa lähelle sarjataulukon puoltaväliä. Roy Hodgson ansaitsee suorituksesta kunnollisen hatunnoston, ja konkarin nimitystä voikin hyvällä syyllä pitää kauden onnistuneimpana valmentajanvaihdoksena.

Cup-gloria ei ollut Crystal Palacea lähelläkään. FA Cupista se putosi jo ensimmäisen ottelunsa jälkeen hävittyään Brightonille 1-2. Liigacupissa Palace puolestaan taipui Mestaruussarjan Bristol Citylle maalein 1-4.

Kauden suurimpia pelillisiä onnistujia olivat Wilfried Zaha, jonka pitämisessä Crystal Palacella on täysi työ, sekä serbialainen keskikenttäpelaaja Luka Milivojević.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1497515328839{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Pelaajasiirrot – lähteneet

[/vc_column_text][vc_column_text]Diego Cavalieri (ei seuraa)
Maalivahti, 35 vuotta

Crystal Palace hankki maaliskuussa akuuttia maalivahtivajettaan paikkaamaan vapailta markkinoilta kolme A-maaotteluakin pelanneen brassikonkarin, joka oli pelannut valtaosan urastaan kotimaassaan. Otteluita Palacen paidassa ei kuitenkaan tullut ainuttakaan, eikä sopimusta jatkettu enää tämän kesän yli.

Kuva: Getty Images

Damien Delaney (Cork City)
Keskuspuolustaja, 37 vuotta

Crystal Palacea kuusi kautta edustaneen irlantilaisen pitkä kierros päättyi, kun hän palasi nuoruusvuosiensa seuraan Cork Cityyn. Neljän edelliskauden luottopelaaja jäi viimeisellä kaudellaan Kotkissa minimaaliseen rooliin, kun minuutteja kertyi kahdessa pelatussa ottelussa vain 95.

Kuva: Getty Images

Yohan Cabaye (Al-Nasr)
Keskikentän keskusta, 32 vuotta

Kolmessa arvoturnauksessa Ranskaa edustanut keskikenttäpelaaja siirtyi ilmaissiirrolla Yhdistyneisiin Arabiemiraatteihin. Aiemmin Newcastlea ja PSG:tä edustanut rankkarispesialisti teki kahdella ensimmäisellä Palacen kaudellaan yhteensä yhdeksän maalia, mutta jäi viime kaudella isosta vastuusta huolimatta kokonaan maaleitta. Omistaa yhdessä mm. Eden Hazardin kanssa viime vuonna perustetun yhdysvaltalaisseuran San Diego 1904 FC:n.

Kuva: Getty Images

Lee Chung-yong (ilman seuraa)
Oikea laitahyökkääjä, 30 vuotta

Lee Chung-yong pelasi kuusi kautta Boltonissa ja selviytyi sinä aikana kahdesti Etelä-Korean MM-kisajoukkueeseen, ollen itse kisoissa yksi joukkueensa avainpelaajista. Helmikuussa 2015 tapahtunut siirto Crystal Palaceen osoittautuikin sitten vikatikiksi. Kolmen ja puolen kauden aikana pelatuissa 36 liigaottelussa syntyi vain yksi maali, ja viimeksi päättyneellä kaudella Chung-yong pelasi vain 127 minuuttia. Ei ihme, että tämänvuotiset MM-kisat jäivät mieheltä väliin.

Bakary Sako (ilman seuraa)
Vasen laitahyökkääjä, 30 vuotta

Malin maajoukkuelaituri teki Wolverhamptonissa pelatessaan kovaa jälkeä ja ylsi kaudella 2014-2015 Mestaruussarjan tähdistöjoukkueeseen. Edessä oli siirto Crystal Palaceen, mutta valioliigavauhdissa pysyminen on tuottanut vaikeuksia. Lukuisat loukkaantumisetkaan eivät ole asiaa auttaneet. Sako alkoi päästä Roy Hodgsonin joukoissa vihdoin iskuun ja teki viime kaudella kolme maalia, mutta sitten iski uran pahin loukkaantuminen, kun nilkkavamma katkaisi kauden. Sopimusta Crystal Palacen kanssa ei jatkettu.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1497515686941{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Pelaajasiirrot – saapuneet

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Vicente Guaíta (Getafe)
Maalivahti, 31 vuotta

Kokeneen espanjalaisen kesäsiirrosta tiedotettiin jo helmikuussa. Guaíta saapuu Lontooseen ilmaissiirrolla kisaamaan peliajasta Wayne Hennesseyn kanssa. Guaítalla on allaan vahva kausi Getafessa ja muutenkin rutkasti La Liga -kokemusta. Otteluita Espanjan pääsarjassa (Valenciassa ja Getafessa) on vyöllä kaikkiaan 176, ja onpa Guaíta pelannut kymmenen ottelua Mestarien liigaakin.

