Huddersfield – kausiennakko 2018/19: Ihme ei toistu – Terrierit palaavat arkeen

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Huddersfield sijoittui historiansa ensimmäisellä valioliigakaudella hienosti sijalle 16. Eroa putoamisviivaan oli toki vain neljä pistettä, mutta sarjapaikan säilyttäminen oli seuralle jo iso saavutus.

Huddersfield aloitti kauden todella pirteästi ja oli muutaman kierroksen ajan jopa kärkisijoissa kiinni. Kauden mentyä eteenpäin joukkueen tulokset alkoivat kuitenkin vastata sen peliesityksiä ja pisteiden tulo taantui selvästi.

Alkukauden kaltaisia voittoputkia ei enää tullut, mutta niiden tilalle tuli voitottomien otteluiden putket. Heikoin ajanjakso sille tuli loppukaudesta ja tämä jakso oli niin heikko, että sen piti alkaa pelkäämään jo sarjapaikkansa puolesta. Viimeisen kymmenen kierroksen aikana joukkue voitti ainoastaan yhden ottelun.

Huddersfield kuitenkin sai tarvittavan määrän pisteitä ja jatkaa valioliigataivaltaan tulevalla kaudella.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Robert Green (ilman seuraa)
Maalivahti, 38 vuotta

12 A-maaottelua pelannut Green oli Englannin yllätysvalinta maalinsa suulle vuoden 2010 MM-kisoihin. Konkarilla on pelikokemusta Valioliigasta yhteensä kahdeksalta kaudelta Norwichista, West Hamista ja QPR:stä. Huddersfieldiin hän siirtyi viime kesänä Leedsistä, muttei pelannut koko kauden aikana otteluakaan. Uran päättyminen lienee hyvin lähellä.

Kuva: Getty Images

Dean Whitehead (ilman seuraa)
Keskikentän keskusta, 36 vuotta

Kuuden valioliigakauden veteraani (Sunderlandissa ja Stokessa vuosina 2007-2013) siirtyi Huddersfieldiin kolme vuotta sitten. Mestaruussarjassa vastuuta vielä riitti, mutta Terrierien historian ensimmäisellä valioliigakaudella hän oli lähinnä pukukoppipelaaja. Peliminuutteja herui vain 67.

Kuva: Getty Images

Jack Payne (Bradford)
Hyökkäävä keskikenttä, 23 vuotta

Payne pelasi Huddersfieldissa vielä nousukaudella 2016-2017, mutta viime kausi kului lainalla Oxfordissa ja Blackburnissa. Nyt alkamassa on miehen Huddersfield-sopimuksen viimeinen kausi. Tällä kertaa lainaseuraksi valikoitui Bradford.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Ben Hamer (Leicester)
Maalivahti, 30 vuotta

Uransa parhaat kaudet Charltonissa vuosina 2011-2014 pelannut britti perii kakkosvahdin saappaat kokeneelta Robert Greenilta. Hamer siirtyi Leicesteriin kesällä 2014 ja onnistui heti avauskaudellaan saatuaan vastuuta kahdeksassa ottelussa Kasper Schmeichelin loukkaannuttua. Schmeichel on kuitenkin Valioliigan parhaita torjujia, eikä seuraavina kausina Hamer saanut minuutteja juuri nimeksikään. Ilmaissiirrolla napattu Hamer on Huddersfieldilta hyvä löytö, mutta helppoa ei peliajan saaminen ole nytkään. Edessä kun on jälleen raudanluja tanskalainen, viime kaudella kaikki liigapelit pelannut Jonas Lössl.

Kuva: Getty Images

Erik Durm (Borussia Dortmund)
Oikea laitapuolustaja, 26 vuotta

Voisiko pelaajahankinta paljon enempää David Wagnerin näköinen edes olla? Nyt manageri ainakin tietää täsmälleen, mitä saa, sillä Wagner valmensi Durmia jo kaudella 2012-2013 Borussia Dortmundin kakkosjoukkueessa. Wagnerin jalostama Durm eteni ripeästi Dortmundin ykkösjoukkueeseen ja pian tutuksi tulikin kolmosbundesliigan sijaan Mestarien liiga. Hyökkäysintoinen ja energinen Durm on myös maailmanmestari, sillä hän pääsi yllätysnimenä mukaan Saksan vuoden 2014 MM-joukkueeseen, vaikkei lopulta pelannut kisoissa minuuttiakaan.

