Yleistä

Tottenham sijoittui viime kaudella neljänneksi. Eroa Arsenalin kolmanteen sijaan jäi vaivainen piste. Tuo yksi piste saattoi ratkaista Tottenhamin kohtalon seuraavien parin kauden ajaksi.

Luka Modric halusi pois seurasta jo vuosi sitten. Mestarien liigaan pääsy olisi saattanut kääntää taitavan kroatialaisen pään. Nyt Tottenhamin neljäs sija oikeuttaa vain paikkaan Eurooppa-liigassa, mikä on Englannin suurseuroille kohtuullisen mitätön turnaus. Etenkin, kun Tottenhamin pelaajilla on varmasti parin kauden takaiset UCL-muistot mielessä.

Uusi manageri Andre Villas-Boas on pikkuhiljaa aloittanut uudelleenjärjestelyt seurassa. Uusia hankintoja ovat Gylfi Sigurdsson ja Jan Vertonghen. Mm. Niko Kranjcar, Vedran Corluka ja Steven Pienaar puolestaan heitettiin laidan yli.

Modricin siirtopekulaatioiden ohella suurin kysymys kuuluu: Saako AVB Tottenhamissa tarpeeksi aikaa ajaa oman pelisysteeminsä sisään?

Maalivahdit

Muutama vuosi takaperin Tottenhamin maalivahtikolmikko olisi näyttänyt harvinaisen hyvältä. Nyt Brad Friedelillä on kuitenkin jo 41 vuotta ikää. Heurelho Gomes on puolestaan maalivahdin parhaassa iässä, mutta jotain tapahtui lupaavalle kehityskäyrälle muutama vuosi sitten. Friedel on ehdottomasti ykkönen, ikä on tosin pieni kysymysmerkki. Carlo Cudicini on kenties sarjan paras kolmas maalivahti.

Puolustus

Spursin puolustukselle Villas-Boasin mukaantulo sopii äärimmäisen hyvin. Portugalilaisen pelitavassa laitapakeilla on suuri rooli hyökkäysten tukemisessa. Oikean laidan Kyle Walker ja vasemman laidan Benoit Assou-Ekotto pelasivat molemmat menneellä kaudella erinomaisesti, joten lisävastuun antaminen tälle kaksikolle on hyvin loogista.

Keskuspuolustus on haavoittuvaisempi. Loukkaantumisista koko uransa kärsinyt Ledley King lopetti ja Corluka myytiin pois. Jäljelle jäivät Michael Dawson, Younes Kaboul, William Gallas ja uusi hankinta Vertonghen. Ajaxissa hollantilaiseen peliin kasvanut Vertonghen voi hyvinkin nousta avauksen mieheksi, sillä AVB:n pelitavassa puolustuslinjaa nostetaan selvästi aiemmista kausista, mikä vaatii toppareilta nopeutta ja pelinlukutaitoa. Spursia seuranneet tietävät, että erityisesti Gallasilla voi olla ongelmia juoksupalloissa.

Keskikenttä

Villas-Boas suosii kolmen miehen keskikenttää, jossa on yksi puolustavampi ja kaksi hyökkäävämpää pelaajaa. Spursilla riittää laatua keskikentän kaikille kolmelle paikalle.

Ankkuriroolissa on vahvimmin kiinni Scott Parker, joka antaa aina kaikkensa kentällä. Parker tietää, mitä osaa, eikä yritä yhtään enempää. Juuri se tekee Parkerista kullanarvoisen. Keskikentän pohjalle on myös toinen vaihtoehto, loukkaantumisista kärsinyt Tom Huddlestone. Huddlestone tuo kentälle Parkeria enemmän kokoa ja kaukolaukausuhkaa. Vertonghen voi tarvittaessa myös pelata keskikentän pohjalla.

