Watford – kausiennakko 2018/19: Prosessi tarvitsee aikaa – tulokset nähdään vasta myöhemmin

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Watfordin kannattajat tuskin ajattelevat kovin suurella lämmöllä Evertonia viime kautta muistellessaan. Hornetsin loistava alkukausi suli aika pitkälti siihen, kun Everton alkoi houkutella Watfordin manageria Marco Silvaa isolla rahalla omaksi valmentajakseen.

Kevään 2017 aikana Hullissa erinomaista työtä tehnyt Silva oli palkattu Watfordiin kahden vuoden sopimuksella, ja kauden alku oli toden totta erinomainen. Watford saavutti kahdeksasta ensimmäisestä ottelustaan hienot 15 pistettä ja käväisi peräti kolmesti sarjataulukossa neljäntenä. Ja sitten Everton antoi kenkää Ronald Koemanille.

Loka-marraskuun vaihteen kolmen ottelun tappioputkesta Watford vielä tokeni, mutta kun huhut Evertonin isosta tarjouksesta Silvalle – isoine siirtokorvauksineen – vain yltyivät, joukkueen sukellus paheni. Kun Watford haali kasaan yhdestätoista ottelusta kierroksilla 14-24 vain vaivaiset viisi sarjapistettä, oli aika osoittaa Silvalle ovea. Kannattajat syyttivät portugalilaista fokuksen häviämisestä, ja olivat epäilemättä ainakin osittain oikeassa.

Hyvän alkukauden ansiosta Watford oli Silvan irtisanomisen aikaan yhä sarjassa sijalla 11, mutta mitään kunnon ryhtiliikettä se ei saanut aikaiseksi uuden luotsin Javi Graciankaan johdolla. 14 loppukauden ottelustaan Watford voitti vain neljä ja vajosi lopulta sarjataulukossa vielä alemmas sijalle 14. Erityisen vaikeaa Watfordilla oli koko kauden ajan vieraissa, sillä se hävisi 19:stä matkapelistään peräti 13.

Kauden kolmesta cup-ottelustaan Watford sai kahdesti vastaansa Bristol Cityn. Liigacupissa tuli välittömästi tappio, mutta FA Cupissa Watford otti vastustajastaan revanssin maalein 3-0. Cup-juna tyssäsi kuitenkin heti seuraavalla kierroksella Southamptoniin.

Watfordin epätasaisesta kaudesta kertoo sekin, että vain neljä joukkueen pelaajaa rikkoi kaudella 30 pelatun valioliigaottelun rajan. Ainoana kaikissa 38 ottelussa esiintyi Richarlison, joka seurasi kesän siirtoikkunassa entistä valmentajaansa Marco Silvaa Evertoniin.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Costel Pantilimon (Nottingham)
Maalivahti, 31 vuotta

Jo seitsemän kautta Englannissa pelannut Romanian maajoukkuevahti koki uransa huippuhetken Manchester Cityn tuplamestarijoukkueessa kaudella 2013-2014 toimiessaan Joe Hartin varamiehenä. Citystä matka jatkui Sunderlandiin, jossa vastuuta tuli yhä mukavasti. Watfordiin Pantilimon siirtyi tammikuussa 2016, mutta kolmen kauden aikana hän pääsi Valioliigassa torjuntatöihin vain kahdesti. Viime syyskauden Pantilimon vietti lainalla Deportivo La Coruñassa ja kevään Nottinghamissa, joka nyt lunasti miehen omakseen.

Kuva: Getty Images

Orestis Karnezis (Napoli)
Maalivahti, 33 vuotta

Viime kaudella Udinesesta Watfordiin lainattu Kreikan maajoukkuevahti palaa takaisin Serie A:han tehtyään sopimuksen Napolin kanssa. Pelasi viime kaudella 15 valioliigaottelua.

Molla Wagué (Udinese)
Keskuspuolustaja, 27 vuotta

Isokokoinen Malin maajoukkuetoppari palaa Udineseen lainavuoden jälkeen. Viime kaudella Watfordissa kuusi ottelua ja yksi tehty maali.

Tommie Hoban (Aberdeen)
Keskuspuolustaja, 24 vuotta

Peliuransa pikkupoikana Arsenalissa aloittanut Hoban siirtyi Watfordin organisaatioon jo vuonna 2009. Entinen Irlannin nuorisomaajoukkuemies alkoi saada mukavasti vastuuta kaudella 2014-2015, mutta sen jälkeen ovat piinanneet loukkaantumiset. Viime kausi jäi kokonaan väliin polvileikkauksen takia, ja nyt Hoban lainattiinkin Skotlantiin.

