Valioliiga: Tapaninpäivän Boxing day

Boxing Dayn otteluohjelma

 Kierros 19
PVM Ottelu
26.12.2018 14:30 Fulham – Wolverhampton
26.12.2018 17:00 Burnley – Everton
26.12.2018 17:00 Crystal Palace – Cardiff
26.12.2018 17:00 Leicester – Manchester City
26.12.2018 17:00 Liverpool – Newcastle
26.12.2018 17:00 Manchester United – Huddersfield
26.12.2018 17:00 Tottenham – Bournemouth
26.12.2018 19:15 Brighton – Arsenal
26.12.2018 21:30 Watford – Chelsea
27.12.2018 21:45 Southampton – West Ham

 

Katso koko otteluohjelma tästä linkistä.

Mikä on Boxing Day?

Boxing Day eli tapaninpäivän ottelukierros on jokaisen valioliigaystävän joulun kohokohta. Kaikki eivät silti tiedä, mistä tapaninpäivän ottelukierroksen nimi ja perinteet kumpuavat.

Boxing Day ei suinkaan tarkoita nyrkkeilypäivää, kuten tietämätön voisi tökerösti suomentaa. Sanonta on englantilaista historiaa ajalta, jolloin palvelijat saivat lahjoja isänniltään. Kotiin asti vietäväksi saatu ”box” sisälsi kaikenlaista mukavaa lahjoista ruokaan.

Joidenkin lähteiden mukaan nimi juontaa juurensa viktoriaaniselle aikakaudelle. Kirkot tarjosivat laatikoita, joihin seurakuntalaiset laittoivat lahjoituksensa.

Kolmannen selityksen mukaan kauppiaat keräsivät ensimmäisenä arkipäivänä joulun jälkeen rahasta tai lahjoista koostuneita ”joululaatikoita”. Joululaatikon antamista pidettiin kiitoksena hyvästä palvelusta läpi vuoden.

Teorioita on siis useita, mutta ajatus on aika lailla sama: tapaninpäivä on aina ollut perinteinen työväen juhla.

» Katso tästä Valioliigan sarjataulukko

Urheilun ja jalkapallon juhla

Kansallinen vapaapäivä on mahdollistanut myös vapaa-ajan riennot. Urheilulle on jäänyt aikaa, ja toisaalta päivä on omistettu myös pyhimykselle. Saint Stephen eli Pyhä Stefanos (Pyhä Tapani) oli hevosten suojelija, joten hevosurheilu on ollut tärkeä osa englantilaisen Boxing Dayta.

Erään tarinan mukaan tapaninpäivän jalkapallotraditio Englannissa sai alkunsa siitä, kun englantilaiset ja saksalaiset sotilaat riisuivat aseensa ensimmäisen maailmansodan aikana ja ryhtyivät pelaamaan keskenään jalkapalloa.

Nykyisten tietojen perusteella ei osata sanoa, oliko kyseessä totinen ottelu kahden joukkueen välillä vai oliko kyseessä vain muutama sotilas potkiskelemassa palloa.

Englannin jalkapalloliitto järjesti joka tapauksessa vuonna 2014 niin sanotun ”Aselevon ottelun”, jossa pelasi Ison-Britannian ja Saksan sotilaita.

Boxing Dayna tavattiin aiemmin pelata paikallisotteluita. Järjestelyn ansiosta kannattajien ei tarvinnut joulunpyhinä matkustaa kauas vieraspeliin.

Joukkueille pelit ovat todella tärkeitä, sillä otteluruuhkassa jaetaan paljon pisteitä. Sanotaan, että mestaruus ratkeaa usein joulun tienoilla, ja toisaalta nykyään myös moititaan Englannin arvokisamenestyksen kaatuvan liian kuormittavaan otteluohjelmaan.

Tiedä totuutta, mutta Valioliigan seuraaja tuskin haluaisi luopua tästä tapaninpäivän ottelukierroksesta. Boxing Day on fanien juhla. Ja Valioliiga kuuntelee fanejaan tässä asiassa.

Alla video Liverpoolin kymmenestä parhaasta Boxing Day -ottelusta. Mukana myös Jari Litmasen ikimuistoinen osuma.

Katso tästä Valioliigan maalipörssi.

Valioliigauutiset

Mauricio Pochettino ei pety Tottenhamin epäonnistuessa taas siirtoikkunassa – ”Joskus on parempi olla hankkimatta”

Mauricio Pochettino ei olisi huolissaan, mikäli Tottenham ei saisi tammikuun siirtoikkunasta lisävahvistuksista. Spurs ei vahvistanut kesän aikana lainkaan miehistöään. Tottenhamin ongelmana ovat seuran ulkomaalaispelaajien suuri määrä....

Valioliigaseuran pelaajat peruivat perinteisen joulujuhlansa toista vuotta peräkkäin – ”Tänä vuonna on täysin sama...

Newcastlen pelaajat ovat toista vuotta peräkkäin peruneet joulujuhlansa. Harakoiden kapteeni Jamaal Lascelles oli suunnitellut juhlia Lontoossa tälle viikonlopulle. Lascelles ja pelaaja ovat nyt yhdessä päättäneet,...

Pep Guardiolalta yllättävä lausunto Kevin De Bruynen loukkaantumisesta – ”Ehkä se auttoi”

Pep Guardiola uskoo Kevin De Bruynen loukkaantumisten voivan auttaa Manchester Cityä myöhemmin. 27-vuotias keskikenttäpelaaja on kärsinyt koko kauden polvivaivoista. De Bruyne on pelannut vain kolmessa...

Barcelona-pelaajan nousu rajoittanut Everton-lupauksen peliaikaa – Marco Silva kertoi syyn ratkaisuunsa

Marco Silvan mukaan Everton ei aio lähettää Tom Daviesia tammikuussa lainalle. 20-vuotias keskikenttäpelaaja on ollut sivussa viimeisimmistä otteluista Barcelonasta lainatun André Gomesin vakuutettua avauksessa. Idrissa...

Valmentaja: Kauden ensimmäiset maalit tuoneet Watfordin avainpelaajalle itseluottamusta – ”Hän osoitti viime kaudella..”

Watford-valmentaja Javi Gracia uskoo maalien tuoneen Abdoulaye Doucourelle itseluottamusta. Keskikenttäpelaaja teki viime viikolla Manchester Cityn verkkoon ensimmäisen maalinsa sitten tammikuun. Ranskalainen osui myös maanantaina Evertonia...