Valioliiga: Tapaninpäivän Boxing day

Boxing Dayn otteluohjelma

 Kierros 19
PVM Ottelu
26.12.2018 14:30 Fulham – Wolverhampton
26.12.2018 17:00 Burnley – Everton
26.12.2018 17:00 Crystal Palace – Cardiff
26.12.2018 17:00 Leicester – Manchester City
26.12.2018 17:00 Liverpool – Newcastle
26.12.2018 17:00 Manchester United – Huddersfield
26.12.2018 17:00 Tottenham – Bournemouth
26.12.2018 19:15 Brighton – Arsenal
26.12.2018 21:30 Watford – Chelsea
27.12.2018 21:45 Southampton – West Ham

 

Katso koko otteluohjelma tästä linkistä.

Mikä on Boxing Day?

Boxing Day eli tapaninpäivän ottelukierros on jokaisen valioliigaystävän joulun kohokohta. Kaikki eivät silti tiedä, mistä tapaninpäivän ottelukierroksen nimi ja perinteet kumpuavat.

Boxing Day ei suinkaan tarkoita nyrkkeilypäivää, kuten tietämätön voisi tökerösti suomentaa. Sanonta on englantilaista historiaa ajalta, jolloin palvelijat saivat lahjoja isänniltään. Kotiin asti vietäväksi saatu ”box” sisälsi kaikenlaista mukavaa lahjoista ruokaan.

Joidenkin lähteiden mukaan nimi juontaa juurensa viktoriaaniselle aikakaudelle. Kirkot tarjosivat laatikoita, joihin seurakuntalaiset laittoivat lahjoituksensa.

Kolmannen selityksen mukaan kauppiaat keräsivät ensimmäisenä arkipäivänä joulun jälkeen rahasta tai lahjoista koostuneita ”joululaatikoita”. Joululaatikon antamista pidettiin kiitoksena hyvästä palvelusta läpi vuoden.

Teorioita on siis useita, mutta ajatus on aika lailla sama: tapaninpäivä on aina ollut perinteinen työväen juhla.

» Katso tästä Valioliigan sarjataulukko

Urheilun ja jalkapallon juhla

Kansallinen vapaapäivä on mahdollistanut myös vapaa-ajan riennot. Urheilulle on jäänyt aikaa, ja toisaalta päivä on omistettu myös pyhimykselle. Saint Stephen eli Pyhä Stefanos (Pyhä Tapani) oli hevosten suojelija, joten hevosurheilu on ollut tärkeä osa englantilaisen Boxing Dayta.

Erään tarinan mukaan tapaninpäivän jalkapallotraditio Englannissa sai alkunsa siitä, kun englantilaiset ja saksalaiset sotilaat riisuivat aseensa ensimmäisen maailmansodan aikana ja ryhtyivät pelaamaan keskenään jalkapalloa.

Nykyisten tietojen perusteella ei osata sanoa, oliko kyseessä totinen ottelu kahden joukkueen välillä vai oliko kyseessä vain muutama sotilas potkiskelemassa palloa.

Englannin jalkapalloliitto järjesti joka tapauksessa vuonna 2014 niin sanotun ”Aselevon ottelun”, jossa pelasi Ison-Britannian ja Saksan sotilaita.

Boxing Dayna tavattiin aiemmin pelata paikallisotteluita. Järjestelyn ansiosta kannattajien ei tarvinnut joulunpyhinä matkustaa kauas vieraspeliin.

Joukkueille pelit ovat todella tärkeitä, sillä otteluruuhkassa jaetaan paljon pisteitä. Sanotaan, että mestaruus ratkeaa usein joulun tienoilla, ja toisaalta nykyään myös moititaan Englannin arvokisamenestyksen kaatuvan liian kuormittavaan otteluohjelmaan.

Tiedä totuutta, mutta Valioliigan seuraaja tuskin haluaisi luopua tästä tapaninpäivän ottelukierroksesta. Boxing Day on fanien juhla. Ja Valioliiga kuuntelee fanejaan tässä asiassa.

Alla video Liverpoolin kymmenestä parhaasta Boxing Day -ottelusta. Mukana myös Jari Litmasen ikimuistoinen osuma.

Katso tästä Valioliigan maalipörssi.

Valioliigauutiset

Newport Countyn ihailtava FA Cup taival päätökseen – Manchester City vakuuttavasti jatkoon

Manchester City kohtasi lauantai-iltapäivänä Newport Countyn FA Cupin 5. kierroksella. Englannin neljänneksi ylimmällä sarjatasolla pelaava Newport ei pystynyt pysäyttämään vieraaksi saapunutta manchesterilaisjoukkuetta, kun City voitti...

Pitelemätön Teemu Pukki lähetti terveiset faneille huippupäivän jälkeen (Video)

Teemu Pukin voittokululle Englannin Mestaruussarjassa ei näy loppua Norwichin suomalaispyssy iski tänään kaksi maalia Kanarialintujen 4-0-vierasvoitossa Boltonista. Pukki nousi 23 osumallaan yksin Mestaruussarjan maalipörssin kärkeen....

Norwich-valmentajalta kehut maalikuningas Teemu Pukille – yksi asia erityisesti ihastutti

Teemu Pukki jatkoi tehokkaana, kun Norwich murskasi lauantaina vieraissa Boltonin. Huuhkajat-hyökkääjä oli 4-0-voitossa mukana kolmessa maalissa (lue lisää). Pukki kasvatti maalimääräänsä 23 sarjaosumaan ja siirtyi...

Tulikuuma Teemu Pukki mukana kolmessa maalissa murskajaisissa – yksin maalipörssin kärkeen!

Teemu Pukki nousi yksin Englannin mestaruussarjan maalipörssin kärkeen. Norwich murskasi häntäpään Boltonin vieraskentällä 4-0. Pukki on tehnyt nyt 23 maalia sarjapeleissä. Näin Sheffield Unitedin Billy...

20 vuotta suurenmoisesta triplasta – Sir Alex Ferguson palaa juhlaotteluun Manchester Unitedin ruoriin

Sir Alex Ferguson tekee yhden ottelun ajaksi paluun Manchester Unitedin ruoriin. Valmentajalegenda nähdään Red Devilsin komennossa triplamestaruuden näytösottelussa Bayern Münchenia vastaan. Manchester Unitedin säätiön järjestämässä...