Kuva: Getty Images

Richarlison (Everton)
Vasen laitahyökkääjä, 21 vuotta

Nuori brasilialainen oli vuosi sitten Watfordilta melkoinen muskelien pullistus. Richarlison oli yhdistetty huhuissa Valioliigan todellisiin suurseuroihinkin, mutta niinpä nuorimies vain valitsi Hornetsin. Yhdeksi syyksi hän kertoi haastatteluissa Marco Silvan kanssa käymänsä lupaavat keskustelut. Richarlison pelasi viime kaudella ainoana pelaajana Watfordin kaikissa peleissä, teki kauden aikana viisi valioliigamaalia ja syötti toiset viisi. Täksi kaudeksi matka jatkui kuitenkin Silvan vanavedessä Evertoniin, muhkealla siirtosummalla luonnollisesti. Jos kaikki bonuspykälät täyttyvät, voi Watford kuitata Richarlisonista yli 56 miljoonaa euroa. Miehen arvo siis yli nelinkertaistui vuoden aikana.

Nordin Amrabat (Al-Nasr Riad)
Vasen laitahyökkääjä, 31 vuotta

Hollannissa syntynyt Ajaxin kasvatti siirtyi Watfordiin tammikuusa 2016, mutta ei saanut ihmeitä aikaan. Vaikka otteluita Valioliigassa kertyi 44, jäi Amrabatilta maalitili kokonaan avaamatta. Viime kauden Marokon MM-kisapelaaja viettikin jo lainalla La Ligan Leganésissa, ja nyt matka jatkui 8,5 miljoonan euron siirrolla Saudi-Arabiaan.

Kuva: Getty Images

André Carrillo (Al-Hilal)
Oikea laitahyökkääjä, 27 vuotta

Perulle kesän MM-kisoissa maalinkin tehnyt Carrillo palasi lainavuoden jälkeen Benficaan, mutta siirtyi jälleen lainalle – tällä kertaa saudiarabialaiseen Al-Hilaliin. Suurehkosta vastuusta huolimatta viime kaudella Watfordissa vain yksi maali ja kaksi maalisyöttöä.

Dodi Ludebakio (Fortuna Düsseldorf)
Oikea laitahyökkääjä, 20 vuotta

Watford hankki Belgian nuorten maajoukkuelaiturin Anderlechtista tammikuussa, mutta peliminuutteja kevään aikana herui vain 15. Ensi kauden Ludebakio viettää lainalla Bundesliigan Düsseldorfissa.

Kuva: Getty Images

Mauro Zárate (Boca Juniors)
Keskushyökkääjä, 31 vuotta

Aiemmin urallaan muun muassa Laziossa ja West Hamissa pelannut Zárate siirtyi Watfordiin tammikuussa 2017. Startti seurassa vaikutti erittäin lupaavalta, mutta sitten jo kolmannessa ottelussa syntyi polvivamma, joka päätti Záraten kauden ennenaikaisesti. Viime kauden Zárate vietti lainalla puoliksi Al-Nasrissa ja puoliksi Vélez Sarsfieldissa. Kesällä Boca Juniors osti miehen pelaajaoikeudet, ja edessä oli paluu kotimaahan Argentiinaan, kenties jo lopullisesti.

Jerome Sinclair (Sunderland)
Keskushyökkääjä, 21 vuotta

Sinclairia pidettiin vielä joitain vuosia sitten ”ihmelapsena”, sillä hän debytoi Liverpoolin edustusjoukkueessa kaikkien aikojen nuorimpana, 16 vuoden ja kuuden päivän ikäisenä. Watfordiin hän siirtyi kaksi vuotta sitten, mutta valioliigaotteluita on vyölle tullut vasta yhdeksän – ja viime kauden neljässä pelissä minuutteja yhteensä 27. Jäännösminuutit eivät houkutelleet, joten niinpä Sinclair lainattiin täksi kaudeksi Sunderlandiin. Watfordilla on oikeus kutsua hänet tammikuussa takaisin.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Ben Foster (West Bromwich)
Maalivahti, 35 vuotta

Kahdeksan A-maaottelua Englannin paidassa pelannut Foster voi osoittautua todelliseksi huippuhankinnaksi. Foster pelasi erinomaiset kaksi viimeistä kautta West Bromwichin maalin suulla, eikä ollut hänen vikansa, että WBA vaihtoi sarjatasoa. Kaikkiaan Foster viihtyi West Bromissa seitsemän kautta putkeen. Aiemmin urallaan myös kolme kautta Manchester Unitedissa pelannut Foster palaa tuttuun ympäristöön, sillä hän pelasi Watfordissa lainalla kaudet 2005-2007.

