Kausi on edennyt yli puolenvälin ja ei voi muuta kuin hehkuttaa suuntaa, johon ollaan menossa.

Alkukauden järkyttävät tasoerot ja maalikarkelot olivat nannaa juuri tuollaisena hetkittäisenä piikkinä. Sunderlandin (Manchester Cityä vastaan) ja Blackburnin (Manchester Unitedia vastaan) esityksien kaltaiset taisteluvoitot tekevät hyvää Valioliigalla – sanoivat City ja United kannattajat mitä tahansa ;)

Kukapa olisi uskonut, että Arsenalin 8-2 maanrakoon nuijineella Unitedilla on viikonloppuna Cityä vastaan FA Cupin pelissä mahdollisuus poistua stadionilta kolmatta kertaa peräkkäin hävinneenä joukkueena? Itse en siihen usko, mutta Cityn sarjajohto kertoo seuran huikeasta vireestä paljon.

Kuinkakohan moni on veikannut, että molemmat manchesterilaisseurat tipahtavat Mestarien liigasta jo alkulohkovaiheessa? Osaako ne Sveitsissä pelata nykyisin palloa paremmin kuin me tajutaankaan, vai onko punakoneessa havaittavissa sukupolvenvaihdoksesta johtuvaa yskintää?

Valioliigan (ja sen seurojen) hienous piilee siinä, että häntäpään joukkueet pystyvät haastamaan kärkiseurat, kun taktiikka ja asenne ovat kohdallaan. Jos kentällä ei kumarrella Agueroille ja Drogbille, voi yhdessä jalkapallo-ottelussa käydä mitä vaan. Sama näyttää pätevän seuroihin eri puolilla Eurooppaa.

Muistaako kukaan fiilistellä enää Arsenalin katastrofaalisen alkukauden kääntämistä niin täysin, että eroa kärkeen on enää yhdeksän pistettä? Itse olin varma Gunnersin konttaamisen jatkuvan vähintäänkin kauden puoliväliin, sillä niin sekaisin pakka oli. Ei se Carl Jenkinson aidosti ole Valioliigatason puolustaja (ainakaan vielä – tuskin ikinä), ja jos seura joutuu hänen kaltaisen kaverin hartioille pistämään liikaa, on tulos nähdynlainen. Mahtoiko olla lontoolaisten onni, että ”suomalainen” Jenkinson loukkaantui…

Hämmentävintä tässä kaudessa on ollut Norwichin ja Swansean överiraikas meno, joka ei ota laantuakseen. Seurat ovat sijoilla 9. ja 12. ja alan pitää todennäköisempänä näiden pysymistä sarjassa kuin pidin Blackpoolin tilannetta loistavan alkukauden jälkeen. Sympatiapisteet molemmille ehdottomasti!

QPR taasen oli omissa papereissa jopa kohtuu vahva tekijä Valioliigakentillä. Mitä vielä: ailahtelevaa peliä, paljon jännitettä seuran sisällä ja sijoitus juuri putoamisrajan yläpuolella – vain yksi piste eroa Boltoniin. QPR sarjassa säilyessään joutuu Manchester Cityn kierteeseen: aina vain lisää rahaa pelaajiin, kunnes aletaan pärjäämään. Näköjään se toimii.

…ja se Bolton… Mitä on tapahtunut, että viime kauden surkea loppu on saanut jatkokseen suorastaan katastrofaalisen kauden alkupuoliskon? En olisi kyllä uskonut Blackburnin ja Boltonin konttaavan näin pahasti, mutta varsinkin Wanderersin tilanne on hämmentänyt. Jässi takaisin sairastuvalta ja nyt niitä koppeja, että oma seura alkaa syttymään!

Kautta on toki vielä paljon jäljellä ja vuodenvaihteen pelit kertovat meille sen, ettei pidä tuudittautua edes vähän reippaampaan piste-eroon sarjataulukossa.

Jos on saatu väriä otteluihin enenemissä määrin, on sitä riittänyt myös kulisseissa. Rasismikeskustelut ovat menneet täysin överiksi ja tuntuu, ettei tässä kabinettipelissä ole yhtään voittajaa. Suarez nappasi jo kahdeksan ottelun pannan itselleen ja Terryn tapausta tutkitaan jopa poliisin tutkijoiden johdolla.

”Äly hoi älä jätä” -kampanja (c) sopisi ehkä paremmin kuvaamaan tätä anti-rasistista buumia Valioliigassa. On toki päivänselvää, etteivät rasistiset kommentit ja huutelut kuulu kentälle tai sen ulkopuolelle, mutta eikai järjenkäyttö päättäjien puolella ole kokonaan kiellettyä? Jotenkin en vain jaksa uskoa, että Suarez tai Terry olisivat heidän taustansa tuntien oikeasti millään tasolla rasisteja tai saisivat jotain tyydytystä rasistista huudoista.

