Britanniassa muhii melkoinen kiista valioliigapelaajien palkoista.

Koronaviruspandemia on aiheuttanut ja aiheuttaa valtavia vahinkojan myös Britanniassa. Toistaiseksi hyväpalkkaiset jalkapalloilijat ovat kuitenkin saaneet pitää tienestinsä Valioliigassa.

Asiaan ovat jo aiemmin ottaneet kantaa kulttuuri-, media- ja urheilukomitean puheenjohtaja Julian Knight sekä Lontoon pormestari Sadiq Khan.

Nyt jyrähti Britannian terveysministeri Matt Hancock.

– Kun otetaan huomioon, miten muut ihmiset ovat uhrautuneet, kuten kollegani NHS:ssä (Britannian julkinen terveydenhuoltojärjestelmä), jotka ovat tehneet äärimmäisen uhrauksen menemällä töihin, saamalla taudin ja kuolemalla siihen. Mielestäni Valioliigassa pelaavien jalkapalloilijoiden pitäisi olla ihan saman tien kantamassa korttaan kekoon palkanalennuksien muodossa, Hancock sanoi.

Toistaiseksi jotkut seurat – muun muassa Tottenham ja Newcastle – ovat pyrkineet hyötymään Britannian hallituksen tukitoimista lomauttamalla seuran muuta kuin pelaavaa henkilöstöä. Käytännössä nämä seurat saavat ulkoistettua palkkakulujaan Britannian veronmaksajille. Samalla pelaajat ovat kuitenkin saaneet pitää palkkansa.

Pelaajajärjestö PFA:n kanta on tähän mennessä ollut se, että jos seuralla ei ole taloudellisia ongelmia, myöskään pelaajien palkkoihin ei ole tarvetta kajota. Sen sijaan PFA kritisoi seuroja, jotka ovat lomauttaneet muuta henkilöstöään maksimoidakseen voittojaan.

[readmore from=koronavirus]

– Pelaajat, joihin olemme olleet yhteydessä, ymmärtävät, että ei-pelaava henkilöstö on elintärkeä seuroille. He [pelaajat] eivät halua, että ei-pelaava henkilöstö joutuu lomautetuksi epäreilulla tavalla, PFA:n tiedotteessa sanottiin.

– Hallituksen tukijärjestelmän hyödyntäminen ilman todellista taloudellista tarvetta on vahingollista laajemmin koko yhteisölle.

Jotkut pelaajat ovat tehneet lahjoituksia koronaviruspandemian aikana. Joidenkin lehtitietojen mukaan pelaajien keskuudessa etenee hanke laajempaan lahjoitukseen. Palkkoihin ei kuitenkaan toistaiseksi ole koskettu. Managereista Bournemouthin Eddie Howe otti oma-aloitteisen palkkaleikkauksen keskiviikkona, ja torstaina Brightonin Graham Potter seurasi perässä.