Melko pian MM-kisojen jälkeen alkoi kuitenkin loukkaantumiskierre, sillä pitkiä taukoja aiheuttivat muun muassa kaksi polvileikkausta. Viime kaudella Durm ei pelannut lainkaan. Syyskauden pilasi kesällä tullut lonkkavamma ja kevätkauden heti paluun jälkeen harjoituksissa syntynyt nilkkavamma.

Wagner kuitenkin uskoo entiseen suojattiinsa, mutta seurajohtoa loukkaantumishistoria taisi pelottaa niin paljon, että ilmaissiirrosta huolimatta sopimus on vain mallia 1+1. Durmin ehdoton valtti on monipuolisuus, sillä hän kykenee pelaamaan molemmilla laidoilla sekä puolustuksessa että hyökkäyspäässä. Onpa Durm pelannut viime vuosina jopa hyökkääjänä.

Kuva: Getty Images

Juninho Bacuna (Groningen)
Keskikentän keskusta, 20 vuotta

Hollantilainen Juninho Bacuna on lähtökohtaisesti satsaus tulevaisuuteen. Jotain miehestä kertoo, että hänellä on nuoresta iästään huolimatta takanaan jo 82 Eredivisie-ottelua kasvattajaseurassaan Groningenissa. Bacunan kuusi vuotta vanhempi isoveli Leandro Bacuna pelaa Readingissa. Vaikka Juninho Bacuna edustaa yhä Hollannin alle 21-vuotiaiden maajoukkuetta, loikkasi isoveli jo keväällä 2016 Curacaon maajoukkueeseen.

Kuva: Getty Images

Ramadan Sobhi (Stoke)
Vasen laitahyökkääjä, 21 vuotta

Ramadan Sobhilla on ikää vasta 21 vuotta, mutta takana on jo kahdet arvokisat. Hän pelasi Egyptin joukkueessa viime vuoden Afrikan mestaruusturnauksessa sekä ”Faaraoiden” kaikissa kolmessa MM-kisaottelussa tänä kesänä Venäjällä. A-maajoukkuedebyyttinsä Sobhi teki 17-vuotiaana. Teknisesti taitava laituri teki Valioliigasta pudonneessa Stokessa viime kaudella kaksi maalia, ja jatkaa uraansa edelleen pääsarjatasolla löydettyään uusia töitä Huddersfieldistä.

Katso Huddersfieldin kaikki kesän pelaajasiirrot tästä.

Tiesitkö: Huddersfield on ensimmäinen joukkue, joka on voittanut Englannin mestaruuden kolmesti peräkkäin (1923-1926)

Valmennus

Kuva: Getty Images

46-vuotias David Wagner on toiminut Huddersfieldin valmentajana vuodesta 2015 alkaen. Tuona aikana hän on nostanut joukkueen Mestaruussarjan alakerrasta Valioliigaan ja myös onnistunut säilyttämään joukkueen siellä.

Huddersfieldin pelityylissä on paljon samoja elementtejä kuin Liverpoolin pelaamisessa, sillä Wagner toimi pitkään hyvän ystävänsä Jürgen Kloppin tavoin Borussia Dortmundin organisaatiossa. Wagner on vain muokannut pelityyliä sellaiseksi, että se sopii joukkueen materiaalille, joka on heikompi kuin aiemmin mainituilla suurseuroilla. Samoja asioita on kuitenkin selkeästi havaittavissa.

Viime kauden alussa Huddersfieldin aggressiivinen prässi, hyvin organisoitu puolustuspelaaminen ja hyvät suoritukset hyökkäyspäässäkin hieman yllätti muut joukkueet. Kauden edetessä muut kuitenkin oppivat pelaamaan sitä vastaan ja tässä Wagnerilla on parannettavaa tulevaksi kaudeksi. Hänen tulee keksiä joukkueelleen myös selkeä vaihtoehto B, jos vastustaja saa Huddersfieldin parhaat aseet tylsytettyä.

