[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1498082844977{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Sisällysluettelo

[/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530818555810{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Viime kausi

[/vc_column_text][vc_column_text]Toinen kausi Portossa: Mestarien liigan voitto ja kansallisen sarjan mestaruus.

Toinen kausi ensimmäisellä pestillä Chelsassa: Mestaruus kuten edelliselläkin kaudella.

Toinen kausi Internazionalessa: Triplamestaruus, eli Serie A:n voitto, Coppa Italia ja Mestarien liigan voitto.

Toinen kausi Real Madridissa: La Liga -mestaruus.

Toinen kausi toisella pestillä Chelseassa: Tuplamestaruus, eli Valioliigan voitto ja liigacup.

Vaikka ennakon tämä osio käsitteleekin Manchester Unitedia, eikä José Mourinhoa, aloitimme silti kertaamalla ”The Special Onen” maagisen toisen kauden taian perusteet. Sillä viime kausi – Mourinhon toinen Unitedissa – oli miehelle itselleen historiallisen huono, sillä kaudesta ei jäänyt käteen yhtikäs mitään kiiltävää, vaan ainoastaan entistäkin äksympiä töksäyttelyjä ja satoja miljoonia haukotuksia.

Eihän Valioliigan kakkossija huono sijoitus ole, mutta Unitedin resursseilla ja potentiaalilla paljon enemmänkin voisi vaatia. Varsinkin, kun eroa mestarijoukkue Manchester Cityyn tuli massiiviset 19 pistettä.

Vielä pokaalitta jäämistä pahempaakin monien kannattajien mielestä oli epäilemättä Unitedin tylsyys. Legendaarinen suurseura ei dominoinut pelejä edes pikkuseuroja vastaan, ja kokoistensa seurassa se tyytyi yksinkertaisesti välttelemään tappioita.

Mitä pidemmälle kevät eteni, sitä aneemisemmaksi United muuttui. Kevätkaudella punapaidat saivat taipua Newcastlelle, West Bromwichille ja Brightonille, ja West Hamin kanssa se pelasi tasan. Kukin näistä joukkueista jätti Unitedin tyystin maaleitta. Ehdottomasti on syytä myös muistuttaa, että Unitedille kauden aikana eniten pisteitä pelasti huippukauden pelannut maalivahti David De Gea, joka piti usein joukkuettaan yksin pystyssä.

Vielä syksyllä kaikki näytti hyvältä, sillä United johti sarjaa neljän kierroksen ajan, ja haali ensimmäisestä kahdeksasta ottelustaan kuusi voittoa ja kaksi tasapeliä. Takeltelu alkoi kunnolla vasta joulun alla, mutta kakkossijastaan United ei ikinä luopunut.

Vaikka City pääsikin jo varsin varhain karkuun, oli kevätkauden ehdoton kohokohta 7. huhtikuuta pelattu Manchesterin derby. City johti peliä avausjakson jälkeen 2-0, mutta Mourinhon miehistö käänsi ottelun mestarillisesti 3-2 -voitoksi toisella jaksolla. Peli oli myös Paul Pogban (2 maalia) ja muuten kevätkaudella ilottomasti alisuorittaneen kohuvahvistuksen Alexis Sánchezin (2 maalisyöttöä) näytöstä. Tästä pelistä Mourinholle kauden ainoa sulka hattuun.

Pahin yksittäinen pettymys sen sijaan oli putoaminen Mestarien liigasta jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. United voitti lohkonsa vakuuttavaan tapaan, ja arpakin oli suosiollinen, kun korista nousi Sevillan nimi. Eurooppa-liigaa viime vuosina hallinnut Sevilla nappasi kuitenkin puolivälieräpaikan yhteismaalein 2-1.

Kun takkiin tuli myös elokuisessa Uefan Super Cupissa Real Madridia vastaan sekä FA Cupin finaalissa Chelseaa vastaan, oli tuloksena pokaaliton kausi. Liigacupista United putosi jo puolivälierävaiheessa Bristol Citylle.

Kakkossijat kävivät faneille tuskin edes laihaksi lohduksi, joten nyt Mourinholla on kovat paineet parantaa. Seurajohto palkitsi Mourinhon kuitenkin jo tammikuussa vuoteen 2020 ulottuvalla jatkosopimuksella.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1497515328839{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Pelaajasiirrot – lähteneet

[/vc_column_text][vc_column_text]Joel Pereira (Vitória de Setúbal)
Maalivahti, 22 vuotta

Portugalin nuorten maajoukkuevahti on pelannut kahden edellisen kauden aikana Unitedin edustusjoukkueessa kolmessa virallisessa ottelussa, joista ainoa valioliigapeli tuli toukokuussa 2017. Lainattiin ensi kaudeksi Portugalin pääsarjaan.

Sam Johnstone (West Bromwich)
Maalivahti, 25 vuotta

Unitedin oma kasvatti toimi viime kaudella joukkueen nelosvahtina, eikä päässyt vuosien varrella koskaan debytoimaan edustuksessa. Kiersi lainalla kaikkiaan seitsemässä eri seurassa, kunnes siirtyi tänä kesänä pysyvällä sopimuksella Valioliigasta pudonneeseen West Bromiin.

Cameron Borthwick-Jackson (Scunthorpe)
Vasen laitapuolustaja, 21 vuotta

Kaudella 2015-2016 kymmenen valioliigapeliä Man Unitedissa, mutta sen jälkeen hiirenhiljaista. Wolvesissa ja Leedsissä vietettyjen lainapestien jälkeen matka jatkuu nyt Scunthorpeen, edelleen lainalla.

Kuva: Getty Images

Daley Blind (Ajax)
Vasen laitapuolustaja, 28 vuotta

Toisen polven huippupuolustajan kevään pilasi nilkkavamma, muttei kuulunut muutenkaan José Mourinhon suurimpiin suosikeihin. Pelasi Unitedissa kaikkiaan neljä kautta, mutta oli paljon kovemmassa huudossa maanmiehensä Louis Van Gaalin kuin Mourinhon papereissa. Palaa nyt kasvattajaseuraansa Ajaxiin, siirtosumman (16 miljoonaa euroa) pyöriessä jota kuinkin samoissa sfääreissä kuin ostohinnan neljä vuotta aiemmin.

Michael Carrick (lopetti)
Keskikentän keskusta, 37 vuotta

Kuva: Getty Images

Vaikka Carrick nousi Valioliigaan West Hamissa, muistetaan hänet parhaiten juuri Manchester Unitedin miehenä. Pelasihan keskikentän luotettava työjuhta Red Devilsissa peräti 12 kautta. Viisinkertaisen valioliigamestarin parhaisiin avuihin kuului verraton peliäly, ja johtajan luonteesta kertoo valinta joukkueen viime kauden kapteeniksi. Sympaattinen Carrick sai testimonial-ottelunsa jo viime vuoden kesäkuussa, ja liittyi välittömästi uran päätyttyä Manchester Unitedin valmennusryhmään.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1497515686941{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Pelaajasiirrot – saapuneet

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Lee Grant (Stoke)
Maalivahti, 35 vuotta

Kesän suuria yllätyssiirtoja. Mestaruussarja-jyrä sai elämänsä tilaisuuden elokuussa 2016, kun Stoke lainasi hänet Derbystä loukkaantunutta Jack Butlandia tuuraamaan. 33-vuotiaana Valioliigassa debytoinut Grant ei haastetta säikähtänyt, vaan pelasi loistavan kauden. Hänet palkittiin kauden päätteeksi Stoken vuoden pelaajana, ja yllätys yllätys, miehen kenties koko sesongin paras peli sattui tulemaan juuri Manchester Unitedia vastaan, kun Grant venyi loistopelastuksiin toisensa jälkeen.

Viime kaudella maajoukkuevahti Butland oli taas terve, joten peliaika putosi. Niin putosi myös Stoke, mutta ei hätää. Man United muisti miehen, ja hommasi Grantin 1,7 miljoonalla eurolla kolmosmaalivahdikseen. Peliaikaa Valioliigassa on tuskin juuri luvassa, mutta joka tapauksessa Lee Grantilla on nyt elämänsä tilaisuus voittaa peliuransa aikana jotain. Joka tapauksessa hän on jo nyt voittaja, sillä vain aniharva pääsee elämään jalkapalloilijan unelmaansa itse Unelmien teatteriin.

