Näkökulma: Maailman vaikuttavin valmentaja häpäissyt jo Valioliiga-tähtiäkin – näin jyrää Englannin kuumin joukkue

© Kuva: Getty Images

Leeds United pelaa lauantaina Sheffield Wednesday’ta vastaan Englannin mestaruussarjassa. Ottelu on Leedsille jälleen iso mahdollisuus repiä eroa kolmanteen sijaan ja turvata suoraa nousu ensi kauden Valioliigaan.

Leedsin kausi on ollut hurja. Kahden pisteen ottelukeskiarvolla etenevä joukkue voittaa pelejä omintakeisella tyylillään. Joukkueen päävalmentaja Marcelo Bielsa on vannonut taktisen kurin, vartiointiorientoituneen puolustamisen ja hyökkäyspelin automaatioiden nimeen koko uransa ajan ja nyt Leedsissä Bielsan pedanttinen filosofia on tuomassa suurta tulosta.

Leedsin pelaamisessa on poikkeuksellisia elementtejä. Yksi niistä on alituinen pallon paineistaminen ja se, miten Bielsa on organisoinut joukkueensa vastuualueet puolustuspelin aikana. Bielsan joukkue ei usko aluepuolustamiseen, vaan puolustaa vartiointiorientoituneesti.

Pääperiaate vastuualueisiin liittyen on se, että omassa puolustuslinjassa Leedsillä on aina yksi aluetta varmistava pelaaja. Tämä jättää hyökkääjän tai hyökkääjät alivoimaiseksi vastustajan toppareita vastaan Muilla kentän osa-alueilla Leeds merkkaa tiukasti vastustajan pelaajat vartioinnin keinoin.

Puolustuspelaamisessa on häkellyttäviä nyansseja. Jos vastustaja esimerkiksi pelaa 4-2-3-1-muodolla ja Leedsin hyökkääjä on yksin vastustajan kahden topparin kanssa, on hyökkääjä opetettu pieksemään alivoimaisena vastustajan kaksi pelaajaa. Bielsa ei pelkää siis jättää pelaajiaan tasavoimien tai jopa alivoimien alle, koska heille on opetettu kyseisten tilanteiden toimintaperiaatteet.

Oli mielenkiintoista, miten cup-ottelussa Arsenalia vastaan Leedsin hyökkääjä jopa dominoi Arsenalin toppareita. Kun Arsenalin toppari otti kosketuksen eteenpäin ja käänsi peliasennon kohti pystysuuntaista kaistaa, kiersi Leedsin hyökkääjä oikea-aikaisella kaarijuoksulla poikittaisen syöttösuunnan pois ja ohjasi pelin painolliselle puolelle. Arsenal jämähti Leedsin vartiointiorientoituneeseen prässiin.

Vartiointiorientoitunut prässi on siitä viheliäinen asia, että sitä vastaan on vaikea muodostaa vapaita pelaajia. Jos vastustaja puolustaa aluepuolustuksen keinoin, voi omia pelaajia sijoitella vastustajan muodostamille alueille – esimerkiksi puolustuslinjan ja keskikenttälinjan väliin. Tiloissa olevat vapaat pelaajat kylvävät tuhoa parhaiten.

Vartiointia vastaan on osattava jekuttaa vastustajaa rotaatioilla, sekä target-pelaamisella, sillä peliin voi muodostaa hetkiä, jolloin vastustajan toppareilla menee sekaisin se, kumpi varmistaa aluetta ja kumpi vartioi hyökkääjää.

On mielenkiintoista seurata, millaisia automaatioita puolustuspelissä on. Leeds houkuttaa esimerkiksi usein vastustajan maalivahdin avaamaan puolipitkän avauksen laitapuolustajalle. Leedsin toisen puolen laitalinkki tulee vartioimaan toista topparia ja jättää laitapuolustajan vapaaksi. Tällöin puolipitkä pallo sivurajalle, vapaalle laitapuolustajalle, on houkutteleva vaihtoehto.

Mutta kun houkutus toimii ja Leedsin ylimmät pelaajat sekä kyseisen puolen laitapuolustaja säntäävät puolipitkän syötön aikana kohti sivurajaa, tulee laitapuolustalle hätä.

Bielsan ja Leedsin kaudessa on enää ainoastaan yksi kysymys. Jaksaako Leeds säilyttää tahtinsa kauden loppuun asti?

46 ottelun sarja on kuluttava, ja Bielsan joukkueilla on historia väsähtää kauden lopun kynnyksellä. Harvat Bielsan joukkueet ovat jaksaneet toiminnan intensiteettiä kokonaista kautta. Viime kaudella Leeds paukutti syyskauden ajan kahden pisteen ottelukeskiarvolla. Keväällä joukkue ylsi vain 1,5 pisteen ottelutahtiin ja hyytyi nouskarsinnoissa.

Tämä kausi on antanut viitteitä siitä, että johtoasemapelaamiseen on tehty muutoksia. Leeds on useassa ottelussa vetänyt hieman prässilinjoja alaspäin toisten jaksojen aikana.

Monien huippuvalmentajien oppi-isä Bielsa on saavuttamassa tällä kaudella Leedsin kanssa todella ison asian. Keväästä tulee Elland Roadilla huikean mielenkiintoinen.

Jussi Leppälahti