Näkökulma: Manchester Unitedin siirtoikkuna paha pettymys – 160 miljoonaa taivaan tuuliin

© Kuva: Getty Images

Manchester Unitedin manageri Ole Gunnar Solskjær puhui läpi kevään, että tämä kesä määrittää Punaisten paholaisten suunnan.

Solskjær antoi viitteitä valtavasta ravistelusta. Hän halusi muovata joukkuettaan: United jäi Valioliigassa kuudenneksi. 

Unitedin siirtoikkunan antia voi pitää Solskjærin julistuksiin verrattuna pahana pettymyksenä. Daniel James (Swansea), Aaron Wan-Bissaka (Crystal Palace) ja Harry Maguire (Leicester) saapuivat. Romelu Lukaku (Inter), Ander Herrera (PSG) ja Antonio Valencia (LDU Quito) lähtivät.

United siis menetti kolme suurseurassa pelannutta pelaajaa ja sai tilalle kolme pienemmässä seurassa vakuuttanutta pelaajaa. Maailman rikkaimpiin kuuluva jalkapalloseura ei onnistunut nappaamaan ensimmäistäkään maailman ehdotonta huippuyksilöä.

Nopea James tuo vauhtia laidoille. Wan-Bissaka ja Maguire vahvistavat hataraa alakertaa.  Kolmikko maksoi noin 160 miljoonaa euroa. United kuittasi 65 miljoonaa euroa, kun Lukaku lähti.  

Lukaku on parhaimmillaan loistava hyökkääjä. Marcus Rashford kantaakin jatkossa valtavan vastuun piikissä, ehkä jopa turhan suuren vastuun. 

Herrera toi tasapainoa keskikentälle. Hän paikkasi, kun Paul Pogba höntyili. Samalla Herrera toi diivamaiseen porukkaan taistelutahtoa. Hän ei luovuttanut. 

Manchester City näytti mallia

Juuri Unitedin keskikenttä kaipasi kohennusta. Nemanja Matic, Scott McTominay, Fred ja kumppanit joutuvat kovaan paikkaan. 

Solskjærin öljytankkerijalkapallo virtaa rangaistusalueelta toiselle. Huhuissa Old Traffordille liitetty Tottenhamin Christian Eriksen osaa hallita rytmiä. Nyt kentän sydämestä puuttuu eriksenmäinen kapellimestari. Maguire ja Wan-Bissaka joutuvat koville, kun vastustajat iskevät Unitedin levähtäneen pakan selustaan.

United siis heitti 160 miljoonaa euroa taivaan tuuliin. Maguire on totta kai laatupelaaja, mutta isossa kuvassa joukkue ei vahvistunut merkittävästi. Samalla Solskjær joutuu tuleen ilman kunnollista keskustaa – ja turvautumaan jo muualle hinkuneeseen Pogbaan.  

Unitedin liikkeet kertovat seuran linjattomuudesta. Unitedin paikallisvastustaja Manchester City näytti naapurilleen mallia. Atlético Madridin Rodri poimittiin täsmällisesti keskikentän pohjalle. City siis paikkasi puutteitaan: Rodri menisi heittämällä vaikka Unitedin avauskokoonpanoon. Maguire on maailman kaikkien aikojen kallein puolustaja ja seksikäs hankinta. Aivan eri asia, mikä on ”sadan miljoonan dollarin miehen” lopullinen vaikutus.

Liverpool eteni citymäisellä linjalla. Mestarien liigan ykkösten nykyinen kokoonpano on niin hyvä, että Jürgen Klopp ei juuri shoppaillut. Liverpool lähinnä trimmasi. Klopp päästi pelaajia pois ja panosti tulevaisuuteen. Sepp van den Berg (PEC Zwolle) ja Harvey Elliott (Fulham) joutuvat odottamaan mahdollisuuttaan.

Solskjær saa vilkuilla taakseen

Unitedin on vaikea päästä neljän parhaan joukkoon, sillä Tottenham ja Arsenal onnistuivat varsin hyvin markkinoilla. Mauricio Pochettinolla ja Unai Emeryllä on selkeä visio. He poimivat kokonaisuuteen sopivia hahmoja.

Toivottavasti Emery saa prosessilleen aikaa. On käsittämätöntä, että Tykkimiesten kannattajat huutavat nyt ”tulos tai ulos”. Arsène Wenger sai huomattavasti kevyemmän kohtalon.

Solskjær saakin vilkuilla taakseen. Everton, Leicester ja Wolverhampton etenevät hyvin linjakkaasti. Kolmikko antaa jo painetta Fifan siirtopannasta kärsivälle Chelsealle. 

Valioliigassa jylläävät televisiorahat takaavatkin nosteen keskikastille. Kun valtaviin voimavaroihin yhdistetään hyvin suunnitelmallinen, kulisseista nurmelle saumattomasti kulkeva toiminta, niin jälki on tehokasta. 

United on esimerkki päinvastaisesta toiminnasta. Old Traffordilla on kulutettu yli miljardi euroa pelaajiin sen jälkeen, kun Sir Alex Ferguson jäi eläkkeelle toukokuussa 2013. Pelaajia on hankittu yli 30. Pokaaleja on nostettu kolme, Eurooppa-liigan, FA Cupin ja liigacupin pystit. 

Tätä ei voi unohtaa. Jokaisella on oikeus mielipiteeseen, mutta totuus on aina totuus. Numerot ja saavutukset puhuvat puolestaan. Mikään ei viittaa Old Traffordilla merkittävään muutokseen.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila