Näkökulma: Tottenhamin uusi ihmepelaaja omaa hurjan potentiaalin – tuhoaako vai jalostaako José Mourinho hänet?

© Kuva: Getty Images

José Mourinho teki ensimmäisen hankintansa Tottenhamin päävalmentajana, kun seura hankki portugalilaisen Gedson Fernandesin 18 kuukauden mittaisella lainalla.

Hankinta on täsmäisku, sillä Tottenhamilla on ollut pelaajistonsa kanssa ongelmia. Joukkue on uudelleenrakentamisen tarpeessa. Lisäksi Christian Eriksen on lähtökuopissa. Tottenhamilla on ollut keskialueelle vähänlaisesti vaihtoehtoja. Gedson on vasta 21-vuotias, joten hän tuo vaihtoehtoja keskikentälle tähän hetkeen sekä kenties tulevaisuuteen.

Tottenham hankki Gedsonin vastaamaan Mourinhon tarpeita.

Mourinho on peluuttanut Tottenhamia tutulla 4-2-3-1-muodolla. Hänen sapluunassaan keskikenttäkaksikko on fyysisesti vahva ja monipuolinen. Mourinho arvostaa atleettisia, vahvasti pystysuunnassa liikkuvia ja voimakkaita keskikenttäpelaajia. Hän arvostaa näitä ominaisuuksia pelikäsityksen sekä pallollisen taidon kustannuksella. Siksi Mourinho ei esimerkiksi pidä Christian Erikseniä pelaajana sellaisessa arvossa, kuin Mauricio Pochettino häntä piti.

Mourinho vaatii keskikenttäpelaajiltaan kykyä kuljettaa palloa syöttämisen lisäksi. Gedson on energinen koko kentän keskikenttäpelaaja, jolla on lisäksi hyvät pidemmät syötöt sekä kohtalainen laukaus. Gedsonin räjähtävät nopeus-, ja voimaominaisuudet antavat hänelle mahdollisuuden tehdä pitkiä pystyynjuoksuja vastustajan rangaistusalueelle. Hän on siinä mielessä sellainen atleettinen versio Frank Lampardista, joka sinkoili Mourinhon Chelseassa kasipaikalta maalintekoon.

Gedson Fernandes osaa puolustaa aggressiivisesti eteenpäin, taklata vastustajaa sekä riistää palloja. Hänen kapasiteettinsa liikkua ja puolustaa isoa aluetta on olemassa.

Potentiaalia ja sopivuutta Mourinhon sapluunaan on olemassa. Mutta, saako Gedson potentiaaliaan Tottenhamissa irti? Kasvattajaseurassaan Benficassa hän ei lopulta pystynyt murtautumaan edustusjoukkueen aloituskokoonpanoon.

Hän starttasi viimeisen puolentoista kauden aikana vain 13 ottelua. Maaleja ei tullut sarjaotteluissa ainuttakaan. Toki tällä kaudella loukkaantumiset ovat riivanneet Gedsonia, mutta silti hänellä on vielä rutkasti todistettavaa, ennen kuin häntä voidaan pitää varteenotettavana runkopelaajana Tottenhamin tasoiselle joukkueelle.

Gedson Fernandesin hankkimisen takana on siis tosiaan vahva logiikka. Hänen vahvuutensa sopivat teoriassa Mourinhon sapluunaan ja laatua sekä potentiaalia on.

Toisaalta myös uhat ovat suuret. Täytyy muistaa, että Mourinhon aikana Tottenham on ansainnut 1,6 pistettä per peli, mikä on parannusta alkukauteen, muttei kuitenkaan huippujoukkueen tahti. Viimeisestä neljästä valioliigaottelusta Tottenham on voittanut vain yhden. Pisteitä joukkue on menettänyt Southamptonille sekä Norwichille.

Tyly fakta on, että jos Mourinho ei pysty kehittämään Tottenhamin peliä, hukkuu Gedson Fernandesin potentiaali toimimattoman kollektiivin alle.

Jussi Leppälahti