Näkökulma: Manchester City on taantunut – Pep Guardiola joutuu ratkaisemaan nämä ongelmat

© Kuva: Getty Images

Manchester City koki kovia sunnuntaina, kun Wolves voitti Etihadilla 2–0.

Wolves onnistui pelisuunnitelmassaan loistavasti. City syötti kotonaan 712 kertaa, Wolves vain 228 kertaa. 

Vieraiden päävalmentaja Nuno Espírito Santo aloitti muodolla 3-5-2, mutta syvälle valunut Wolves joutui puolustamaan viiden linjalla. 

Wolves kyttäsi pallonriistoja. Kärkipari Raúl JiménezPatrick Cutrone iski tilanteenvaihdoissa kohti Taivaansinisten selustaan. Wolves sai jo avausjaksolla tukun läpiajoja, kun City levitti pakkaansa. 

Wolves osui lopulta 80. minuutilla, kun kärkeen siirretty huippunopea Adama Traoré sijoitti pallon alakulmaan. Wolves pääsi tässäkin tilanteessa hyökkäämään kahdella kahta vastaan. Isäntien topparipari FernandinhoNicolás Otamendi joutui sunnuntaina koville. Traore toisti temppunsa vielä 94. minuutilla.

Laporte jätti suuren aukon

City on tunnettu kyvystään jauhaa sumput auki. Pep Guardiola korostaa matalalle laskevia pakkoja vastaan yhden ja kahden kosketuksen pallonhallintaa. City käyttää palloa laidoilla ja yrittää edetä keskeltä. Sunnuntaina City hätäili. Joukkue laukoi yhdeksän kertaa rangaistusalueen ulkopuolelta, keskitti summittaisesti ja yritti yksin, Sergio Agüero ja kumppanit yrittivät harhauttaa vastustajaa väkisin.

City on haavoittuvainen osittain, koska Guardiola ei jousta periaatteistaan. Jääräpäisyys on katalonialaisen ehdoton vahvuus, mutta kostautui sunnuntaina. City jättää edelleen alhaalle herkästi vain keskuspuolustajat ja luottaa pallonhallinnan voimaan. Wolves piti Etihadilla pallon vain 24-prosenttisesti. Joukkue eteni selustaan heti, kun sai mahdollisuuden. Kun tämä toistuu liian usein, saa vastustaja mahdollisuuksia. Wolves käytti ne sunnuntaina hyväkseen. 

Guardiola on pahassa paikassa, kun vasenjalkainen toppari Aymeric Laporte parantelee polveaan helmikuulle 2020 saakka. Fernandinho on pohjapelaaja, ei toppari. Taivaansinisten alakerta on hieman epätasapainossa. Sunnuntaina vasempana puolustajana aloittanut João Cancelo on oikeajalkainen ja joutui kääntämään pallon usein keskitystilanteissa vasemmalta oikealle. City pelaa siis edelleen tutulla kaavalla, vaikka joukkue on osittain hatara.

Kun tähän vielä lisätään päälle, että keskikentän maestro Kevin De Bruyne kärsii nivusvammasta, on kahtena viime keväänä mestaruutta juhlinut joukkue jopa hieman haavoittuvainen. Juuri De Bruyne taitaa selustaan suuntautuvat pallot.

Liverpool matkalla kohti mestaruutta

Liverpool kiitää kahdeksan pisteen erolla Valioliigan kärjessä. Anfieldilla voidaan jo odotella mestaruutta. Liverpool on nälkäinen, ja Jürgen Klopp kehittää suojattejaan armottomasti. Punaisten vasen puolustaja Andrew Robertson iski viikolla upean osuman Red Bull Salzburgin verkkoon. Robertson nousi komean kuljetuksen päätteeksi keskushyökkääjän paikalle. Oikea puolustaja Trent Alexander-Arnold pohjusti skotlantilaisen maalin.

Juuri tämä hetki kiteytti nyky-Liverpoolin. Joukkueen positional play rullaa sulavasti. Klopp tuo laajan taustatiimin kanssa siihen vielä lisämausteita. Liverpool luo kentälle vaihtoehtoja. Niin tekee Citykin. Joukkueen rotaatiot toimivat. Vasen laita Raheem Sterling leikkaa välikaistalle, vasen puolustaja nousee tyhjään tilaan ja keskikenttä paikkaa linjaan jääneen aukon.

Liverpool vie nämä hetket tehokkaammin loppuun saakka, City pysähtyy turhan herkästi. 

Tämä kertoo kahdesta asiasta. Ensinnäkin: jalkapallo-ottelun voittaminen vaatii aina paljon, kärsivällisyyttä ja uhrautumista, ei pelkkää perussuorittamista. Liverpool on tällä hetkellä valmiimpi antamaan vähän enemmän. Toiseksi: Klopp on onnistunut viilaamaan, Guardiola on jäänyt hieman paikoilleen.

Guardiola on jämähtänyt ennenkin, keväällä 2012 FC Barcelonassa. Tuolloin hän päätti jäädä vuoden sapatille. Nyt hän on kinkkisessä paikassa. Liverpool karkaa, jos City ei petraa pikaisesti.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila