Newcastle – kausiennakko 2018/19: Taustoissa jyllää, mutta kentällä kulkee kohtuullisesti

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Kun Newcastle pelasi kierroksilla 3-5 kolmen ottelun voittoputken, nousi se hetkellisesti alkukaudesta jopa Valioliigan neljänneksi. Pian Harakoiden paikka kuitenkin asemoitui alempaan keskikastiin.

Lokakuun lopusta joulukuun puoliväliin ulottunut jakso oli kuitenkin synkkääkin syksyä synkempi. Yhdeksästä ottelusta pistepussiin ropsahti vain yksi vaivainen piste. Manageri Rafael Benítezin palli ei kuitenkaan missään vaiheessa kunnolla heilunut.

Pahimmillaan Newcastle käväisi putoamisviivan allakin, mutta ryhtiliike käynnistyi heti vuodenvaihteesta. Tammikuusta maaliskuuhun ulottuvalla ajanjaksolla Newcastle ei hävinnut kuin kaksi peliä, ja sijoitus alkoi tasaisesti kohentua. Newcastlen vieraana saivat kevätkauden aikana nöyrtyä muun muassa Manchester United, Arsenal ja Chelsea.

Kauden viimeisen tasapelinsä Newcastle pelasi jo helmikuussa, ja kun kymmenen ottelun loppusuora tuotti yhtä monta voittoa kuin tappiotakin, kirivät raitapaidat lopulta komeasti sijalle 10 kauden päätteeksi.

Cup-ottelut eivät Newcastlen kalenteria liiemmin rasittaneet, sillä kolmessa ottelussaan se onnistui voittamaan ainoastaan alasarjajoukkue Lutonin.

Newcastlen kautta leimasi myös jatkuvat puheet seuran myynnistä. Isommin sijoitushaluton Mike Ashley sanoi julkisesti panevansa seuran myyntiin, mutta fanien toiveista huolimatta Ashley ei päässyt kauppasummasta sopuun ykkösostajaehdokkaan, miljardööri Amanda Staveleyn kanssa.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Matz Sels (Strasbourg)
Maalivahti, 26 vuotta

Newcastlen toissa kauden kakkosvahti vietti viime kauden lainalla Anderlechtissa, mutta siirtyi nyt pysyvällä siirrolla Ligue 1:n Strasbourgiin. Belgialaisesta maksettiin neljä miljoonaa euroa.

Kuva: Getty Images

Chancel Mbemba (Porto)
Keskuspuolustaja, 23 vuotta

Kongon Demokraattisen Tasavallan maajoukkuepuolustaja siirtyi Newcastleen Anderlechtista kesällä 2015. Tilastojen valossa miehen ehjin kausi oli ensimmäinen, kausi 2015-2016, ja jatkossa peliaika väheni koko ajan. Viime kaudella Mbemba nähtiin enää yhdeksässä valioliigaottelussa, ja niinpä hänet myytiin Portugaliin.

Jésus Gámez (ilman seuraa)
Oikea laitapuolustaja, 33 vuotta

Málagassa ja Atlético Madridissa La Ligaa pelannut Gámez sai kahden Newcastle-kautensa aikana vyölleen vain seitsemän sarjaottelua. Näistä kaksi tuli viime kaudella Valioliigassa.

Kuva: Getty Images

Massadio Haïdara (Lens)
Vasen laitapuolustaja, 25 vuotta

Haïdara siirtyi Newcastleen ranskalaispuolustajien suuressa hyökyaallossa kaudella 2012-2013. Kuuden kauden aikana hän pelasi Newcastlessa kaikkiaan 38 valioliigapeliä. Viime kauden ainoat kolme peliminuuttia tulivat päätöskierroksen ottelussa Chelseaa vastaan. Siirtyy ilmaiseksi Ranskan Ligue 2:n Lensiin.

Kuva: Getty Images

Jack Colback (Nottingham)
Puolustava keskikenttä, 28 vuotta

Colbackista tuli vuonna 2014 ensimmäinen pelaaja 16 vuoteen, joka siirtyi Sunderlandista tämän veriviholliseen Newcastleen. Newcastlen oma poika olikin suuressa roolissa kolmella ensimmäisellä kaudellaan, mutta viime kaudella Rafael Bénitez ei nähnyt hänelle enää käyttöä. Colback ei asiasta pitänyt, vaan laukoi kipakoita kommentteja Benítezistä päästyään tammikuussa Nottinghamiin lainalle. Lainasiirtoa jatkettiin kesällä kattamaan myös koko tuleva kausi. Lainaan sisältyy myös osto-optio.