Pontus Dahlberg (IFK Göteborg)
Maalivahti, 19 vuotta

Watford osti Dahlbergin pelaaoikeudet viime tammikuussa IFK Göteborgilta, jossa ruotsalainen vietti kuitenkin lainalla vielä viime kevään. Lähtökohtaisesti parhaimmillaankin kolmosvahti.

Ben Wilmot (Stevenage)
Keskuspuolustaja, 18 vuotta

Huippulupaus valittiin viime kaudella Kakkosliigan parhaaksi nuoreksi pelaajaksi. Wilmotin perässä oli tammikuussa tiettävästi ainakin kolme valioliigaseuraa, ja Watford maksoi Stevenagelle talentista nyt pikkuseuran ennätyssiirtosumman 1,7 miljoonaa euroa.

Marc Navarro (Espanyol)
Oikea laitapuolustaja, 23 vuotta

Barcelonan akatemian La Masian kasvatti löi läpi paikalliskilpailija Espanyolissa, jossa hän pelasi kahden viime kauden aikana yhteensä 31 La Liga -ottelua. Espanyol kuittasi Navarrosta kaksi miljoonaa euroa.

Kuva: Getty Images

Adam Masina (Bologna)
Vasen laitapuolustaja, 24 vuotta

Marokossa syntynyt nopeajalkainen laitapakki on pelannut kuusi ottelua Italian nuorten maajoukkueessa. Pelannut käytännössä koko uransa Bolognassa. Valittiin vuonna 2015 Serie B:n parhaaksi pelaajaksi.

Dimitri Foulquier (Strasbourg)
Oikea laitapuolustaja, 25 vuotta

Vietti viime kauden lainalla Ligue 1:n Strasbourgissa edustettuaan sitä ennen neljän kauden ajan La Ligan Granadaa. Paljon pelejä Ranskan nuorisomaajoukkueissa.

Brice Dja Djédjé (Lens)
Oikea laitapuolustaja, 27 vuotta

Watfordin kaksi vuotta sitten hankkima norsunluurannikkolainen ei ole valioliigadebyyttiään vielä tehnyt. Viime kausi vierähti lainalla Lensissä. Joutui helmikuussa vaikeuksiin epäiltynä perheväkivallasta.

Kuva: Getty Images

Gerard Deulofeu (Barcelona)
Oikea laitahyökkääjä, 24 vuotta

Barcelonan taannoinen superlupaus debytoi kasvattajaseuransa edustuksessa vain 17-vuotiaana ja on yksi viime vuosikymmenten tehokkaimmista pelaajista Espanjan nuorisomaajoukkueissa. Vielä viime kauden uusi yrityskään Barcelonassa ei silti johtanut Deulofeun läpimurtoon, ja niinpä hänet lähetettiin tammikuussa lainalle Watfordiin. Kevään seitsemässä ottelussaan Deulofeu teki Watfordille yhden maalin, ja näytöt vakuuttivat seuran halusta ostaa pelaaja omakseen. Watford maksaa Deulofeusta 13 miljoonaa euroa.

Kuva: Getty Images

Ken Sema (Östersund)
Vasen laitahyökkääjä, 24 vuotta

Östersundista tuli viime kaudella ei vain Ruotsin, vaan koko Euroopan sensaatiojoukkue, kun se eteni ensin Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen ja sieltä vielä pudotuspeleihin. Pudotuspeleissä vastaan osui Arsenal, jonka Östersund satumaisesti nujersi kotiottelussaan. Ja kukapas muu tekikään voittomaalin kuin Ken Sema. Ruotsissa syntynyt kongolaisten vanhempien poika on murtautunut myös Ruotsin A-maajoukkueeseen, muttei mahtunut länsinaapurin MM-kisaryhmään.

Obbi Oularé (Antwerp)
Keskushyökkääjä, 22 vuotta

Belgian nuorisomaajoukkuepelaaja haisteli jo kolme kautta sitten valioliigatunnelmia Watfordissa, mutta on kiertänyt viimeiset kaudet lainalla Belgiassa ja Hollannissa.

