Näkökulma: Lopun alkua – José Mourinholta ei löydy ratkaisua Tottenhamin valtavaan ongelmaan

© Kuva: Getty Images

Tottenham hävisi torstaina Chelsealle maalein 0-1. Vaikka tappio oli tuloksellisesti niukka, osoitti ottelun kulku tylysti Tottenhamin ongelmat, joihin José Mourinholla ei löydy tällä hetkellä ratkaisuja, kirjoittaa Valioliiga.comin toimituksen esimies Juho Hirvonen.

Tottenham on tällä hetkellä suurissa ongelmissa pelillisesti sekä tuloksellisesti. Viimeistään Harry Kanen loukkaantuminen on nostanut Spursin ongelmat esiin, vaikka ne ovat olleet näkyvillä jo sitä ennenkin.

Alkukauden Tottenham ratsasti Heung-min Sonin ja Harry Kanen ylisuorittavalla tehokkuudella, mutta kupla on nyt viimeistään puhjennut. Mourinho ei ole pystynyt luomaan selkeitä rakenteita Spursin pallolliseen peliin. Son on tehnyt 12 maalia tällä kaudella, kun hänen maaliodottamansa on ollut 7,52. Kane on tehnyt myös 12 osumaa, kun miehen maaliodottama on 10,78. Hyökkäysduon ylisuorittaminen on tuonut Spursille pisteitä.

Yksilöiden ja vahvan puolustusrakenteen ansiosta Tottenham keikkui jopa hetkellisesti Valioliigan kärjessä marras-joulukuussa. Nyt Tottenham on sarjassa kahdeksantena ja kolmen ottelun tappioputkessa. Viimeisestä kymmenestä valioliigaottelusta Tottenham on voittanut vain kaksi. Miksi?

Missä syöttösuunnat?

Spursin pelinavaamisessa on merkittäviä ongelmia, joista erinomainen esimerkki nähtiin torstaina Chelseaa vastaan 32. minuutilla. Tottenhamilla oli pallo hallussa omalla kenttäpuoliskollaan, eikä tilanteessa ollut suurta vaaraa. Chelsea puolusti korkealta, mutta ei prässännyt pallollista mitenkään erityisen aggressiivisesti.

Mourinhon kesähankinta Pierre-Emile Höjbjerg laski alimpaan linjaan hakemaan palloa lähestulkoon topparien jalasta. Kun Tanskan maajoukkuemies sai pallon, kaikki syöttösuunnat katosivat. Lopulta Höjbjerg joutui hätäisesti syöttämään pallon sivurajasta yli, kun Chelsean kymppipelaaja Mason Mount (!) antoi näennäisen prässin. Mountia ei todellakaan lasketa Valioliigan kovimpiin prässääjiin.

Syyttävällä sormella olisi helppo osoittaa Höjbjergiä, mutta todellisuudessa hänellä oli hyvin vähän vaihtoehtoja, ja se on Tottenhamin suurin pelillinen ongelma tällä hetkellä. Mourinhon Spurs ei pysty purkamaan prässejä organisoidusti, koska syöttösuuntia on aivan liian vähän, jos ollenkaan. Siksi Tottenham pelaa todella usein pallon hätäisesti kohti vastustajan puolustuslinjaa tai sen taakse. Suurin osa näistä syötöistä johtaa pallonmenetykseen.

Alla olevasta kuvasta näkyy, kuinka vähän Höjbjergillä oli edellä mainitussa tilanteessa syöttösuuntia. Chelsea onnistui helposti peittämään välit, ja Höjbjerg jäi vaille keinoja.

Tottenham vaaleansinisinä palloina ja Chelsea sinisinä.

Samankaltaiset tilanteet toistuvat Tottenhamilla ottelusta toiseen. Yksinkertaistettuna: Spursilla on valtavan suuria vaikeuksia päästä hallitusti hyökkäyskolmannekselle pallon kanssa. Siksi Tottenhamin maaliodottama (29,67) on Valioliigassa vasta kymmenenneksi suurin. Myös pisteodottamassa (29,35) Spurs majailee samalla sijalla kymmenentenä.

