Näkökulma: Miksi ihmeessä London Stadiumilla pelattiin tiistaina? – Liigacupin ottelussa otettiin valtava koronariski, joka saattaa maksaa kalliisti

© Kuva: Getty Images

West Ham ja Hull pelasivat tiistai-iltana liigacupin ottelun, joka päättyi lopulta West Hamin selkeään 5-1-voittoon. Tulosta huomattavasti suurempi uutinen oli se, että West Hamin manageri David Moyesilla sekä avauskokoonpanoon merkatuilla Issa Diopilla sekä Josh Cullenilla todettiin juuri ennen ottelua positiivinen tulos koronatestistä.

Positiiviset testitulokset tulivat 70 minuuttia ennen ottelun alkua. Tämän jälkeen Moyes, Diop sekä Cullen ohjattiin protokollan mukaisesti koteihinsa. Ottelu päätettiin silti pelata. Asiassa oman painavan äänensä antoivat English Football League (EFL) sekä molempien joukkueiden terveysviranomaiset.

Tämän lisäksi West Ham tarjosi vastustajalleen Hullille mahdollisuuden testata pelaajansa vielä ennen ottelua. Hull kieltäytyi. West Ham tarjoutui siis maksamaan testit Hullin pelaajille, mutta Ykkösliigaa kahden kierroksen jälkeen johtava joukkue kieltäytyi. Stadionilla oli todettu kolme positiivista koronatestitulosta ja siitä huolimatta Hull kieltäytyi testeistä.

Tämän jälkeen ottelu pelattiin ilman ongelmia, mutta ongelmat saattavat olla vasta edessä. Tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa, ovatko West Hamin pelaajat ja taustahenkilöt olleet kontaktissa positiivisen testituloksen saaneiden henkilöiden kanssa. Hyvin todennäköisesti ovat, vaikka sitä ei välttämättä ääneen sanotakaan.

– Olimme samalla alueella Davidin kanssa. Emme istuneet vierekkäin. Se oli iso huone, joten se ei ollut ongelma meille muille. Uutinen (positiivisista tuloksista) tuli järkytyksenä, koska olemme tehneet niin paljon testejä, eikä yksikään ole ollut positiivinen. Tiedämme myös sen, että jotkut testit eivät ole täysin tarkkoja, joten meidän täytyy odottaa ja katsoa mitä tapahtuu, Moyesin apuvalmentaja Alan Irvine kommentoi.

West Hamin manageri David Moyes oli yksi positiivisen testituloksen saaneista. Kuva: Getty Images.

Irvinen kommentti kertoo karua kieltä siitä, miten valioliigakuplan sisällä koronavirukseen suhtaudutaan. On toki mahdollista, että West Hamin positiiviset koronatulokset kääntyvätkin jatkotutkimuksissa negatiivisiksi, mutta epätodennäköistä se on. Siksi on todella vaikea sanoa, onko virus levinnyt Lontoon olympiastadionin tiloissa laajemmallekin.

Ainakin se on mahdollista. Siksi West Hamin ja Hullin välisen ottelun pelaaminen oli itsessään jo valtava riski. Sen lisäksi Hullin kieltäytyminen testauksista oli suorastaan järjetöntä.

Aiemmin Leyton Orientin ja Tottenhamin välinen kamppailu peruttiin hyvissä ajoin, koska Leyton Orientin joukkueessa oli todettu useampi positiivinen koronatestitulos. Samaan aikaan West Hamin ja Hullin välinen ottelu pelattiin, vaikka jo stadiumilla olleilla henkilöillä todettiin koronavirus.

Huomionarvoista on myös se, että testaaminen ei ole pakollista EFL:n alaisissa sarjoissa, joihin siis kuuluvat Mestaruussarja, Ykkösliiga ja Kakkosliiga. Näiden kolmen sarjan ja Valioliigan seurat kilpailevat Englannin liigacupissa. Tämäkin tosiasia muodostaa eittämättä ongelmallisen tilanteen jo lähtökohtaisesti.

West Hamin ja Hullin välinen kamppailu voi pahimmillaan olla karmea viruslinko. Se riippuu tulevista testeistä ja siitä, kuinka rehellisiä West Hamin pelaajat ja toimihenkilöt ovat kertoessaan mahdollisista altistumistilanteista positiivisen testituloksen saaneiden henkilöiden kanssa. Sen jälkeen olisi myös erityisen tärkeää, että Hullin pelaajat ja taustat suostuisivat mahdollisimman pikaisesti testattavaksi.

Englannissa on pohdittu katsojien palauttamista stadioneille. Suunnitelmissa on ollut pilottiotteluita, joissa katsojia otettaisiin lehtereille rajoitetusti, mutta viimeisten tietojen mukaan katsojat saattavat pysyä vielä pitkään poissa lehtereiltä.

Syystäkin, sillä vaikuttaa siltä, että koronan kurissa pitäminen jo pelkästään pelaajien ja joukkueiden sisällä aiheuttaa suuria hankaluuksia. West Hamin ja Hullin välinen ottelu osoitti, ettei protokolla ole todellakaan vielä täysin kestävällä tasolla.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


JUVENTUS – BARCELONA
25€ LIVEVETO

1. Avaa pelitili Betsafelle.
2. Talleta vähintään 20€ ja aktivoi 100% talletusbonus.
3. Saat pelitilillesi heti Juventus – Barcelona otteluun 25€ ilmaisen livevedon.