Valioliiga ja sen seurat pitävät tänään, perjantaina, videokonferenssin, jossa käydään läpi sarjan jatkumista. Kokouksessa käydään läpi dokumenttia ”Uudelleenkäynnistysprojekti”, joka pitää sisällään oikeastaan kaiken liittyen pelien jatkumiseen.

Uutisoimme torstaina siitä, mitä kaikkea pelkästään harjoittelun jatkaminen vaatii. Ehdotuksessa esimerkiksi vaaditaan, että pelaajat käyttävät harjoituksissa kasvomaskeja. Lisäksi pelaajat eivät saa sylkeä harjoituksissa. Sylkemisen kitkeminen saattaa kuulostaa helpolta ja yksinkertaiselta, mutta käytännössä se ei sitä ole, kun harjoittelun intensiteetti on korkealla.

Muun muassa Brighton-hyökkääjä Glenn Murray tyrmäsi ajatuksen kasvomaskeista. Murray on ollut aiemmin yksi pelaajien äänitorvista, joiden mukaan pelien jatkaminen ei ole järkevää kiireellisellä aikataululla.

[readmore from=koronavirus]

Perjantaina joka tapauksessa seurat käyvät kokouksessaan läpi sitä, miten valioliigakausi 2019-20 voitaisiin pelata loppuun ja minkälaisella aikataululla. Huomionarvoista on kuitenkin se, että perjantaina tuskin vielä tehdään mittavia päätöksiä, sillä Valioliigan on kuunneltava tarkasti Britannian hallituksen ohjeistuksia.

Alla käymme pääkohtia kokouksen esityslistasta.

  • Miten harjoittelu mahdollistetaan?
    Valioliigan täytyy saada maan hallitukselta lupa harjoittelun käynnistämiselle. Lisäksi kokouksessa käsitellään jo edellä mainittuja sääntöjä harjoittelun suhteen.
  • Millä stadioneilla pelataan?
    Näillä näkymin Valioliiga ei aio pelata kauden viimeisiä otteluita niin sanotusti normaalilla tavalla. Liiga ehdottaa, että ottelut pelattaisiin tietyillä stadioneilla, joissa se on turvallista. Tästä aiheesta uskotaan tulevan kovaa vääntöä.
  • Milloin pelit jatkuvat?
    Edelleen parhaana vaihtoehtona pidetään 8. kesäkuuta, mutta liiga on valmistellut useita eri skenaarioita kesäkuussa aloittamiselle.
  • Tehdäänkö kokouksessa jo päätöksiä?
    Tuskin. Valioliiga odottaa hallituksen antamia ohjeistuksia, joita on luvassa näillä näkymin 7. toukokuuta.
  • Testataanko pelaajia koronaviruksen varalta?
    Kyllä, ja se on nousemassa myös pelien jatkumisen elinehdoksi. Pelaajia tullaan testaamaan kahdesti viikossa, ja seurojen on esitettävä perjantaina tapa, miten testaus suoritetaan.
  • Mitä jos joku seuran henkilö saa tartunnan?
    Tämä aihe tulee olemaan myös kokouksen keskiössä. Tällä hetkellä oikeastaan missään maassa ei ole tähän aiheeseen selkeää vastausta. Periaatteessa jos joku seuran henkilö saa koronavirustartunnan, pitäisi koko joukkue nykyisten ohjeistusten mukaan joutua karanteeniin. Sen vaikutus otteluohjelmaan olisi valtava. Voi olla, että ohjeistuksia tullaan lähitulevaisuudessa muuttamaan yksilöllisemmäksi, jolloin koko joukkuetta ei välttämättä jouduttaisi laittamaan karanteeniin. Myös testauksella on tässä aiheessa iso rooli.
  • Pelaajien terveys ykkösprioriteetti
    Se, miten tämä mahdollistetaan, on vielä mysteeri, mutta kokouksessa tullaan keskustelemaan pelaajien terveydestä ja niistä toimista, joilla sitä edistetään.
  • Jatkuuko kausi?
    Valioliigan selkeä tavoite on jatkaa kausi loppuun. Sen eteen on tehty jo suuria sääntömuutoksia. Esimerkiksi kauden päättymisen aikarajaa on siirretty. Tällä hetkellä on hyvin epätodennäköistä, että kausi päätettäisiin Hollannin, Belgian tai Ranskan tavoin. Siksi myöskään europaikkojen jakamista ei vielä tässä vaiheessa pohdita kovinkaan tarkkaan. Kokouksessa varmasti käydään lyhyesti läpi tätäkin aihetta, mutta sen suhteen tehdään tuskin minkäänlaisia päätöksiä. UEFA odottaa, että sen alaiset sarjat ilmoittavat jatkoaikeistaan 25. toukokuuta mennessä. Näin ollen Valioliiga ehtii tehdä vielä monenlaisia suunnanmuutoksia aikeissaan ennen UEFA:n asettamaa takarajaa.

Lähde: Sky Sports