Jalkapalloileva maailma pysähtyy lauantaina. Euroopan sydämessä, Münchenin Allianz Arenalla pelattava Mestareiden liigan loppuottelu saa miljoonat ihmiset ympäri maailman seuraamaan samaa jalkapallojuhlaa. Bayern München onnistui selviytymään saksalaisten kotistadionilla pelattavaan finaaliin. Mitä ottelun suhteen on odotettavissa? Tarjoavatko Bayern München ja Chelsea meille kaikille katsojille finaalin arvoisen ottelun?
Bayern München

Saksan kestosuosikki Bayern on pelannut hyvin kaksijakoisen kauden. Bundesliga-mestaruus meni toista vuotta peräkkäin Borussia Dortmundille. Saksan cupissa Bayern pääsi finaaliin, mutta taipui – jälleen Dortmundille. Toisaalta Münchenissä pelattava Mestareiden liigan loppuottelu on ajanut baijerilaisia koko kauden eteenpäin. Bayern voitti välierissä rangaistuspotkujen jälkeen suuren ja mahtavan Real Madridin – joukkueen, joka on noussut tällä kaudella FC Barcelonaa paremmaksi. Real-voiton myötä jokainen Bayern-pelaaja tietää, että joukkue voi voittaa ihan kenet tahansa.

Bayernilta ovat sivussa David Alaba, Holger Badstuber ja Luiz Gustavo. Puolustuspää menee siis täysin uusiksi. Kun vielä Breno on pitkäaikaispotilaana sivussa, on Jupp Heynckesilla mietittävää. Anatoli Tymoschuk tullaan todennäköisesti näkemään joko keskikentällä tai topparina. Joka tapauksessa ukrainalainen Tymoschuk on pätevä paikkaaja. Alaban korvaaminen on vaikeampi tehtävä. Bayern on tunnettu laadukkaasta laitapelistään Arjen Robbenin ja Franck Ribéryn myötä. Laitapeli ei perustu pelkästään laitahyökkääjiin. Philipp Lahm on tehnyt taustanousuja Robbenin ja Alaba vastaavasti Ribéryn laidalla. Nyt Ribéry tai Robben – riippuen Lahmin pelipaikasta – jää yksin.

Keskikentälle Heynckesilla on laittaa Bastian Schweinsteigerin ja Toni Kroosin kaltaiset Saksan maajoukkuemiehet. Real Madridia vastaan Schweinsteiger oli vielä selvästi keskenkuntoinen. Parin viikon aikana mies on ehtinyt saada tarpeeksi pelituntumaa alle. Piikkiin ei ole kuin yksi vaihtoehto, huikean kauden pelannut Mario Gomez. Lisäksi Thomas Müller tuo mukavasti variaatiovaihtoehtoja Heynckesille. Müller voi pelata käytännössä mitä tahansa hyökkäävää paikkaa. Müller voi nousta Gustavon pelikiellon myötä avaukseen.

Chelsea

Chelseaan pätevät samat sanat, kuin Bayerniin. Valioliigassa joukkue sijoittui tällä kaudella kuudenneksi, mitä voidaan pitää Chelsean kohdalla katastrofina. André Villas-Boas sai lähteä kesken kauden. Toki lontoolaiset voittivat FA Cupin, mutta se ei riitä Chelsean tasoiselle joukkueelle. Toisaalta Chelsea ei ole koskaan voittanut Mestareiden liigaa. Nyt siihen on erinomainen mahdollisuus. Voitolla sinisten kausi muuttuisi kertaheitolla pettymyksestä unelmien täyttymykseksi. Samalla Chelsea saisi paikan tulevan kauden Mestareiden liigaan. Paikan, jota se ei sarjasijoituksellaan saavuttanut.

Chelsealla on ollut ongelmia lähes jokaisella osa-alueella, niin joukkueen johdossa, valmentajissa, kokeneissa, kuin nuorissakin pelaajissa. Toisaalta Chelsea on näyttänyt perinteistä brittiläistä taistelua nousemalla monesta ahtaasta raosta kerta toisensa jälkeen jatkoon. Kruununa tietysti Barcelonan kaataminen välierissä.

Chelsealla on Bayernin kaltaisia pelikielto-ongelmia pelaajistossa. John Terry, Branislav Ivanovic, Ramires ja Raul Meireles ovat kaikki sivussa. Roberto Di Matteon on laitettava alakertansa uuteen uskoon. Toisaalta Gary Cahill ja David Luiz ovat todennäköisesti käytettävissä. Jose Bosingwa ottanee Ivanovicin paikan oikeana laitapuolustajana.

Di Matteolla ei ole kovin montaa vaihtoehtoa, mistä valita kokoonpanoa. Keskikentälle ovat tarjolla John Obi Mikel, Michael Essien ja Oriol Romeu, joista kaksi ensimmäistä aloittanevat. Kaksikon yläpuolelle Di Matteo asettaa Chelsea-ikoni Frank Lampardin. Kolmen hyökkääjän paikoista kilpailevat Florent Malouda (pelikunto arvoitus), Juan Mata, Salomon Kalou, Fernando Torres ja Didier Drogba. Vaikka Torres on löytänyt pikku hiljaa jyväänsä, on hyvin mahdollista, että Di Matteo laittaa avaukseen luottoratsunsa Drogban.

Pelitapa

Chelsean vahvuudet ovat pragmaattisessa realismijalkapallossa, jossa puolustus tulee aina ennen hyökkäystä. Brittiläinen repiminen, raastaminen ja sata lasissa taistelu ovat Chelsean aseita. Ne olivat Chelsean aseita Barcelonaa vastaan, ja ne tulevat olemaan Chelsean aseita myös Bayernia vastaan. Drogba pystyy suojaamaan puolustuksesta roiskaistuja korkeita palloja tarpeeksi kauan, jotta Lampard, Mata ja muut ehtivät auttamaan.

Vastaavasti Bayernin vahvuudet ovat hyökkäyspelissä. Bayern saa hallita palloa pitkiäkin aikoja kerrallaan. Jos saksalaiset haluavat voittaa pelin, heidän on tehtävä pallonhallinnasta tehokasta. Barcelona jauhoi ja jauhoi, muttei saanut juurikaan hyviä maalintekotilanteita Chelseaa vastaan.

Mielenkiintoisin vastakkainasettelu liittyy laitapeliin. Bayernin tehokkuus lähtee laidoilta toisaalta Robbenin ja Ribéryn haastojen ja toisaalta laitapakkien keskitysten myötä. Ashley Colen ja Jose Bosingwan vahvuudet tulevat esiin pallollisessa pelissä, kumpikaan ei ole erityisen hyvä puolustussuuntaan. Näin ollen puolustavien keskikenttämiesten on tarjottava tukeean laitapakeille. Real Madridia vastaan Gomezin ei pitänyt pärjätä Pepen ja Sergio Ramosin puristuksessa. Pärjäsipä kuitenkin. Jää nähtäväksi, miten Cahill ja Luiz saavat pidettyä Saksan uuden pommittajan pimennossa.

Toisaalta Chelsealla on omat vahvuutensa. Jos joukkue malttaa puolustaa virheettömästi, Robben ja Ribéry turhautuvat, mikä lisää jatkuvasti Chelsean mahdollisuuksia. Barcelonaa vastaan lontoolaiset viimeistelivät armottomalla tehokkuudella. Sitä vaaditaan jälleen. Chelsea on näyttänyt, etenkin Di Matteon alaisuudessa, että se pystyy voittamaan hyvänä päivänä minkä joukkueen tahansa.

Lauantaista tulee hieno päivä.