Chelsean Antonio Rüdiger on viimeisin iso valioliiganimi, jonka kentällä kokemasta rasismista on uutisoitu. Sky Sportsin kommentaattorina toimiva entinen Manchester United -peluri Gary Neville alkaa todella saada tilanteesta tarpeekseen.

– Kun pelasimme Englannin kanssa 15 vuotta sitten Santiago Bernabeulla, Ashleylle (Cole) huudeltiin maalin takaa. Silloin puhutiin mikrotason tapahtumista, enkä usko että uhrasin niille kopissa sekuntiakaan ajatusta. Nyt meillä on todellinen rasismiongelma Valioliigassa.

Nevillen mukaan on selvää, kenen toimia nyt tarvitaan.

– Liigan on osoitettava ryhtiä. Se piiloutuu liian usein (jalkapalloliitto) FA:n selän taakse, ja sälyttää vastuun rangaistuksista sille.

Asiat eivät ole tulehtuneita vain seuratasolla, liigassa, tai liitossa.

– Meillä oli tässä maassa juuri vaalit. Molempia isoja puolueita, ja niiden johtajia syytettiin bensan valamisesta rasistien liekkeihin. Jos siis tämä hyväksytään maan korkeimmassa johdossa, ei enää voida puhua mikrotason ongelmasta.

Toimenpiteiden on myös jalkapallokentillä oltava selkeämpiä.

– Meidän ehkä pitää rohkaista pelaajia poistumaan kentältä, ja päättämään esityksensä yleisölle, silloin kun tällaista tapahtuu. Se on mielestäni ainoa tapa, jolla asiat muuttuvat.

– Minulla ei ole pätkääkään uskoa poliitikkojen toimiin tässä asiassa. Jalkapallo voi kuitenkin olla muutosvoima, se on todistanut sen aiemminkin.