Pelintekijän rooli on Luka Modricin. Mutta jääkö Modric Spursiin? Jos Modric lähtee, paikalle voidaan asettaa joko Swanseassa erinomaisesti pelannut Sigurdsson tai Rafael van der Vaart. Myös brasilialainen Sandro on taas vuoden kokeneempi.

Toinen hyökkäävämpi keskikentän paikka on periaatteessa korvamerkitty van der Vaartille. AVB suosii tällä paikalla pelaajaa, joka voi nousta boksiin tukemaan hyökkäyksiä, ja joka tekee tasaiseen tahtiin myös maaleja. Myös Sigurdsson ja Sandro ovat päteviä vaihtoehtoja.

Hyökkäys

Hyökkäys on, kuten jo parin kauden ajan, Gareth Balen varassa. Terveenä Bale on Spursin tärkein pelaaja, joka pystyy käynnistämään hyökkäyksiä, tekemään maaleja ja luomaan muille tilaa sitomalla vastustajan puolustajia itseensä. Bale aloittaa tuttuun tapaan vasempana laiturina.

Oikean laiturin paikasta kilpailevat Aaron Lennon ja van der Vaart riippuen siitä, mille paikalle Villas-Boas haluaa van der Vaartin asettaa. Lennon ja van der Vaart tarjoavat AVB:lle kaksi täysin erilaista vaihtoehtoa. Englantilainen on hyvin suoraviivainen juoksukone, kun taas hollantilainen ajaa enemmän sisään tekemään peliä ja laukomaan.

Keskushyökkäys huutaa uusia hankintoja. Tällä hetkellä joukkueen ainoa mitat täyttävä hyökkääjä on Jermain Defoe, jonka viime kausi ei ollut paras mahdollinen. Emmanuel Adebayor olisi enemmän kuin tervetullut.

Valmennus

Andre Villas-Boas herättää ristiriitaisia tunteita. Toisaalta vyöllä on hurjia näyttöjä Portugalista, toisaalta Chelsean peräsimessä mikään ei tuntunut toimivan. Vikaa oli varmasti sekä valmentajassa että pelaajissa.

Jos AVB on onnistunut kehittämään johtamistaitojaan, tuloksena voi hyvinkin olla onnellinen liitto portugalilaisen ja Spursin välillä. Tottenhamin kannattajat vaativat hyökkäävää peliä, missä Villas-Boas on vahvimmillaan. Hyökkäyksiä tukevat laitapakit, korkealle nostettu puolustuslinja sekä ylhäältä prässääminen ovat kaikki hyvin tuttuja termejä AVB:lle.

Spursin materiaali tukee Villas-Boasin pelityyliä, mutta tuloksia on tultava. Mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

Viime kauden sijoitus

4.

Veikkaus sijoitukseksi

5. – 7.

Nosto

Hyökkäyksestä löytyy samaan aikaan Tottenhamin uhka ja mahdollisuus. Bale on terveenä ollessaan yksi sarjan parhaita hyökkäyspään pelaajia. Mutta pysyykö mies terveenä? Van der Vaart on niin ikään parhaimmillaan todella hyvä, mutta hollantilainen on ilmaissut halustaan siirtyä muualle. Defoella on omat ongelmansa ja Lennon on parhaimmillaankin melko yksipuolinen pelaaja. Hyökkäyspäähän pitäisi tehdä yksi tai mieluummin kaksi hankintaa. Eri asia on, onko kassassa rahaa, kun Mestarien liigakin jäi haaveeksi.

Seuraa häntä

Jan Vertonghen on pelaaja, joka voi tehdä eron Tottenhamin menestyksen tai vajoamisen välillä. Koska puolustuslinja nostetaan Harry Redknappin aikoja ylemmäs, Vertonghenille jää suuri vastuu villas-boaslaisena topparina. Belgialainen osaa ohjata peliä ja katkoa oikea-aikaisesti vastustajan pystysyöttöjä. Villas-Boasin tulee toivoa, että Vertonghen onnistuu – muuten voi portugalilaisen pesti päättyä ennen aikojaan.