EM-kisojen toinen välierä on lähtökohtaisesti Saksan heiniä. Saksa on toistaiseksi ollut kisojen vakuuttavin joukkue. Toisaalta Italia venyi tasapeliin Espanjaa vastaan, ja olisi paremmalla viimeistelyllä murskannut Englannin.

Saksa on voittanut kaikki pelaamansa neljä ottelua. Maaleja joukkue on tehnyt eniten. Saksan pelaajamateriaali on Espanjan ohella turnauksen paras. Syvyyttä löytyy jopa Espanjaa enemmän.

Avauskokoonpanon yllä leijuu muutamia kysymysmerkkejä. Bastian Schweinsteiger oli menneellä kaudella pitkään sivussa. Vammat ovat taas alkaneet vaivata miestä. Kreikka-ottelu ei ollut missään nimessä parasta Schweinia. Mikäli Schweinsteiger ei pysty pelaamaan, on se kova isku Saksalle. Schweinia on vaikeaa korvata miehen monipuolisuuden takia.

Toinen kysymysmerkki liittyy laitahyökkääjävalintoihin. Marco Reus pelasi Kreikkaa vastaan vakuuttavan ottelun. Olisi suuri sääli, mikäli Joachim Löw ei uskaltaisi antaa Reusille vastuuta. Jos Reus aloittaa, kumpi otetaan pois, Lukas Podolski vai Thomas Müller? Müller jaksaa puolustaa paremmin, kun taas Podolski on aavistuksen vahvempi hyökkäyspäässä.

Mielenkiintoisin vahtoehto lienee se, että Löw nostaisi avaukseen sekä Reusin että Andre Schürrlen, joka niin ikään sai vastuuta Kreikka-ottelussa. Tähän vaihtoehtoon Löw tuskin lähtee.

Entä sitten Italia?

Italia onnistui puolustamaan Espanjaa vastaan tasapelin. Irlanti kaatui, mutta Kroatian kanssa pisteiden tasaaminen ei Italiaa tyydyttänyt. Puolivälierässä Cesare Prandelli osoitti rohkeutensa. Italia uskalsi ottaa pallon haltuunsa kahden puolustusorientoituneen joukkueen välisessä taistossa. Vaikka Italia voitti Englannin vasta rangaistuspotkukilpailun jälkeen, Englanti oli koko ottelun täysin köysissä. Italialla oli varovaisesti arvioituna noin 10 loistavaa maalintekopaikkaa.

Christian Maggio on varmuudella sivussa pelikieltonsa takia. Puolustuksesta saattavat olla loukkaantumisten takia sivussa myös Ignazio Abate ja Giorgio Chiellini sivussa. Mikäli Chiellini ei pysty pelaamaan, Daniele De Rossi palaa todennäköisesti topparin paikalle. Toisaalta myös De Rossin pelaaminen on epävarmaa.

Hyökkäyksessä Mario Balotelli on ollut Antonio Cassanoa pirteämpi. Korjataan hieman. Balotelli on hakeutunut maalipaikkoihin Cassanoa paremmin. Kumpikaan ei ole varsinaisesti osoittanut kliinistä maalintekotaitoa. Olisiko aika kokeilla heti avauksesta Antonio Di Natalea, joka osui Espanjaa vastaan tultuaan vaihdosta kentälle? Englantia vastaan hyökkääjäsoppaa sekoitti entisestään Alessandro Diamanti, joka pelasi erinomaisesti. Eipä silti Diamantikaan osunut puiden väliin.

Mitä todennäköisimmin Italia tulee ottamaan voitokkaan Englanti-ottelun jälkeen hieman varovaisemman lähestymistavan. Saksa tulee hallitsemaan palloa, ei tosin espanjalaiseen pyörittelevään tyyliin. Saksa hyökkää nopeasti, kun siihen on mahdollisuus. Jos ja usein kun Italia pääsee organisoimaan oman puolustuksensa, Saksa lähtee hakemaan pidempää, rauhallisempaa hyökkäystä.

Ottelussa tulee olemaan muutama seuraamisen arvoinen seikka, jotka voivat hyvinkin ratkaista toisen finalistin.

Mario Gomez / Mesut Özil vs. De Rossi

Italian kannalta on toivottava, että De Rossi saa pelata keskikentän pohjalla. Ankkuripaikka puolustuslinjan edessä tuo De Rossin parhaat puolet esiin. Kyseisellä paikalla hän tulee saamaan vastaansa Saksan pelintekijän Özilin. Suuri osa Saksan ratkaisevista syötöistä lähtee Özilin jalasta, mikä tarkoittaa raskasta iltaa De Rossille. Özil ei ole iso, eikä vahva. Sen sijaan Özil on ketterä ja liikkeissään ovela. Toisin sanoen De Rossi ei voi pelata itseään ulos yliaggressiivisilla taklauksilla. Jos De Rossi ylipelaa, Özil ja sitä kautta Saksa tulee ottamaan niskalenkin Italiasta.

Selvästi huonompi tilanne Italian kannalta olisi se, että De Rossi siirrettäisiin toppariksi, joka ei ole miehelle luontainen pelipaikka. De Rossi ei osaa lukea peliä topparin tontilta käsin, mikä johtaa paitsioansan pettämiseen, sekä ongelmiin keskityspalloissa. Gomez hyötyy erityisesti jälkimmäisestä.

Andrea Pirlo

Pirlo loksautti rankkarillaan leuat auki jokaiselta jalkapallon seuraajalta. Chippi keskelle ratkaisevassa paikassa kertoo Pirlon tämän hetken kunnosta. Mies pelasi loistavan kauden Juventuksessa. Pirlon itseluottamus on tapissa, hän tietää pystyvänsä tekemään kentällä mitä tahansa. Nyt on vaikein tai toiseksi vaikein mahdollinen vastustaja edessä. Pallonriiston jälkeen Pirlon on pystyttävä tekemään Italian peliä mahdollisimman tehokkaasti. Yksi Pirlo pystyy pitämään palloa Saksaa vastaan vain rajallisen ajan. Tästä syystä pallo on toimitettava tehokkaasti maalintekopaikkoihin. Jos Pirlo ei onnistu rauhoittamaan Italian peliä, ja jakamaan palloa eteenpäin, Italian keinot ovat vähissä.

Illalla monipuolinen hyökkäys kohtaa organisoidun puolustuksen. Italian on yllettävä maksimisuoritukseen kaataakseen Saksan. Pelkkä Özilin eliminoiminen ei riitä. Lisäksi pitäisi nollata Schweinsteiger (mikäli pelaa) ja laitahyökkääjät. Viimeisenä pitäisi selvitä Gomezista. Italialla on silti sauma. Se on osoittanut osaavansa puolustaa ja tarpeen tulle myös hyökätä. Pirlo on, kuten niin monta kertaa aiemmin, Italialle kaikki kaikessa. Ketkä tahansa hyökkääjinä aloittavatkaan, Saksaa vastaan ei ole varaa tuhlailuun. Paikoista on laitettava palloa maaliin.

Mitä tahansa voi käydä. Kaikesta huolimatta Saksa on suosikki. Saksa etenee finaaliin maalein 2-0.