Valioliiga: Tapaninpäivän Boxing day

Boxing Dayn otteluohjelma

 Kierros 19
PVM Ottelu
26.12.2019 14:30 Tottenham – Brighton
26.12.2019 17:00 Bournemouth – Arsenal
26.12.2019 17:00 Aston Villa – Norwich
26.12.2019 17:00 Chelsea – Southampton
26.12.2019 17:00 Crystal Palace – West Ham
26.12.2019 17:00 Everton – Burnley
26.12.2019 17:00 Sheffield United – Watford
26.12.2019 19:30 Manchester United – Newcastle
26.12.2019 22:00 Leicester – Liverpool
27.12.2019 21:45 Wolverhampton – Manchester City

Katso koko otteluohjelma tästä linkistä.

Mikä on Boxing Day?

Boxing Day eli tapaninpäivän ottelukierros on jokaisen valioliigaystävän joulun kohokohta. Kaikki eivät silti tiedä, mistä tapaninpäivän ottelukierroksen nimi ja perinteet kumpuavat.

Boxing Day ei suinkaan tarkoita nyrkkeilypäivää, kuten tietämätön voisi tökerösti suomentaa. Sanonta on englantilaista historiaa ajalta, jolloin palvelijat saivat lahjoja isänniltään. Kotiin asti vietäväksi saatu ”box” sisälsi kaikenlaista mukavaa lahjoista ruokaan.

Joidenkin lähteiden mukaan nimi juontaa juurensa viktoriaaniselle aikakaudelle. Kirkot tarjosivat laatikoita, joihin seurakuntalaiset laittoivat lahjoituksensa.

Kolmannen selityksen mukaan kauppiaat keräsivät ensimmäisenä arkipäivänä joulun jälkeen rahasta tai lahjoista koostuneita ”joululaatikoita”. Joululaatikon antamista pidettiin kiitoksena hyvästä palvelusta läpi vuoden.

Teorioita on siis useita, mutta ajatus on aika lailla sama: tapaninpäivä on aina ollut perinteinen työväen juhla.

» Katso tästä Valioliigan sarjataulukko

Urheilun ja jalkapallon juhla

Kansallinen vapaapäivä on mahdollistanut myös vapaa-ajan riennot. Urheilulle on jäänyt aikaa, ja toisaalta päivä on omistettu myös pyhimykselle. Saint Stephen eli Pyhä Stefanos (Pyhä Tapani) oli hevosten suojelija, joten hevosurheilu on ollut tärkeä osa englantilaisen Boxing Dayta.

Erään tarinan mukaan tapaninpäivän jalkapallotraditio Englannissa sai alkunsa siitä, kun englantilaiset ja saksalaiset sotilaat riisuivat aseensa ensimmäisen maailmansodan aikana ja ryhtyivät pelaamaan keskenään jalkapalloa.

Nykyisten tietojen perusteella ei osata sanoa, oliko kyseessä totinen ottelu kahden joukkueen välillä vai oliko kyseessä vain muutama sotilas potkiskelemassa palloa.

Englannin jalkapalloliitto järjesti joka tapauksessa vuonna 2014 niin sanotun ”Aselevon ottelun”, jossa pelasi Ison-Britannian ja Saksan sotilaita.

Boxing Dayna tavattiin aiemmin pelata paikallisotteluita. Järjestelyn ansiosta kannattajien ei tarvinnut joulunpyhinä matkustaa kauas vieraspeliin.

Joukkueille pelit ovat todella tärkeitä, sillä otteluruuhkassa jaetaan paljon pisteitä. Sanotaan, että mestaruus ratkeaa usein joulun tienoilla, ja toisaalta nykyään myös moititaan Englannin arvokisamenestyksen kaatuvan liian kuormittavaan otteluohjelmaan.

Tiedä totuutta, mutta Valioliigan seuraaja tuskin haluaisi luopua tästä tapaninpäivän ottelukierroksesta. Boxing Day on fanien juhla. Ja Valioliiga kuuntelee fanejaan tässä asiassa.

Alla video Liverpoolin kymmenestä parhaasta Boxing Day -ottelusta. Mukana myös Jari Litmasen ikimuistoinen osuma.

Katso tästä Valioliigan maalipörssi.

Valioliigauutiset

Virallista: Southampton lainasi Tottenham-puolustajan loppukaudeksi

Kyle Walker-Peters pelaa loppukauden lainalla Southamptonissa. Southampton ilmoitti keskiviikkona lainanneensa Walker-Petersin Tottenhamista kevätkauden ajaksi. Southampton tai Tottenham eivät kertoneet, onko lainasopimuksessa mukana osto-optiota. 22-vuotias Walker-Peters on jäänyt...

Sporting paljasti: Bruno Fernandesin siirto saattaa käydä kalliiksi Manchester Unitedille – siirtosumma voi nousta...

Manchester United tiedotti juuri päässeensä yhteisymmärrykseen Sportingin kanssa Bruno Fernandesin siirrosta. Lue lisää täältä. Sporting tiedotti Fernandesin siirtosummasta. Manchester United maksoi Sportingille 55 miljoonaa euroa Fernandesista. Siirtosummassa on...

Virallista: Manchester United pääsi yhteisymmärrykseen Sportingin kanssa huippupelaajan siirrosta

Manchester United on päässyt portugalilaisen Sportingin kanssa yhteisymmärrykseen Bruno Fernandesin siirrosta. Manchester United tiedotti asiasta verkkosivuillaan keskiviikkona. Siirto varmistuu sitten, kun seura pääsee myös Fernandesin kanssa yhteisymmärrykseen sopimuksen...

Virallista: West Ham lainasi tšekkiläispelaajan – siirrosta pysyvä yhdellä ehdolla

Tomáš Souček pelaa kevätkauden West Hamissa lainalla Sparta Prahasta. Souček lainasopimus muuttuu pysyväksi siirroksi, jos West Ham säilyy Valioliigassa ja pelaa ensi kaudellakin pääsarjassa. West Ham...

Valiocast: Jürgen Kloppin radikaali teko kerää kiitosta kohusta huolimatta: ”Hänelle täytyy antaa todella isot...

Liverpoolin manageri Jürgen Klopp ei kerännyt ystäviä Englannissa, kun hän ilmoitti tylysti, ettei edustusjoukkue tule pelaamaan FA Cupin uusintaottelussa Shrewsbury Townia vastaan. Valiocastin tuoreimmassa...