Cheikhou Kouyaté (West Ham)
Puolustava keskikenttä, 28 vuotta

Senegalin maajoukkueen kapteeni on hyvä hankinta saman kaupungin sisältä. Kouyatélla on takana neljä hyvää kautta West Hamissa, ja Crystal Palace maksoikin miehestä yli 10 miljoonan euron siirtosumman. Ei erityisen maaliahne, mutta kaikin puolin luotettava ja monipuolinen pelimies, jonka taso ei heittele. Erikoisuutena jälkikäteen kumotut ulosajot.

Kuva: Getty Images

Max Meyer (Schalke)
Hyökkäävä keskikenttä, 22 vuotta

14-vuotiaasta Schalkea edustanut Meyer teki kohutun loikan Valioliigaan, vaikka ottajia olisi ollut Espanjaa ja Baijeria myöten. Kieltäytyi toistuvasti oman seuransa sopimustarjouksista ja lomautettiin viime kauden viimeisten kierrosten ajaksi kiistojen seurauksena. Toisin sanoen poltti sillat takanaan.

Crystal Palacen ei siis tarvinnut maksaa Meyerista siirtokorvausta, ja siten nuoresta saksalaisesta tulikin muhkeine allekirjoitusbonuksineen yksi Valioliigan parhaiten palkatuista pelaajista (tai no, top-20 ainakin). Meyer debytoi Bundesliigassa ja Mestarien liigassa jo 17-vuotiaana, ja jätti jalkapallouran takia koulunsakin kesken. A-maajoukkuedebyyttikin tapahtui vaatimattomasti 18 vuoden iässä, mutta lopulta pelejä on kuitenkin kertynyt vain neljä.

Parin viimeisen kauden aikana ura on kauniistikin sanottuna polkenut paikallaan. Aiemmin pelintekijänä tunnetun Meyerin uudeksi rooliksi vakiintuikin viime kaudella keskikentän pohja. Oli rooli Kotkissa mikä tahansa, siirto Englantiin merkitsee Meyerille puhdasta pöytää ja tilaisuus pelastaa uransa. Vaikka Meyer nuori mies vielä onkin, ovat toiveet uudesta supertähdestä olleet himmenemään päin. Ei kai hän muuten olisi Crystal Palaceen päätynytkään.

Katso kaikki Crystal Palacen kesän siirrot tästä.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”info-snippet”][vc_column][vc_column_text]

Tiesitkö: Crystal Palace on ainoa englantilaisjoukkue, jonka ensimmäisessä viidessä kirjaimessa ei ole yhtään vokaalia (y-kirjain on Englannin kielessä konsonantti)

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530818882743{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Valmennus

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Crystal Palacea valmentaa suomalaisillekin erittäin tuttu nimi Roy Hodgson. 70-vuotias englantilainen on tehnyt yli 40 vuoden uran valmentajana ja tuosta ajasta noin 13 kuukautta hän vietti Suomen A-maajoukkueen päävalmentajana.

Hodgson saapui viime sesongilla pelastamaan Crystal Palacen kautta katastrofaalisen alun jälkeen ja hän osoitti hyvin pian sopivansa pestiin. Hodgson on ollut jo pitkään parhaimmillaan valmentaessaan joukkuetta, joka on usein lähtökohtaisesti altavastaajan asemassa ja tämä oli tilanne myös viime sesongilla.

Hodgson on fantastinen organisoimaan joukkueen puolustuspelaamista ja hänen joukkueensa vahvuuksiin on usein kuulunut toimiva alakerta. Crystal Palace ei ole tässäkään tapauksessa poikkeus, sillä joukkuetta vastaan on vaikea päästä yrittämään maalintekoa niiltä kaikista parhailta maalintekosektoreilta, vaikka vastustajalla usein onkin peliväline selvästi sitä enemmän hallussan.