Adalberto Peñaranda (Málaga)
Keskushyökkääjä, 21 vuotta

Jo vuodesta 2016 Venezuelan A-maajoukkuekalustoon kuulunut Peñaranda ei ole Watford-debyyttiään vielä tehnyt, vaan on pelaillut lainalla Espanjassa ja Italiassa. Ura junnaa pahasti paikoillaan, ellei ole jopa ottanut takapakkia.

Isaac Success (Málaga)
Keskushyökkääjä, 22 vuotta

Nuori nigerialainen ei ole ollut Watfordille kovinkaan ihmeellinen menestystarina, sillä 17 valioliigaottelussa on syntynyt toistaiseksi vain yksi maali. Palaa lainalta Málagasta.

Katso kaikki Watfordin kesän siirrot tästä.

Tiesitkö: Muusikko Elton John on Watfordin entinen omistaja ja nykyinen kunniapuheenjohtaja.

Valmennus

Kuva: Getty Images

48-vuotias Javi Gracia valmistautuu ensimmäiseen kokonaiseen kauteensa Watfordin peräsimessä. Hän saapui seuraan viime tammikuussa Rubin Kazanista, jota ennen hän on toiminut valmentajana kotimaassaan Espanjassa ja myös Kreikassa.

Gracian ensimmäinen kauden puolikas Vicarage Roadilla ei ollut paras mahdollinen. Joukkue keräsi ottelua kohden keskimäärin vain tasan yhden pisteen. Lukema on huonompi kuin valmentajalla missään aiemmassa joukkueessaan. Tulee kuitenkin muistaa, että on haastavaa ottaa joukkue haltuun kesken kauden, joten arvioidaan Graciaa paremmin tulevalla kaudella, kun hän on saanut olla mukana pre-seasonista lähtien.

Gracia on hyvä organisoimaan joukkueensa puolustuspelaamista ja tästä yksi parhaista esimerkeistä nähtiin hänen valmentaessaan Malagaa. Joukkueen puolustaminen tuolloin oli kuin taidetta. Seuraavaksi hänen tulee järjestellä Watfordin alakerta parempaan kuntoon, sillä viime kaudella 14. sijoittunut joukkue päästi toiseksi eniten maaleja koko sarjassa. Yksi isoimmista ongelmakohdista oli erikoistilanteiden puolustaminen, mutta tässä tapahtui jo pieni ryhtiliike Gracian korvattua Marco Silvan joukkueen peräsimessä.

Pallollisena Watford tekee paljon asioita hyvin. Se tunnistaa, milloin tulee edetä nopeasti ja milloin on parempi pitää peliväline pitempään itsellä. Kummassakin vaiheessa tai niiden välimuodossa keskikentän pallollinen pelaaminen on hienoa katseltavaa. Varsinkin Abdoulaye Doucourén syöttötyöskentely ja itsensä pelattavaksi tekemisen taito on todella laadukasta.

Gracian tulee ensi kaudella saada joukkueensa hyökkääjistä paremmin tehoja irti. Viime sesongilla keskikenttäpelaaja Doucouré voitti joukkueen sisäisen maalikuninkuuden vain seitsemällä osumalla.

Tärkein pelaaja – Abdoulaye Doucouré

Kuva: Getty Images

Doucourén valinta joukkueensa tärkeimmäksi pelaajaksi oli todella helppo. Keskikenttäpelaaja pelasi viime kaudella 500 minuuttia enemmän kuin seuraavaksi eniten peliaikaa saanut Richarlison. Doucouré myös voitti joukkueensa maalipörssin ja syötti kolmanneksi eniten osumia.

Watfordin pallollinen pelaaminen kulkee paljon hänen kauttaan ja keskikenttäpelaaja on hoitanut roolinsa fantastisesti. Kyseessä on erinomainen syöttelijä, joka onnistuu tekemään itsensä pelattavaksi todella usein.

Tulee myös nostaa esiin Doucourén merkitys puolustussuuntaan. Hän voittaa kaksinkamppailuja, katkoo syöttöjä ja riistää palloja. Pelaaja on siis isossa roolissa sekä puolustaessa että hyökätessä.

Doucouré on jopa hieman aliarvostettu, sillä hänet voidaan täysin perustellusti nostaa Valioliigan parhaiden keskikenttäpelaajien joukkoon vaikka hän ei ole se kaikista nimekkäin pelaaja.

