Valioliigan, ja muunkin englantilaisen jalkapallon pikaisestakin paluusta puhutaan jatkuvalla syötöllä. Edellen vahvasti päällä olevan koronaviruspandemian keskellä nämä suunnitelmat ovat kuitenkin kaikkea muuta kuin yksioikoisia.

Chelsea-manageri Frank Lampard pyrkii katsomaan asiaa oman kuplansa ulkopuolelta, vaikka myöntääkin olevansa kokonaiskuvan suhteen vajavaisin tiedoin liikenteessä.

– Meidän tapauksessamme kyseessä on kontaktilaji, jonka seuraamista kaipaamme kaikki kipeästi. Jalkapallo-otteluiden ja harjoitusten seuraamisessa on kyse eskapismista. Mutta miten sen kaiken paluu on mahdollista niin, ettemme asettaisi pelaajien terveyttä alttiiksi vakaville riskeille?

Virustestaukset ovat avainasemassa, minkäänlaisen kilpailutoiminnan paluuta suunniteltaessa. Juuri tässä Lampard BT Sportille puhunut näkee moraalisen ongelman.

– Mikäli aloitamme harjoittelun, meillä tulee olemaan minimissään 70-80 henkilöä töissä Cobhamissa. Säännölliset testit ovat silloin tarvittavia, mutta jos taas katsomme maailmaa ympärillämme huomaaamme, että jalkapallon on otettava oma paikkansa.

– En ole perillä NHS:n (kansallinen terveydenhuolto) työntekijöiden testausmääristä. Siis heidän, jotka tekevät juuri nyt kaikkein merkityksellisintä työtä. Mielestäni asiat ovat pielessä, ellemme huolehdi ennen muuta juuri heidän terveydestään; siitä että etulinjassa olevat testataan ensimmäisinä.