Newcastlen omistajakaupat kaatuivat torstaina, kun Saudi-Arabian investointisäätiö (PIF) vetäytyi lopulta 300 miljoonan punnan tarjouksestaan. Newcastlen kannattajille uutinen oli valtava pettymys.

Newcastlen kannattajat ovat jo pitkään olleet turhautuneita seuran nykyiseen omistajaan Mike Ashleyyn. Peräti 97 prosenttia seuran kannattajista oli omistajavaihdoksen kannalla, vaikka uusien omistajien taustoista löytyy vakavia syytöksiä, kuten ihmisoikeusrikkomuksia sekä epäselviä yhteyksiä laittomaan striimauspalveluun BeOut Q:hun.

Kaupanteko venyi venymistään, kunnes kuoli kokonaan. Seuran kannattajat vaativat nyt vastauksia myös Valioliigalta, jonka omistajuusvaihdoksen tutkinnasta on tullut hyvin vähän tietoa julkisuuteen.

– Valioliigalta on saatava vastauksia, Newcastle Unitedin kannattajayhdistykseen kuuluva Greg Tomlinson totesi BBC:lle.

– Kaikki olivat innostuneita tarjouksesta ja mahdollisesta investoinnista kaupunkiin, joten tämä näyttäytyy epäonnistuneena mahdollisuutena Newcastlelle ja koko koilliselle alueelle. Meidät on jätetty täysin hämilleen siitä, mitä on oikein tapahtunut. Lähes 17 viikkoa pelkkää kohinaa.

Tomlinsonin mukaan kannattajat ovat jääneet täysin sivuosaan.

– Se on tehty selväksi, että kannattajat eivät ole tärkeitä tällaisissa päätöksissä, jotka vaikuttavat eniten kannattajiin. Meitä on halveksittu.

Toinen Newcastlen kannattaja Michelle George pitää Valioliigaa osasyyllisenä siihen, että PIF lopulta vetäytyi ostoaikeista.

– Tutkimuksissa (Valioliigan toimitusjohtaja) Richard Masters ei saanut ottaa kantaa moraalisiin asioihin, joita hän ja lähipiirinsä pitivät tärkeinä. Ymmärrän, että kyseessä oli luottamuksellinen prosessi, mutta kun se venyi noin pitkäksi, olisi heidän pitänyt vähintään kertoa missä mennään, asianajajana työskentelevä George sanoi BBC:lle.

Newcastlen nykytilanne on täynnä epätietoisuutta. Nykyinen omistaja Mike Ashley oli jo valmis myymään seuran, eikä hänellä ole ollut aikeissa panostaa seuraan enää taloudellisesti. Siksi kannattajien silmissä tilanne on kriittinen. Uusi omistaja pitäisi löytyä nopeasti. Yksi vaihtoehto on amerikkalainen liikemies Henry Mauriss, jonka on ymmärretty olevan valmis ostamaan seura 350 miljoonalla punnalla, jos saudit vetäytyvät.

– Toivon todella, että löydämme jonkun, joka on valmis ostamaan seuran, läpäisee omistajuustestin ja vie meitä eteenpäin kunnolla.

– Newcastle Unitedilla ei ole tulevaisuutta nykyisen omistajan kanssa. Kannattajat olivat kyllästyneitä Mike Ashleyyn jo kauan ennen kuin tämä tapahtui. Eikä tämä motivoi kauheasti käyttämään 70 puntaa uuteen pelipaitaan tai seuraamaan siirtohuhuja, koska muut seurat ovat jo alkaneet ostamaan pelaajia, ja me tiedämme olevamme siinä mielessä jonon hännillä, Tomlinson avautui.