Kuva: Getty Images

Diogo Dalot (Porto)
Oikea laitapuolustaja, 19 vuotta

Koko uransa Portossa pelannut ja kaikki Portugalin ikäkausimaajoukkueet läpi kahlannut laitapakki siirtyi Unitediin messevällä 22 miljoonan euron siirtosummalla. Vaikka pääsarjakokemusta on vain kuuden ottelun verran ja alla kevätkaudella sattunut loukkaantuminen, ei José Mourinho halunnut riskeerata Dalotin menettämistä, vaan kiinnitti pojan pikavauhtia Unitediin. Valittu turnauksen tähdistöön niin alle 17-vuotiaiden kuin alle 19-vuotiaidenkin EM-kisoissa.

Kuva: Getty Images

Fred (Shakhtar Donetsk)
Keskikentän keskusta, 25 vuotta

On kuulunut jo viiden kauden ajan Ukrainan mahtiseura Shakhtar Donetskin profiilipelaajiin ja mahtui tänä kesänä myös Brasilian MM-joukkueeseen. Myös Manchester City tavoitteli Frediä omakseen, mutta United miehen vei, 59 miljoonan euron siirtosummalla. Fredille suunnitellaan isoa roolia joukkueen keskikentälle ennen kaikkea siksi, että Paul Pogballe voitaisiin tarjota vapaampi rooli ylempänä kenttää. Kärsi vuosina 2015-2017 dopingpelikieltoa.

Andreas Pereira (Valencia)
Vasen laitahyökkääjä, 22 vuotta

Nopeajalkainen laitalinkki on todellinen maailmankansalainen. Belgiassa syntyneen Pereiran jalkapalloillut isä on kotoisin Brasiliasta ja äidillä on juuria Saksassa. Pereira itse siirtyi jo nuorena poikana Hollantiin, ja teki sopimuksen Manchester Unitedin kanssa 16-vuotiaana. Paikkaa Unitedin edustusjoukkueessa ei ole kuitenkaan kovin nopeasti auennut, ja Pereira on hakenut vauhtia Espanjasta. Granadassa ja viime kaudella Valenciassa homma on toiminut, ja paikka Mourinhon Unitedissa alkaa olla lähellä.

Katso Man Unitedin kaikki kesän siirrot tästä.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”info-snippet”][vc_column][vc_column_text]

Tiesitkö: Manchester Unitedin arvoksi arvioitiin hiljattain 3,255 miljardia euroa eli joukkue on Euroopan arvokkain jalkapallojoukkue.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530818882743{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Valmennus

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Manchester Unitedin valmentaja ei paljon esittelyitä kaipaa. José Mourinho aloittaa kolmannen kokonaisen kautensa joukkueen päävalmentajana. 55-vuotias ”The Special One” on Valioliigan kolminkertainen mestari, kaksinkertainen Mestarien liigan voittaja ja nelinkertainen Vuoden valmentaja -tittelin voittaja.

Mourinhon päävalmentajaura alkoi Barcelonan B-joukkueessa 90-luvun lopussa. Tämän jälkeen hänen tiensä johti Benfican ja Leirian kautta Portoon, jossa hän teki lopullisen läpimurtonsa. Tämän jälkeen hän on kierrellyt suurseurasta toiseen – Chelsea, Internazionale, Real Madrid ja nyt United.

Toistaiseksi Man United -pesti on sujunut kaksijakoisesti. Osan mielestä Mourinho on suoriutunut hyvin, sillä joukkue on voittanut Eurooppa-liigan ja cup-kilpailuja. Toinen puolisko on puolestaan sitä mieltä, että nykyisellä materiaalilla pitäisi pystyä kokonaisuutena parempiin suorituksiin tärkeimmissä kilpailuissa eli Valioliigassa ja Mestarien liigassa.

