Valioliigan kausi 2019-20 tuli sunnuntaina päätökseen. Joukkuekohtaiset palkinnot on jo jaettu, joten nyt on aika jakaa kunnia yksittäisille pelaajille.

Me aloitamme palkitsemisen maalivahdeista, puolustuksen viimeisistä lukoista. Päättyneen kauden nollapelitilaston vei nimiinsä Manchester Cityn Ederson Moraes, joka piti maalinsa puhtaana 16 ottelussa, mutta olemme ottaneet listauksessamme muitakin tilastoja ja tekijöitä huomioon.

5. Bernd Leno – Arsenal

30 ottelua, 7 nollapeliä

Lenon kausi päättyi harmillisesti jo reilu kuukausi sitten, kun hän joutui Brightonin Neal Maupayn ajattelemattoman rikkeen kohteeksi.

Leno loukkasi polvensa pallontavoittelutilanteessa. Kuva: Getty Images

Saksalaisvahdin kautta kummitteli pari emämunausta, mutta hänet voidaan laskea Arsenalin harvoihin onnistujiin. Leno oli useissa otteluissa yksi Arsenalin parhaista pelaajista, mutta hänen esityksensä jäivät Tykkimiesten ahdingon varjoon.

Leno joutui torjuntatöihin useammin kuin Arsenalin vahdit aiempina vuosina. Keskimäärin vastustaja laukoi kohti Lenon maalia noin viisi kertaa per ottelu. Tästä huolimatta hän esti enemmän varmalta vaikuttaneita maaleja kuin monet kollegansa.

4. Alisson Becker – Liverpool

29 ottelua, 13 nollapeliä

Liverpool kaipasi voittavaa maalivahtia ja sellaisen se sai hankkiessaan Alissonin AS Romasta kaksi vuotta sitten. Sen jälkeen Anfieldin palkintokaappiin ovat ilmaantuneet Mestarien liigan ja Valioliigan mestaruuspystit.

Alisson voisi olla korkeammallakin tällä listalla, mutta häntä on vaikea vertailla ylempänä oleviin ehdokkaisiin vähäisemmän pelimääränsä takia. Brassivahti sai heti kauden avauskierroksella ikävän pohjevamman, joka piti hänet sivussa monesta ottelusta. Lisäksi häneltä jäi yksi ottelu väliin pelikiellon ja toinen lonkkavamman takia.

Koko Liverpoolin puolustuspelaamisesta huokuu se, että joukkueella on täysi luotto Alissoniin. Brassitorjuja on yksi sarjan parhaista maalivahdeista lähes jokaisella osa-alueella, eikä hänen suoritustasosta tai keskittymisestään tarvitse olla huolissaan, vaikka Liverpoolin maalila ei tapahtuisi tuntiin mitään.

3. Dean Henderson – Sheffield United

36 ottelua, 13 nollapeliä

Manchester Unitedin on mietittävä tänä kesänä hyvin tarkkaan, antaako se mahdollisuuden Dean Hendersonille vai saako epävarma David de Gea yhä jatkaa punapaitojen ykkösvahtina.

Henderson on pelannut kaksi edellistä kautta lainalla Sheffield Unitedissa ja kuulunut kummallakin joukkueen tärkeimpiin pelaajiin. Päättyneellä kaudella hän debytoi Valioliigassa poikkeuksellisen hyvin. Henderson vaikutti pitkän linjan pääsarjavahdilta myös huomattavasti kokeneempien torjujien rinnalla.

Henderson ei ole vielä pelannut Manchester Unitedin edustusjoukkueessa. Kuva: Getty Images

Englannin maajoukkueen portteja kolkutteleva Henderson päästi keskimäärin 0,92 takaiskua per ottelu. Vain Alisson ja Ederson Moraes pystyivät parempaan, mutta Henderson oli selkeästi heitä työllistetympi.

Perustekeminen Hendersonilla on loistavalla tasolla. Torjuntaprosentissa hän jäi vain Tottenhamin Hugo Llorisin ja Arsenalin Lenon, eli hallitsevan maailmanmestarin ja Saksan maajoukkuevahdin, taakse.

Kaikki kunnia Sheffield Unitedille hienosta paluusta Valioliigaan, mutta Henderson on jo valmis isompiin ympyröihin.

2. Ederson Moraes – Manchester City

35 ottelua – 16 nollapeliä

Listauksesta on mahdotonta jättää pois maalivahtia, joka pelaa nollapelin lähes joka toisessa ottelussa.

Ederson saa toki kiittää mainioista tilastoistaan myös Manchester Cityn joukkuepelaamista, mutta hän on ollut lähes poikkeuksetta mies paikallaan. 20 prosenttia Cityn päästämistä maaleista tuli niiden 348 minuutin aikana, kun Ederson ei ollut manchesterilaisten tolppien välissä.

Jalalla pelaamisessa Edersonin voivat haastaa vain hänen maanmiehensä Alisson ja Brightonin Mat Ryan. Brasilialaisvahdin avaukset löytävät luotettavasti kohteensa niin lyhyillä kuin pitkillä matkoilla.

1. Nick Pope – Burnley

38 ottelua, 15 nollapeliä

On suoraan sanottuna pieni ihme, jos Nick Pope ei syrjäytä Jordan Pickfordia Englannin maajoukkueessa.

Pope päästi enemmän maaleja kuin yksikään toinen tämän listauksen vahdeista, mutta hänellä oli myös huomattavasti eniten töitä. Kaikista sarjan maalivahdeista vain Newcastlen Martin Dúbravka, Norwichin Tim Krul ja Bournemouthin Aaron Ramsdale joutuivat torjumaan useammin kuin Pope.

Pope on esiintynyt Englannin maajoukkueessa kahdesti. Kuva: Getty Images

Osaltaan päästettyjen maalien määrää selittävät myös muutamat Burnleyn murskatappiot. Clarets esimerkiksi hävisi kaksi ottelua viiden maalin erolla, mistä on vaikea syyttää pelkästään maalivahtia.

Burnley pelaa maalipotkuista lähtien paljon pitkiä palloja, ja Pope sopii potkutekniikkansa puolesta pelityyliin mainiosti, mutta hän kykenee avaamaan peliä myös maltilla alhaalta.

Keskityspallojen hakemisessa Pope oli tänä vuonna omaa luokkaansa.