Kuva: Getty Images

Mikel Merino (Real Sociedad)
Puolustava keskikenttä, 22 vuotta

Merino siirtyi viime kesänä Borussia Dortmundista Newcastleen lainalle, mutta laina muutettiin pysyväksi siirroksi, kun tietty ottelumäärä tuli täyteen. Espanjan nuorisomaajoukkueen runkomies pelasi Newcastlessa 24 ottelua tehden yhden maalin, mutta Harakat joutui luopumaan Merinosta baskiseuran maksettua sopimuksessa olleen 12 miljoonan euron ulosostohinnan.

Aleksandar Mitrovic (Fulham)
Keskushyökkääjä, 23 vuotta

Kolme vuotta sitten Newcastleen siirtynyt serbialainen vietti jo kevätkauden lainalla Fulhamissa paukutellen 12 maalia 17 ottelussa. Serbian MM-joukkueen ykköskärjestä maksettiin Newcastlelle 20,2 miljoonaa euroa.

Dwight Gayle (West Bromwich)
Keskushyökkääjä, 27 vuotta

Newcastle teki vaihtokaupan West Bromwichin kanssa, jossa Gayle suuntaa vuoden mittaisella lainasopimuksella WBA:n riveihin. Vaihdossa Newcastle sai José Salomón Rondónin.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Martin Dúbravka (Sparta Praha)
Maalivahti, 29 vuotta

Kolmannen polven maalivahti siirtyi tammikuun siirtoikkunassa Newcastleen lainalla, johon sisältyi osto-optio. Slovakian maajoukkuevahdin otteet olivat kevään aikana erinomaisia, ja tuo optio myös lunastettiin. Näillä näkymin Dúbravka aloittaa kautensa Newcastlen ykkösvahtina.

Kuva: Getty Images

Fabian Schär (Deportivo La Coruña)
Keskuspuolustaja, 26 vuotta

Newcastle sai neljällä miljoonalla eurolla keskuspuolustukseensa todella kokeneen pelimiehen Deportivon pudottua La Ligasta. Baselissa pinnalle noussut Schär on pelannut kaksi vuotta Hoffenheimissa Bundesliigaa ja vuoden Deportivossa La Ligaa, joten nyt miestä odottaa jo kolmas top 5 -sarja. 42 A-maaottelua pelannut sveitsiläinen ei ole mikään hujoppi, mutta on silti erikoistilanteissa vaarallinen pääpelaaja.

Achraf Lazaar (Benevento)
Vasen laitapuolustaja, 26 vuotta

Marokon maajoukkuepelaaja palaa viime kauden kattaneelta lainalta Serie A:sta pudonneesta Beneventosta.

Kuva: Getty Images

Ki Sung-yueng (Swansea)
Keskikentän keskusta, 29 vuotta

Etelä-Korean maajoukkueen kapteeni pelasi Swanseassa viisi hyvää kautta, mutta vaihtoi maisemaa Joutsenten pudottua Valioliigasta. Ki siirtyy Newcastleen ilmaisella siirrolla ja solmi seuran kanssa kaksivuotisen sopimuksen.

Henri Saivet (Sivasspor)
Hyökkäävä keskikenttä, 27 vuotta

Senegalilainen palaa Newcastleen Turkissa viettämältään lainalta.

Kuva: Getty Images

Kenedy (Chelsea)
Vasen laitahyökkääjä, 22 vuotta

Chelsean sopimuspelaaja vietti jo kevään Newcastlessa lainalla, jättäen erinomaisen vaikutelman itsestään. Nyt brasilialaisen lainaa jatkettiin kattamaan tuleva kausi. Lainaan sisältyy myös osto-optio.

Rolando Aarons (Hellas Verona)
Vasen laitahyökkääjä, 22 vuotta

Kuva: Getty Images

Yoshinori Muto (Mainz)
Keskushyökkääjä, 26 vuotta

Japanin MM-joukkueessakin pelannut Muto siirtyy Newcastleen 10,7 miljoonan euron siirtosummalla. Takana kolme kautta Bundesliigan Mainzissa, joista viimeisimmällä syntyi kahdeksan maalia.

