Valioliiga: Tapaninpäivän Boxing day

Boxing Dayn otteluohjelma

 Kierros 19
PVM Ottelu
26.12.2019 14:30 Tottenham – Brighton
26.12.2019 17:00 Bournemouth – Arsenal
26.12.2019 17:00 Aston Villa – Norwich
26.12.2019 17:00 Chelsea – Southampton
26.12.2019 17:00 Crystal Palace – West Ham
26.12.2019 17:00 Everton – Burnley
26.12.2019 17:00 Sheffield United – Watford
26.12.2019 19:30 Manchester United – Newcastle
26.12.2019 22:00 Leicester – Liverpool
27.12.2019 21:45 Wolverhampton – Manchester City

Katso koko otteluohjelma tästä linkistä.

Mikä on Boxing Day?

Boxing Day eli tapaninpäivän ottelukierros on jokaisen valioliigaystävän joulun kohokohta. Kaikki eivät silti tiedä, mistä tapaninpäivän ottelukierroksen nimi ja perinteet kumpuavat.

Boxing Day ei suinkaan tarkoita nyrkkeilypäivää, kuten tietämätön voisi tökerösti suomentaa. Sanonta on englantilaista historiaa ajalta, jolloin palvelijat saivat lahjoja isänniltään. Kotiin asti vietäväksi saatu ”box” sisälsi kaikenlaista mukavaa lahjoista ruokaan.

Joidenkin lähteiden mukaan nimi juontaa juurensa viktoriaaniselle aikakaudelle. Kirkot tarjosivat laatikoita, joihin seurakuntalaiset laittoivat lahjoituksensa.

Kolmannen selityksen mukaan kauppiaat keräsivät ensimmäisenä arkipäivänä joulun jälkeen rahasta tai lahjoista koostuneita ”joululaatikoita”. Joululaatikon antamista pidettiin kiitoksena hyvästä palvelusta läpi vuoden.

Teorioita on siis useita, mutta ajatus on aika lailla sama: tapaninpäivä on aina ollut perinteinen työväen juhla.

» Katso tästä Valioliigan sarjataulukko

Urheilun ja jalkapallon juhla

Kansallinen vapaapäivä on mahdollistanut myös vapaa-ajan riennot. Urheilulle on jäänyt aikaa, ja toisaalta päivä on omistettu myös pyhimykselle. Saint Stephen eli Pyhä Stefanos (Pyhä Tapani) oli hevosten suojelija, joten hevosurheilu on ollut tärkeä osa englantilaisen Boxing Dayta.

Erään tarinan mukaan tapaninpäivän jalkapallotraditio Englannissa sai alkunsa siitä, kun englantilaiset ja saksalaiset sotilaat riisuivat aseensa ensimmäisen maailmansodan aikana ja ryhtyivät pelaamaan keskenään jalkapalloa.

Nykyisten tietojen perusteella ei osata sanoa, oliko kyseessä totinen ottelu kahden joukkueen välillä vai oliko kyseessä vain muutama sotilas potkiskelemassa palloa.

Englannin jalkapalloliitto järjesti joka tapauksessa vuonna 2014 niin sanotun ”Aselevon ottelun”, jossa pelasi Ison-Britannian ja Saksan sotilaita.

Boxing Dayna tavattiin aiemmin pelata paikallisotteluita. Järjestelyn ansiosta kannattajien ei tarvinnut joulunpyhinä matkustaa kauas vieraspeliin.

Joukkueille pelit ovat todella tärkeitä, sillä otteluruuhkassa jaetaan paljon pisteitä. Sanotaan, että mestaruus ratkeaa usein joulun tienoilla, ja toisaalta nykyään myös moititaan Englannin arvokisamenestyksen kaatuvan liian kuormittavaan otteluohjelmaan.

Tiedä totuutta, mutta Valioliigan seuraaja tuskin haluaisi luopua tästä tapaninpäivän ottelukierroksesta. Boxing Day on fanien juhla. Ja Valioliiga kuuntelee fanejaan tässä asiassa.

Alla video Liverpoolin kymmenestä parhaasta Boxing Day -ottelusta. Mukana myös Jari Litmasen ikimuistoinen osuma.

Katso tästä Valioliigan maalipörssi.

Valioliigauutiset

Mohamed Salah tarjosi kylmää suihkua Brightonille – Liverpool-tähti saavutti ainutlaatuisen rajapyykin seuran historiassa

Mohamed Salah varasti parrasvalot, kun Liverpool hoiteli vieraskentällä Brightonin. Kaksi maalia ja syötön tilastoinut Egyptiläinen oli mukana jokaisessa osumassa The Redsin vietyä pisteet 3-1-numeroilla. Liverpoolin...

Liverpoolin oma kasvatti debytoi avauksessa seuran puolustuslinjassa – Jürgen Kloppilta luottamuslause

Valioliigamestaruuden varmistaneen Liverpoolin avauksessa nähdään tänään Brightonia vastaan debytantti Neco Williams. 19-vuotias seuran oma kasvatti paikkaa vasemman laitapuolustajan paikalla huolivuorossa olevaa Andrew Robertsonia. Kyseessä on...

John Egan puski Sheffield Unitedin lisäajalla takaisin europaikkataisteluun – Manchester City murskaava Kevin De...

Valioliigassa pelattiin keskiviikkona alkuillasta kolme ottelua. Bramall Lanella John Egan puski Sheffield Unitedille tärkeät pisteet kuuden pisteen ottelussa Wolverhamptonia vastaan. Topparin loppuhetken maali toi The...

Kevin De Bruyne sivusi uskomatonta ennätystään – teki myös valioliigahistoriaa

Kevin De Bruyne on sivunnut omaa syöttöennätystään. Manchester Cityn belgialaistähti tilastoi alioliigaottelussa Newcastlea vastaan kauden 18. maalisyöttönsä. De Bruyne ylsi samaan määrään myös kaudella 2016-17....

José Mourinho: Tottenham ei valita Englannin maajoukkuemiehen pitkästä pelikiellosta

Jose Mourinhon mukaan Tottenham ei ole valittamassa Eric Dierin pelikiellosta. Keskikenttäpelaaja tuomittiin neljän ottelun pelkieltoon hänen otettua maaliskuun FA Cupin ottelussa yhteen kannattajan kanssa...