Arsenalin Mesut Özil on viimein avannut tapaamistaan Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Saksan maajoukkuemies julkaisi virallisen lausunnon toukokuun tapaamisen taustoista.

Turkkilaisia sukujuuria omistavien Özilin ja Manchester Cityn keskikenttäpelaajan Ilkay Gündoganin yhteiskuvat Erdoganin kanssa vihastuttivat Saksassa. Korkean profiilin nimet, kuten Oliver Bierhoff ja Ottmar Hitzfeld kehoittivat jopa, ettei kaksikko saisi pelata Saksan MM-joukkueessa.

– Kuten monilla ihmisillä, juureni tulevat useammasta maasta. Vaikka kasvoin Saksassa, perheeni juuret tulevat Turkista. Lapsena äitini opetti minulle olemaan aina kunnioittava ja olla unohtamatta, mistä tulen. Kunnioitan niitä arvoja edelleen, Özil kirjoitti.

– Tapasin toukokuussa Erdoganin Lontoossa hyväntekeväisyystapaamisessa. Tapasimme ensimmäistä kertaa vuonna 2010, kun hän ja Angela Merkel katsoivat Saksa-Turkki-ottelun yhdessä Berliinissä.

– Sen jälkeen polkumme ovat kohdanneet useita kertoja ympäri maailmaa. Ymmärrän sen kuvan aiheuttaneen ison kohun Saksassa. Vaikka jotkut ihmiset väittävät minua valehtelijaksi ja petturiksi, kuvalla ei ollut poliittista tarkoitusperää.

– Kuten sanoin, äitini ei ole antanut minun koskaan unohtaa juuriani, perintöäni ja perheeni perinteitä. Minulle kuva Erdoganin kanssa ei merkinnyt politiikkaa tai vaaleja. Se oli kunnioitus perheeni kotimaan korkeinta miestä kohtaan. Minun työni on olla jalkapalloilija ei poliitikko. Meidän tapaamiseemme ei liittynyt politiikkaa.

– Puhuimme itseasiassa samasta asiasta kuin aina. Eli jalkapallosta. Hän pelasi myös nuorena.

– Minulle ei ole merkitystä, kuka on presidenttinä. Ainoa asia joka merkitsi oli, että kyseessä oli presidentti. Oli kyseessä Turkin tai Saksan presidentti, toimisin samoin.

Mesut Özil

@M10
The past couple of weeks have given me time to reflect, and time to think over the events of the last few months. Consequently, I want to share my thoughts and feelings about what has happened.