Siirtoikkuna-analyysi: Manchester City kaipaa ravistelua – mitä Pep Guardiola keksii kesällä?

© Kuva: Getty Images

Valioliigan kaksi kertaa peräkkäin voittanut Manchester City on tällä hetkellä kiistatta Englannin paras jalkapallojoukkue. 

City juhli keväällä Englannin liigacupin ja cupin pokaaleja. Pep Guardiola tavoitteli jopa quadruplea, mutta Tottenham pysäytti Taivaansinisten matkan Mestarien liigan puolivälierissä.

City on silti kysymysten äärellä. Seuran taloutta tutkiva Uefa hengittää seuran niskaan kulisseissa. Etihadilla pelätään siirtopannaa. Guardiola on taas yhdistetty sitkeästi Juventukseen. 

Kaksi keinoa kehittää

Guardiola on viettänyt kolme vuotta Etihadilla. Ensimmäisellä kaudellaan hän opetteli Valioliigan tavoille ja muovasi pelaajapakkaa juego de posicióniinsa sopivaksi.

Katalonialaisen toisella kaudella nähtiin huima, 100 pistettä kerännyt City. Guardiola onnistui pitämään vaatimustason äärettömän korkealla. City nappasi juuri päättyneellä kaudella 98 pistettä. 

Jalkapallon historia osoittaa, että jokaisen joukkueen elinkaari on rajallinen. Esimerkiksi Sir Alex Ferguson pärjäsi Old Traffordilla 26 vuotta, koska muovasi säännöllisesti valmennustiimiään ja teki onnistuneita liikkeitä siirtomarkkinoilla.

City panosti viime kaudella varsin maltillisesti. Noin 60 miljoonan punnan Riyad Mahrez jäi seuran tähtihankinnaksi. 

”Maailman kallein jalkapallojoukkue” on haastavassa tilanteessa. City voi kehittyä kahdella eri keinoilla. Seuran pitää joko yrittää hankkia jopa aiempaa parempia jalkapalloilijoita tai yrittää kehittää nykyisiä vielä paremmiksi – ja samalla petrata kollektiivia. City voi totta kai tehdä nämä kaikki asiat.

Kompany jättää aukon

City menetti kapteenin, kun Vincent Kompany lähti Anderlechtiin. Guardiola on kehunut belgialaisen arvoa pukukopissa. Kompany näytti keväällä, että toi lisäarvoa vielä nurmellakin. Kompany kuuluu seuran uuden nousun avainhahmoihin. Hän toi selkärankaa ja luonnetta. 

Guardiola uskoo saumattomaan yhtenäisyyteen. Oikukkaana pidetty laitakiitäjä Leroy Sané jäi tällä kaudella vähäiselle vastuulle. Saksalaisen asenne on herättänyt pitkään kysymyksiä. Bayern München tarkkailee tilannetta kiivaasti.  

Oikea puolustaja Danilo on niin ikään lähtökuopissa. Nähtäväksi jää, antaako Guardiola vielä luottoa Benjamin Mendylle. Vasen puolustaja on kärsinyt jatkuvista polvivaivoista. Paikalla niin ikään viihtynyt Fabian Delph saattaa heittää hyvästit.

Niin saattaa heittää kokenut David Silvakin. Espanjalaisella on mahdollisuus lähteä esimerkiksi Arabiemiirikuntiin. Jos toppari Nicolás Otamendi lähtee, on puolustuslinjan keskustassa huutava pula leveydestä.

Kestääkö Fernandinho?

Leicesterin järkälemäinen toppari Harry Maguire on yhdistetty Etihadille. Maguire sopisi pallonhallintaa korostavaan kokonaisuuteen. Hän syötti viime kaudella 85,6 prosentin tarkkuudella. Maguire pystyy murtamaan vastustajan ensimmäisen prässilinjan kuljettamalla. Hän on erittäin vahva erikoistilanteissa. 

Benfican João Félix ja Sportingin Bruno Fernandes kiinnostavat molempia manchesteriläisseuroja. 

City on yrittänyt löytää korvaajaa 34-vuotiaalle Fernandinholle. Pohjapelaaja jatkanee Etihadilla, mutta City ei voi laskea kaikkea brasilialaisen varaan. İlkay Gündoğan on tuurannut paikalla hyvin, mutta empii jatkodiilin kanssa.

Atlético Madridin Rodri on yhdistetty tiukasti Etihadille. On joka tapauksessa selvää, että City tarvitsee pohjalle leveyttä. Guardiola tietää tämän. Hän yritti hankkia jo viime kaudella Jorginhon, mutta entinen Napolin rytmittäjä livahti Maurizio Sarrin perässä Chelseaan.

Ensi kaudella nähdään myös, mikä on Phil Fodenin todellinen asema Etihadilla. Huippukyky ei voi tyytyä ikuisesti jämäminuutteihin.

Mitä Guardiola keksii?

Guardiola on tunnettu jalkapallomaailmaa uudistavana säätäjänä, taktisten ulottuvuuksien jalostajana. 

Viime kaudella hän luotti poikkeuksellisen vakaasti 4–3–3-muotoon. On aivan varmaa, että Guardiola miettii seuraavaa liikettään. Tämä vaikuttaa Taivaansinisten liikkeisiin markkinoilla. Samalla voi vaikuttaa sekin, jos Uefa todella uskaltaa antaa näpäytyksen sheikki Mansourille. City voi varautua mahdolliseen siirtokieltoon kulutusjuhlalla. 

Guardiola on väsymätön, jopa pakkomielteinen voittaja. Hän ei välttämättä hyydy. Joukkueen nälkä on sen sijaan eri asia. Guardiola ravistelee takuulla suojattejaan. 

Jalkapallomaailma odottaa, mitä hän keksii seuraavaksi.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila


MAKU VOITTOON | NAPPAA JÄTTIKERROIN 30.00

1. Avaa pelitili Betsafelle ja talleta.
2. Lyö vähintään 1€ veto Makwanin voitosta.
3. Jos Maku voittaa, saat 30€ bonusrahaa vetovoittosi lisäksi!