Joukkueelle tekisi myös hyvää, jos se pystyisi useammin pelien aikana pitkiin hyökkäyksiin. Usein viime kaudella se menetti pelivälineen vastustajalle liian nopeasti, jonka seurauksena kuluttavasta pelityylistä tulee entistäkin kuluttavampaa.

Wagnerilla on edessään kova haaste tulevalla kaudella. Hänen täytyy ehdottomasti kehittää joukkueen pelaamista viime kaudesta, jos Huddersfield haluaa pelata Valioliigassa myös kaudella 2019-20.

Tärkein pelaaja – Aaron Mooy

Kuva: Getty Images

27-vuotias Aaron Mooy on todella tärkeässä roolissa Huddersfieldin keskikentällä. Hän on syöttelijänä joukkueen parhaimmistoa, tekee paljon töitä molempiin suuntiin, kantaa vastuuta erikoistilanteista ja on omalla tasollaan viikosta toiseen.

Mooy oli yksi joukkueensa kolmesta kenttäpelaajasta, jotka saivat viime kaudella tililleen yli 3000 peliminuuttia. Kaksi muuta olivat joukkueen topparit ja heille kilometrejä ei kerry aivan samalla lailla kuin keskikentän keskustassa. Tästä huolimatta australialaisen otteissa ei juurikaan näkynyt suuria väsymyksen merkkejä.

Kyseessä on siis korvaamaton pelaaja, jonka poissaolo näkyisi joukkueen pelaamisen lähes jokaisessa osa-alueessa.

Arvio

Sija: 19

Arvioimme, että Huddersfieldin visiitti Valioliigassa jää tällä kertaa kahden kauden mittaiseksi, sillä vuoden päästä sitä kutsuu jälleen Mestaruussarja.

Viime kauden jälkimmäisellä puoliskolla nähtiin ajoittain jo sen verran heikko Huddersfield, että sillä pelaamisella edessä on vaikea kausi. Voi toki olla, että Wagner on tunnistanut ongelman ja saa sen korjattua, mutta epäilemme haasteen olevan tällä kertaa liian kova.

Viimeisellä kolmella kaudella Valioliigassa säilymiseen on tarvittu keskimäärin 36 pistettä. Huddersfield ylsi tuohon määrään viime kaudella niukasti ja siitä se saa kiittää fantastista alkukauttaan. Nyt samanlaista alkua ei ole odotettavissa, joten joukkueen pistemäärä jäänee liian alhaiseksi.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
12Ben HamerMVMaalivahti20.11.1987
13Joel ColemanMVMaalivahti26.9.1995
5Terence KongoloKPToppari14.02.1994
26Christopher SchindlerKPToppari29.4.1990
25ZankaKPToppari23.4.1990
27Jon Gorenc-StankovićKPToppari14.1.1996
33Florent HadergjonajOPOikea laitapuolustaja31.07.1994
2Tom SmithOPOikea laitapuolustaja14.4.1992
10Aaron MooyKKKeskikentän keskusta15.9.1990
8Philip BillingKKKeskikentän keskusta11.6.1996
6Jonathan HoggKKKeskikentän keskusta6.12.1988
7Juninho BacunaKKKeskikentän keskusta07.08.1997
21Alex PritchardHKKHyökkäävä keskikenttä03.05.1993
42Jason PuncheonHKKHyökkäävä keskikenttä26.6.1986
29Abdelhamid SabiriHKKHyökkäävä keskikenttä28.11.1996
18Isaac MbenzaOHOikea laitahyökkääjä8.3.1996
9Elias KachungaOHOikea laitahyökkääjä22.04.1992
24Steve MouniéKHKeskushyökkääjä29.9.1994
11Adama DiakhabyKHKeskushyökkääjä5.7.1996

Jeremias Fisk, Heikki Kuparinen


Lunasta 50€ ilmainen live-veto Huuhkajien EM-avaukseen! 

  1. Avaa tili Betssonille alapuolen napista ja tee talletus.
  2. Lyö vähintään 1€ 1×2-veto Suomelle Liechtensteinia vastaan.
  3. Suomen voittaessa saat 50€ ilmaisen livevedon Suomen ensimmäiseen EM-otteluun!