Oleksandr Zinchenko tuntee suurta inhoa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Kotimaassa vallitseva sota on pyörinyt Manchester Cityn laitapuolustajan mielessä viimeisen seitsemän viikon ajan.

Zinchenko on seurannut internetin ja sosiaalisen median välityksellä päivittäin Ukrainassa tapahtuvia hirveyksiä pelatessaan itse Englannissa Valioliigaa ammattilaistasolla.

Zinchenko kuvaili nyt The Guardianin haastattelussa kaunistelematta kotimaassaan tapahtuvia hirveyksiä.

– Tämä on painajaista. Järkytys koko maailmalle. Ne asiat joita he ovat tehneet täällä, Zinchenko kertoi Guardianille.

– Hirveitä ja pelottavia asioita. He ovat tappaneet siviileitämme. He ovat tappaneet lapsemme. He ovat raiskanneet naisemme ja tyttömme. He ovat tappaneet koiramme ja jopa syöneet niitä. En pysty kuvailemaan, mitä tunnen heitä kohtaan.

– Vihaan heitä niin paljon siitä mitä he ovat tehneet Ukrainalle ja ukrainalaisille. Vihaan niitä ihmisiä Venäjällä, jotka yrittävät vakuuttaa muille tämän olevan propagandaa. Se on noloa. Kuinka he voivat sanoa niin.

– Ihmiset lähettävät minulle kuvia. Oikeita faktoja. Kuolleiden siviiliemme ruumiit makasivat siellä kahden viikon ajan. Heidän on otettava vastuu tästä.

Zinchenko on ihmeissään venäläisten sinisilmäisyydeestä presidentti Vladimir Putinin toimintaa ja propagandakoneistoa kohtaan.

– Tämä on kansanmurha. Valloittajat haluavat tuhota Ukrainan tasavallan lisäksi ukrainalaisten identiteetin. Se fakta että niin monet venäläiset ovat sokeita Vladimir Putinin teoille on tuskallista.

– Siellä on 50-60 vuotiaita ihmisiä katsomassa samaa ohjelmaa televisiosta, joka on valehdellut sinulle vuosia.

– Olen nähnyt videoita kysymässä venäläisiltä siviilileiltä, mitä he ajattelevat presidentin toimista? He vastaavat: ”Tottakai me olemme hänen puolellaan.” Kun heiltä kysytään, kuinka he selviävät seuraamuksista, he sanovat vain kärsivänsä niiden yli. Olen nähnyt lukuja, joiden mukaan jopa 70 prosenttia venäläisistä tukisi tätä katastrofia. En ymmärrä sitä.

– Mutta tässä on ero Ukrainan ja Venäjän välillä. Olen kuullut ulkomailla pelatessani ihmisten ajattelevan meidän olevan samanlaisia. Se ei ole totta ja voitte nyt huomata eron meidän välillä.

– Me saamme puhua Ukrainassa vapaasti ja ajatella ilman rajoituksia. Näin tulee olemaan, kun uudelleenrakennamme maatamme.