Jos joku on joskus seurannut tai ennen kaikkea pelannut jalkapalloa, tietää hän tunteiden kuumentuvan kun väsymys alkaa painaa, ja pitäisi vielä pinnistää kaikki irti itsestään. Ei siinä olotilassa ole kukaan ruutia keksinyt tai löytänyt itselleen uutta kaveria. Se nyt vain on lähempänä PERKELEttä kuin Lambi wc-paperia, kun isot miehet antaa kaikkensa kentällä. Niitä kauniita sanoja muuten kuulee runokerhoissa ja FA:n johtajien haastatteluissa, jossa miehet kehuvat toisiaan.

Todellisuuden nimissä FA:n toiminta tällä kaudella on lähennellyt pohjanoteerausta. Uskottavuus on mennyt pelaajien, seurojen ja fanien keskuudessa lähestulkoon kaikkialla. Kyseinen liitto on brittimedian teettämissä kyselyissä kerännyt VÄHITEN ääniä uskottavuuden ja toimivuuden puolella. Mitäs ne ihmiset ja fanit asiasta tietäisivät, vai?

Vielä voitaisiin nostaa muutamia henkilöitä esiin tältä kaudelta. Varmaan kukaan ei voi kiistää, että Arsenalin nousu kuilunpartaalta on ollut joukkueen kapteenin Robin van Persien tekosia. Ukko on näyttänyt aivan ilmiömäiseltä ja sitä kuuluisaa AVP:n loukkaantumistakaan ei olla vielä onneksi nähty. ”Ei sota yhtä miestä kaipaa”, mutta tällä kaudella Gunners on kaivannut van Persietä!

Onko muuten joku muukin huomannut, että Brad Friedel (syntynyt vuonna 1971!) on näyttänyt mistä jalkapallomaalivahdit on tehty?!? Jos on nuoren lupauksen De Gean otteet ailahdelleet, niin Friedel ei tunnu omaavan huonoa päivää. Pappa on pelannut ilman katkoja niin paljon Valioliigapelejä, että moni tämän päivän huipputähdistä ei tule pelaamaan edes koko urallaan. Football Manager -peleistä syttyvänä täytyy vain sanoa, että miksi helvetissä ne antaa niin huonot pisteet Friedelin taidoille?

Valioliiga.comin Facebook-sivua aktiivisesti seuranneena voin hieman provosoida näitä muutamaa kymmentä jantteria, joilla taitaa olla kotikasvatus mennyt todella pahasti metsään. Ensinnäkin ”vittu” -sana ei ole verbi eikä myöskään mikään muu kieliopillisesti joka lauseeseen pistettävä täyte. Todella raskasta lukea kommentteja, jotka kuulostava samalta kuin tämän päivän yläkoululaisten keskustelut. Toisaalta lämmittää nähdä, miten ääripään ihmiset syttyvät omiensa puolesta huutelemaan!

Äärimmäisen hienoa on myös huomata, että meilläkin Suomessa osataan fanittaa ja tunteet ovat pinnalla aina, kun oman seuran asioista puhutaan. Tämä on yksi syy miksi lähdin juttua kirjoittamaan.

Valioliiga.comin kaltaista sivustoa tarvitaan ja alku on ollut mielestäni lupaava (enkä sano tätä siksi, että mun juttu julkaistaisiin ;). Ymmärtääkseni tätä sivustoa pyöritetään talkoovoimin muiden töiden ja elämän ohella, joten voin sanoa terveisiä kaikille teille, joita ei tunnu kiinnostavan kuin toiminnan arvostelu: perustakaa jumalauta itse meille parempi sivusto, jossa tuotetaan näin paljon sisältöä ja nähdään näin paljon vaivaa vain siksi, että me naulapäät päästään jauhamaan meidän tunnettua tasotonta kuraa keskenämme!

Hyvä alkukausi takana sekä Valioliigassa että Valioliiga.comilla. Toivotaan, että saadaan loppukaudesta meikäläisen kaltaisia faneja kirjottelemaan juttuja tänne, ettei kaikki jää ylläpitäjien harteille. Helppoa se on huudella tekstarinmittaisella kommentilla sisällön löyhyydestä ja taustojen tutkimisesta… Uskon, ettei sivuston väki pistä pahakseen, jos meitä faneja useampikin aktivoituisi kirjoittamaan näitä tasottomia juttuja ;)

Olenkin vähän odottanut missä on meidän Tykkinaisen kaltaiset kirjoittajat? Sanoipa ne muutamat hajaäänet mitä tahansa, Tykkinainen on loistava esimerkki siitä, ettei jokainen brittifutisfani ole kalju, tatuoitu ja agressiivinen sekopää. Kyllä se päivän pusu menee niiden Gunnerspelaajien sijasta Tykkinaiselle!

Pidetään jätkät ja mimmit lippu korkealla ja rakennetaan meille Valioliigafaneille parempaa fanikulttuuria täällä Suomessa! Tästä kaudesta tulee vielä helvetin kova, ja itse ainakin uskon ettei kaikki seurat ole sanoneet vielä sanottavaansa.

Kirjoittanut nimimerkki Boofie.