Ei ole mikään ihme, että Doucouré on yhdistetty isompiinkin seuroihin, mutta Watfordin kannalta on todella tärkeää, että häntä ei päästetä muualle.

Arvio

Sija: 13

Watfordin ryhmässä olisi potentiaalia taistelemaan jopa ”kuuden suuren” takana olevista sijoituksista. Joukkueen pelaaminen oli kuitenkin viime kaudella ajoittain sen verran sekaisin, että emme usko, että Gracia saa kaikkia ongelmia korjattua vielä tässä ajassa.

Jos ailahtelevasti pelaava joukkue saisi suorituksiinsa tasaisuutta ja isoimmat ongelmakohdat saataisiin korjattua, voisi kyseisellä materiaalilla taistella paikoista kahdeksan parhaan joukkoon. Tällä hetkellä vaikuttaa kuitenkin siltä, että nuo sijat tulevat jäämään vain haaveeksi.

Watfordin valmentaja on vaihtunut viime aikoina tiuhaan tahtiin, joten nyt kannattaisi luottaa Graciaan pidemmän aikaa, jotta prosessia ei tarvitsisi jatkuvasti aloittaa alusta. Espanjalaisvalmentajalla on nimittäin mahdollisuus saada Watford seurajohdon toivomille sijoituksille, mutta hän tarvitsee aikaa.

Merkkejä paremmasta voidaan odottaa jo tämän kauden aikana, mutta Watfordin ei tulisi asettaa joukkueelle epärealistisia tavoitteita vaan katsoa asioita hieman laajemmin.

Uskomme siis, että edessä on jälleen sijoitus keskikastista, mutta sen ohella joukkue voisi saada pyörät pyörimään isompia asioita varten.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
26Ben FosterMVMaalivahti03.04.1983
30Pontus DahlbergMVMaalivahti21.01.1999
1Heurelho GomesMVMaalivahti15.2.1981
-Daniel BachmannMVMaalivahti9.7.1994
27Christian KabaseleKPToppari24.2.1991
5Sebastian PrödlKPToppari21.6.1987
15Craig CathcartKPToppari6.2.1989
4Graig DawsonKPToppari6.5.1990
11Adam MasinaVPVasen laitapuolustaja02.01.1994
25José HolebasVPVasen laitapuolustaja27.6.1984
-Martin ZeegelaarVPVasen laitapuolustaja12.8.1994
2Daryl JanmaatOPOikea laitapuolustaja22.7.1989
21Kiko FemeníaOPOikea laitapuolustaja2.2.1991
-Dimitri FoulquierOPOikea laitapuolustaja23.3.1993
29Étienne CapouePKKPuolustava keskikenttä11.7.1988
14Nathaniel ChabolahPKKPuolustava keskikenttä12.12.1994
Tom Dele-BashiruKKKeskikentän keskusta17.9.1999
16Abdoulaye DoucouréKKKeskikentän keskusta1.1.1993
19Will HughesKKKeskikentän keskusta17.4.1995
8Tom CleverleyKKKeskikentän keskusta12.8.1989
20Domingos QuinaKKKeskikentän keskusta18.11.1999
37Roberto PereyraHKKHyökkäävä keskikenttä7.1.1991
10Isaac SuccessVHVasen laitahyökkääjä7.1.1996
12Ken SemaVHVasen laitahyökkääjä30.09.1993
7Gerard DeulofeuOHOikea laitahyökkääjä13.03.1994
-Dodi LukebakioOHOikea laitahyökkääjä24.9.1997
18Andre GrayKHKeskushyökkääjä26.06.1991
9Troy DeeneyKHKeskushyökkääjä29.6.1988
10Danny WelbeckKHKeskushyökkääjä26.11.1990
17Adalberto PeñarandaKHKeskushyökkääjä31.05.1997
-Cucho HernadezKHKeskushyökkääjä22.4.1999
-Filip StuparevicKHKeskushyökkääjä30.8.2000
33Stefamo OkakaKHKeskushyökkääjä9.8.1989

Jeremias Fisk, Heikki Kuparinen


Lunasta 50€ ilmainen live-veto Huuhkajien EM-avaukseen! 

  1. Avaa tili Betssonille alapuolen napista ja tee talletus.
  2. Lyö vähintään 1€ 1×2-veto Suomelle Liechtensteinia vastaan.
  3. Suomen voittaessa saat 50€ ilmaisen livevedon Suomen ensimmäiseen EM-otteluun!

Kertoimet ottelulleWatford - Burnley23.11.2019