Mourinho tulee ensi kaudellakin luottamaan viime kausien tyyliin, jossa otteluita pyritään voittamaan ensisijaisesti hyvällä puolustuspelaamisella. Viime kaudella alakerta toimikin David de Gean johdolla erinomaisesti ja joukkue päästi toiseksi vähiten maaleja koko sarjassa.

Vaikeinta on ollut puolestaan hyökkäyspäässä. Joukkueen tilanteiden rakentelu on liian usein keskitysten ja vastahyökkäysten varassa. Vaikka rangaistusalueella onkin Romelu Lukakun kaltainen pelote, on keskittäminen silti tilastollisesti heikoin murtautumismalli. Mourinholla on käytössään sellainen materiaali, että tilanteita pitäisi pystyä luomaan selvästi monipuolisemmin.

Jalkapallo kehittyy koko ajan ja laji on muuttunut paljon Mourinhon kulta-ajoista. Hän ei ehkä ole onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla pysymään lajin kehityksessä mukana. Tämä on ollut nähtävissä joukkueen pelaamisessa vaikka tulokset ovatkin olleet kohtalaisia. Hieman päivitetymmällä taktiikalla tämän hetken Man Unitedista olisi enemmän otettavissa irti.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1533215135803{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Tärkein pelaaja – David de Gea

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Manchester Unitedissa on supertähtiä kuten Paul Pogba, Alexis Sánchez ja Romelu Lukaku, mutta kaikista tärkein pelaaja on ollut – ja todennäköisesti tulee jälleen olemaan – David de Gea.

Espanjalaismaalivahti oli selvästi Valioliigan viime kauden paras maalivahti ja hänen torjuntatyöskentelynsä oli huippuluokkaa. Vaikka hänellä onkin edessään hyvä puolustus ja Mourinhon pelityylissä oman maalin varjelu on tärkeää, oli joukkueen viime kauden alhainen päästettyjen maalien määrä eniten de Gean ansiota. 27-vuotias torjuja onnistui useita kertoja venymään lähes varmojen maalien eteen ja virheitä ei juurikaan nähty.

Toki de Gean MM-kisat eivät sujuneet parhaalla mahdollisella tavalla, mutta muutama heikko esitys ei pyyhi pois kokonaisen kauden huippuonnistumisia.

Useita kertoja Man United onnistui voittamaan tiukkoja otteluita tai venymään tasapeliin juurikin de Gean torjuntojen ansiosta. Tämä tekee hänestä joukkueensa tärkeimmän pelaajan.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1533322904828{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Arvio

[/vc_column_text][vc_column_text]Sija: 4

Manchester Unitedin materiaalilla tulisi taistella Valioliigan mestaruudesta. Joukkueen kannalta valitettavasti Mourinho ei kuitenkaan ole saanut kokonaisuutta toimimaan siihen malliin, että uskoisimme sen pysyvän kahden tai kolmen kovimman ryhmän vauhdissa.

Kuten valmennusosiossa nostimmekin esiin, manchesterilaisseuran pelityyli ei ole sellainen, jossa se maksimoisi laadukkaiden pelaajiensa potentiaalin. Toki ensi kauden Unitedissa on paljon hyviä asioita, mutta kun kyseessä on seura, jolla on eniten Valioliigan mestaruuksia, on vaatimustaso korkea.

Mourinhon ryhmän vaikeudet ovat siis hyökkäyspäässä ja pallollisessa pelaamisessa ylipäätään. Vaikka pelaaminen ei aina suju kuin rasvattu, on joukkueen tulivoima niin kova, että se tulee tekemään hyvin maaleja, mutta silti se antaa liian paljon tasoitusta luottamalla niin paljon pelkästään keskityksiin ja vastahyökkäyksiin.

Alakerta on joukkueen vahvuus ja sen uskomme toimivan myös ensi kaudella. Mourinho osaa organisoida puolustuksen kuntoon, joten siitä homma ei tule jäämään kiinni. Arvioimamme neljäs sija ei ole heikko suoritus, mutta joukkueesta olisi otettavissa irti niin paljon enemmän.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530820403363{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Ihanneavaus

[/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text css=”.vc_custom_1530821021457{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Kokoonpanolista

[/vc_column_text][vc_column_text][table id=54 /][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]