Palaa lainalta Italiasta.

José Salomón Rondón (West Bromwich)
Keskushyökkääjä, 28 vuotta

Gaylen suunnatessa lainalle WBA:han, Rondón vahvistaa Newcastlen hyökkäystä. Luvassa on mitä ilmeisemmin vastuullinen rooli. Rondón teki viime kaudelle WBA:n paidassa seitsemän maalia Valioliigassa. Pientä laskevaa trendiä maalimäärissä on ollut havaittavissa, sillä toissa kaudella Rondón iski kahdeksan maalia ja kaudella 2015-16 tuli yhdeksän osumaa.

Katso Newcastlen kaikki kesän siirrot tästä.

Tiesitkö: Kaudella 2003-04 Newcastle teki Valioliigan yhden kauden tasapeliennätyksen (17 tasapeliä).

Valmennus

Kuva: Getty Images

Newcastlen managerina toimii Valioliigan ystäville erittäin tuttu espanjalainen Rafael Benítez. 58-vuotias valmentaja nousi huipulle toimiessaan Valencian valmentajana 2000-luvun alussa. Espanjasta tie vei Liverpooliin, jossa hän vietti peräti kuusi vuotta voittaen muun muassa Mestarien liigan kaudella 2004-05. Anfield-vuosien jälkeen hän on käynyt Interissä, Chelseassa, Napolissa ja Real Madridissa ennen siirtymistään Newcastlen valmentajaksi vuonna 2016.

Benítez on hyvin mielipiteitä jakava valmentaja. Katastrofaalisesti sujuneen Real Madrid -pestin jälkeen hänen puolesta puhujat alkoivat olla jo vähissä, mutta Newcastlessa Rafa on saanut mainettaan jälleen paremmaksi.

Ensimmäisellä kokonaisella kaudellaan espanjalaisluotsi nosti Newcastlen Valioliigaan. Myös paluu pääsarjatasolle oli varsin menestyksekäs, sillä sarjanousija sijoittui viime kaudella hienosti 10. sijalle.

Benítez on onnistunut viime vuosina saamaan Newcastlen pelaajamateriaalista parhaan mahdollisen irti. Sen pelityyli vaihtelee todella paljon vastustajasta riippuen. Esimerkiksi Manchester Cityä vastaan sen pallonhallintaprosentit viime kaudella olivat kotiottelussa 22 prosenttia ja vierasottelussa 19 prosenttia. Tuolloin Benítez siis parkkeerasi bussinsa omalle kolmannekselle ja toivoi sen kestävän. Jossain toisessa ottelussa joukkue puolestaan pyrki ottamaan pelivälineen kontrolliinsa ja pelaamaan lähes päinvastaista peliä verrattuna mainittuihin City-otteluihin.

Vaikka joukkueen pelityyli usein vaihteleekin, on sen perustana aina yksi ja sama asia: tiivis puolustus. Benítez on jälleen organisoinut joukkueensa alakerran todella toimivaksi. Puolustuspelaamiseen osallistuu puolustajien lisäksi myös jokainen muu kentällä oleva pelaaja keskushyökkääjää myöten. Tämä tukipilari löytynee joukkueen pelaamisesta myös ensi kaudella.

Tärkein pelaaja – Jamaal Lascelles

Kuva: Getty Images

Nostimme jo viime kaudella hieman yllättäen nuoren Jamaal Lascellesin Newcastlen tärkeimmäksi pelaajaksi. 24-vuotias toppari osoitti peliesityksillään, että valinta oli täysin oikea.

Uskomme, että Lascelles tulee jatkamaan tulevalla kaudella siitä, mihin viime kaudella jäi. Hän muodosti yhdessä Florian Lejeunen kanssa fantastisen toppariparin. Valitettavasti Lejeune on loukkaantumisen takia sivussa suurimman osan tulevasta kaudesta, joten Benítezin tulee löytää Lascellesille uusi pari puolustuksen keskustaan.

Lascelles on erittäin monipuolinen puolustaja. Hänellä ei juurikaan ole heikkouksia ja pelitaitojensa lisäksi hän on erinomainen johtaja ja tästä osoituksena hän kantaa nuoresta iästään huolimatta Newcastlen kapteeninnauhaa.