Asiantuntija ja entinen huippupuolustaja Rio Ferdinand puki Tottenhamin ongelmat sanoiksi seuraavasti:

– Heillä ei ole menetelmää, enkä näe heillä olevan pelikuvioita. Tottenham näyttää joukkueelta, jolla ei ole aavistustakaan mitä heidän pitäisi tehdä, kun heillä on pallo.

Siirtoikkuna ei tuonut pelastusta

Kirjoitin jo ennen tammikuun siirtoikkunan aukeamista, että Mourinho tarvitsisi keskikentälleen pelaajan, joka pystyisi omalla henkilökohtaisella laadullaan ratkaisemaan vaikeita tilanteita. Höjbjerg ja Moussa Sissoko ovat vahvoja puolustussuuntaan, mutta pallollisena parivaljakko ei pysty täyttämään tehtäviään, varsinkaan Mourinhon vaillinaisessa rakenteessa, jossa selkeät mallit puuttuvat.

Dele Allin lähtö olisi voinut avata pelimerkkejä Mourinholle hankkia keskikentän pohjalle pallollisesti pätevämpi vaihtoehto. Dele jäi, koska Spurs ei löytänyt hänelle korvaajaa. Täytyy muistaa, että tammikuun siirtoikkuna on vaikea ikkuna tehdä merkittäviä siirtoja.

Dele Alli jäi Tottenhamiin, eikä Spurs tehnyt hankintoja tammikuussa. Kuva: Getty Images.

Tottenham ei tehnyt tammikuussa hankintoja. Mourinho olisi kipeästi tarvinnut keskikentälleen pallollista varmuutta kompensoimaan pelitavallisia puutteita. Nyt Spursin suunta on huolestuttava.

Harry Kane on Spursin onneksi palaamassa pian takaisin pelikuntoon. Kane tuo hyökkäämiseen vaaraelementin. Hän pystyy voittamaan pitkiä syöttöjä omalle joukkueelleen hyvällä prosentilla. Se ei silti poista ongelman ydintä, eli sitä, ettei Spurs pysty organisoidusti purkamaan vastustajan prässejä. Liian usein Tottenham joutuu toivomaan parasta, kun pallo lähtee topparin tai keskikentän pohjapelaajan jalasta kohti Kanea.

Katseet cupeissa

Yksi Mourinhon suurimmista tavoitteista, kun hänet palkattiin Tottenhamiin, oli tuoda pokaali liljanvalkeille . Se on edelleen mahdollista, vaikka Valioliigassa ongelmat ovat kaikkien nähtävillä. Tottenham on liigacupin finaalissa, jossa se kohtaa huhtikuussa erinomaisessa vireessä tällä hetkellä olevan Manchester Cityn. Lisäksi Spurs on mukana FA Cupissa, jossa seuraavaksi vastaan tulee Everton.

Tottenhamilla on erinomaiset mahdollisuudet juhlia cup-voittoa tällä kaudella. Ja mikä hullunkurisinta, Mourinho on siinä tavoitteessa juuri oikea mies Spursin manageriksi. Mourinho on yhä yksi maailman parhaista valmentajista valmistamaan joukkueensa yksittäiseen otteluun, jossa vain tuloksella on merkitystä.

Valioliigassa Tottenhamilla tulee olemaan vielä täysi työ uusia Eurooppa-liigan paikkansa, eli yltää kuuden parhaan joukkoon. Tällä hetkellä se vaikuttaa jopa epätodennäköiseltä, kun Mikel Artetan Arsenal on piristynyt ja Thomas Tuchel on jo lyhyessä ajassa saanut Chelsean pelaamiseen järkeä.

Mikä sitten on Tottenhamille tärkeää? Vaikuttaa siltä, että Tottenhamin pokaalittomuus halutaan nyt katkaista talouden ja Valioliigan kustannuksella. Liigacupin voitto ei nimittäin ole taloudellisesti kovinkaan järkevää, eikä oikeastaan tuloksellisestikaan, koska voitosta ei europaikkaa ole tarjolla. FA Cupin voitto toisi sentään paikan Eurooppa-liigaan, mutta sinnekin on toki vielä pitkä matka.

José Mourinho saattaa tällä kaudella katkaista vielä Tottenhamin pitkän pokaalittoman putken, mutta tulevaisuus ei silti näytä kovinkaan ruusuiselta. Se näyttää itse asiassa todella synkältä.

LUE MYÖS:

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.