Hyökkäyspäässä peruspelaaminen toimii kohtalaisesti, mutta muutamia selviä parannuskohtia löytyy. Joukkueen viime kauden paras maalintekijä oli puolustava keskikenttäpelaaja Luka Milivojević. Tämä selittyy pitkälti hänen vastuustaan erikoistilanteissa, mutta tämä kertoo myös paljon hyökkääjien tehottomuudesta. Hodgsonin tulisi ensi kaudeksi keksiä jotain, millä hän saisi hyökkääjiltään enemmän tehoja.

Toinen Crystal Palacen pallollisen pelaamisen isoista kompastuskivistä on se, että joukkue ei pysty pitämään pelivälinettä itsellään tarpeeksi usein tarpeeksi pitkiä jaksoja. Tämän seurauksena pelaajat väsyvät ottelun edetessä ja se taas johtaa muun muassa helppoihin virheisiin ja vaikeisiin hetkiin pelin lähestyessä loppua. Jos joukkue pystyisi useammin lepäämään pallollisena, näkyisi se positiivisena asiana myös pisteiden valossa.

Vaikka Hodgson ei ole valmentajista se kaikista modernein, on hän pysynyt kohtalaisen hyvin kehittämään itseään vielä viime vuosinakin. Tämän lisäksi hänellä on perusasiat hallussaan todella hyvin ja tämä tulee näkymään Crystal Palacen pelaamisessa ensi kaudellakin. Kysymys kuuluu, pystyykö hän perusasioiden lisäksi hiomaan pienet yksityiskohdat tarpeeksi hyvään kuntoon?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1532348477242{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Tärkein pelaaja – Wilfried Zaha

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Harvalla joukkueella yhden pelaajan nostaminen on yhtä helppoa kuin Crystal Palacen kohdalla. Joukkueella on tärkeitä pelaajia muillakin pelipaikoilla, mutta Wilfried Zaha on ylivoimaisesti vaikeiten korvattavissa. Onhan kyseessä useiden mielestä Valioliigan paras pelaaja top 6 -joukkueiden ulkopuolelta.

Zaha tuo joukkueelleen tehoja, arvaamattomuutta, vaarallisuutta ja hän myös hankkii todella paljon erikoistilanteita, jotka ovat Crystal Palacen pelityylissä isossa roolissa.

Aiemmin urallaan selkeässä laiturin roolissa pelannut Zaha pelasi viime kaudella pääsääntöisesti hieman keskemmällä kuin aikaisemmin urallaan. Tästä ei kuitenkaan aiheutunut ongelmia vaan Norsunluurannikon maajoukkuepelaaja osoitti monipuolisuuttaan.

Zaha on taitava harhauttelija, hyvä viimeistelijä ja erinomainen tilanteiden luoja. Kun viime kaudella katsoi Crystal Palacen pelaamista ilman Zahaa, oli hyvin helppo huomata hänen merkityksensä joukkueelle. Kyseessä on todellinen huippupelaaja.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530818912071{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Arvio

[/vc_column_text][vc_column_text]Sija: 15

Arvioimme, että Crystal Palace on kauden päätteeksi sarjataulukon alimmalla kolmanneksella, mutta emme usko, että joukkueella tulee missään vaiheessa olemaan suurta putoamisuhkaa.

Joukkueen pelaamisessa on peruselementit hyvällä mallilla, mutta se kaipaisi lisää laatua pallolliseen pelaamiseensa ja hyökkäykseensä. Jos vastustajajoukkueet tekevät kotiläksynsä hyvin, on Crystal Palacen parhaimmat aseet kohtalaisen helppo tehdä selvästi vaarattomammiksi.

Valmennusosiossa esiin nostetut vahvuudet ovat kuitenkin sillä tasolla, että pisteitä pitäisi tulla koko kauden mittaan sen verran tasaiseen tahtiin, että putoamisen ei pitäisi olla uhkana.

Viime kauden 11. sija hieman imarteli joukkueen pelaamista. Tyylipisteillä ei tietenkään ole mitään merkitystä vaan sarjapisteet ratkaisevat, mutta pitkällä ajanjaksolla tulokset yleensä vastaavat peliesityksiä, joten ihan viime kauden kaltaiseen onnistumiseen emme usko.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530820403363{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Ihanneavaus

[/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text css=”.vc_custom_1530820946075{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Kokoonpanolista

[/vc_column_text][vc_column_text][table id=48 /][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]