Kun katsoo, millä rauhalla Lascelles kentällä pelaa – niin pallollisena kuin pallottomana – on vaikea uskoa, että hän on vasta 24-vuotias. Todella kypsä pelaaja, joka tulee varmasti uransa aikana pelaamaan vielä isommistakin asioista kuin keskikastin sijoituksista. Nuorisomaaotteluita pelanneella Lascellesilla on täydet mahdollisuudet nousta jopa Englannin maajoukkueen vakiokalustoon.

Arvio

Sija: 10

Arvioimme Newcastlella olevan edessään tuloksellisesti samaa tasoa oleva kausi kuin viime sesongilla. Sarjassa on useita joukkueita, joilla on Harakoita parempi pelaajamateriaali, mutta Benítez on osoittanut, että hän osaa repiä materiaalistaan kaiken irti.

Myös ensi kaudella Newcastlen puolustus tulee takaamaan sen, että joukkue tulee napsimaan pisteitä tasaiseen tahtiin. Ennakkoon suurin kysymys on puolestaan hyökkäys.

Joukkue teki viime kaudella 1,02 maalia ottelua kohden. Joissakin otteluissa peli kulki muuten kuin unelma, mutta viimeistely ontui kerta toisensa jälkeen. Newcastlen parhaan maalintekijän tittelin vei viime kaudella Ayoze Pérez vain kahdeksalla osumalla. Ensi kaudella jonkun pitää ottaa suurempaa roolia maalinteosta.

Newcastle on erittäin hyvin tasapainossa oleva ryhmä. Keskikasti on kyseisellä materiaalilla huippusuoritus ja uskomme joukkueen saavuttavan paikan sieltä jälleen.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
12Martin DubravkaMVMaalivahti15.01.1989
26Karl DarlowMVMaalivahti8.10.1990
1Rob ElliotMVMaalivahti30.4.1986
6Jamaal LascellesKPToppari11.11.1993
18Federico FernándezKPToppari21.2.1989
20Florian LejeuneKPToppari20.5.1991
2Ciaran ClarkKPToppari26.9.1989
5Fabian SchärKPToppari20.1.1991
3Paul DummettVPVasen laitapuolustaja26.9.1991
-Achraf LazaarVPVasen laitapuolustaja22.1.1992
15Jetro WillemsVPVasen laitapuolustaja30.3.1994
22DeAndre YedlinOPOikea laitapuolustaja9.7.1993
19Javier ManquilloOPOikea laitapuolustaja5.5.1994
-Jamie SterryOPOikea laitapuolustaja21.11.1995
-Emil KrafthOPOikea laitapuolustaja2.8.1994
14Isaac HaydenPKKPuolustava keskikenttä22.3.1995
4Ki Sung-yongPKKPuolustava keskikenttä24.01.1989
-Jack ColbackPKKPuolustava keskikenttä24.10.1989
8Jonjo ShelveyKKKeskikentän keskusta27.2.1992
36Sean LongstaffKKKeskikentän keskusta30.10.1997
24Miguel AlmironHKKHyökkäävä keskikenttä10.2.1994
-Henri SaivetHKKHyökkäävä keskikenttä26.10.1990
30Christian AtsuVHVasen laitahyökkääjä10.1.1992
-Rolando AaronsVHVasen laitahyökkääjä16.11.1995
11Matt RitchieOHOikea laitahyökkääjä10.9.1989
10Allan Saint-MaximinOHOikea laitahyökkääjä12.3.1997
12Dwight GayleKHKeskushyökkääjä17.10.1990
13Yoshinori MutoKHKeskushyökkääjä15.7.1992
9JoelintonKHKeskushyökkääjä14.8.1996
7Andy CarollKHKeskushyökkääjä6.1.1989

Jeremias Fisk, Heikki Kuparinen


Lunasta 50€ ilmainen live-veto Huuhkajien EM-avaukseen! 

  1. Avaa tili Betssonille alapuolen napista ja tee talletus.
  2. Lyö vähintään 1€ 1×2-veto Suomelle Liechtensteinia vastaan.
  3. Suomen voittaessa saat 50€ ilmaisen livevedon Suomen ensimmäiseen EM-otteluun!

Kertoimet ottelulleAston Villa - Newcastle United25.11.2019