Uefan alainen Eurooppa-liiga alkaa tänään. 48 joukkuetta on viime kauden sijoitusten ja karsintojen perusteella selvittänyt tiensä lohkovaiheeseen. Valioliigasta on mukana kolme seuraa: Liverpool, Newcastle ja Tottenham.

Liverpool tasokkaassa seurassa

Liverpool pelaa a-lohkossa yhdessä Udinesen, Anzhi Makhachkalan ja Young Boysin kanssa. Lohkoa ei missään nimessä voi pitää helppona.

Udinese sijoittui loistokauden jälkeen kolmanneksi Italian Serie A:ssa viime kaudella. Mestarien liigan karsinnoissa portugalilainen Sporting Braga oli kuitenkin vahvempi, joten Udinesen tie vei Eurooppa-liigaan.

Anzhi oli Venäjän melko tasokkaassa Valioliigassa viides. Lisäksi on muistettava, että seuralla on lähes pohjattomat resurssit takanaan, joten jatkossa sijoitukset paranevat entisestään. Anzhista löytyy nimekkäitä pelaajia, kuten Samuel Eto’o. Eurooppa-liigan karsinnoissa venäläisseura murskasi hollantilaisen AZ Alkmaarin yhteismaalein 6-0.

Sveitsiläinen BSC Young Boys sijoittui viime kaudella Sveitsin pääsarjassa kolmanneksi, mikä tiesi karsintapaikkaa Eurooppa-liigaan. Juhani Ojalan joukkue on ennakolta lohkon heikoin joukkue, joskaan sitäkään ei pidä aliarvioida. Liverpool on toki lohkonsa ykkössuosikki, mutta b-miehistöllä ei ole varaa lähteä otteluihin. Poolin osalta sarja alkaa tänään vierasottelulla Young Boysia vastaan.

Newcastlen kovin haastaja tulee Ranskasta

Newcastle löytyy lohkosta d. Lohkon muut joukkueet ovat Bordeaux, Club Brugge ja Marítimo Funchal. Newcastle selvitti tiensä lohkovaiheeseen kaatamalla karsinnoissa Njazi Kuqin Atromitosin.

Lohkon nimekkäin joukkue Harakoiden ohella tulee Ranskasta. Bordeaux kärsi viime kaudella maalinteko-ongelmista sijoittuen Ligue 1:ssä viidenneksi. Tämän kauden joukkue on aloittanut kohtuullisen hyvin. Viiden kierroksen jälkeen tappiosarake näyttää nollaa. Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen Bordeaux selviytyi voittamalla karsinnoissa Belgradin Punaisen Tähden.

Perinteinen belgialaisseura Club Brugge hävisi Mestarien liigan karsinnoissa FC Kööpenhaminalle, joten eurotaival jatkui alemman tason karsinnoissa. Debreceni sai kyytiä yhteismaalein 7-1, eli lohkovaiheeseen pääsy ei tuottanut suuria ongelmia. Viime kaudella Club Bruggen sijoitus Belgian pääsarjassa oli toinen. Tämän kauden seura on aloittanut ilman tappioita.

Lohkon viimeinen joukkue tulee Portugalista. Viime kaudella viidenneksi sijoittunut Marítimo jää otsikoissa Porton, Benfican, Sporting Bragan ja Sporting Lissabonin taakse, mutta laadukkaasta nipusta on silti kyse. Newcastlen taival alkaa tänään vierasottelulla juurikin Marítimoa vastaan.

Tottenham lohkonsa suosikki

Kolmas Valioliiga-seura tämän vuoden Eurooppa-liigassa on Tottenham, joka löytyy lohkosta j. Lohkovaiheessa Spurs saa vastaansa Lazion, Mariborin ja Panathinaikosin.

Lazio pelasi hyvän kauden sijoittuen Serie A:ssa neljänneksi. Roomalaisjoukkue on aloittanut tämän kauden astetta paremmin, tällä hetkellä joukkue on kolmantena. Eurooppa-liigan karsinnoissa kaatui ND Mura yhteismaalein 5-1.

Slovenialainen Maribor on kotimaan sarjassaan ylivoimainen, joten suurimmat haasteet tulevat europeleistä. Mestarien liigan karsinnoissa joukkue eteni viimeiselle kierrokselle, jossa Dinamo Zagreb oli parempi.

Lohkon neljäs joukkue on kreikkalainen Panathinaikos, joka jäi selvästi Olympiakosin taakse viime kaudella. Toisaalta ero kolmanneksi sijoittuneeseen PAOK:iin oli niin ikään selvä. Mestarien liigan karsinnoissa Motherwell kaatui selvästi, mutta viimeisellä kierroksella Malaga vei pidemmän korren. Vaikka Kreikan pääsarja on alkanut Panathinaikosin osalta tänä syksynä tahmeasti, joukkuetta ei voi aliarvioida. Tottenham on lohkonsa ennakkosuosikki, ensimmäisellä kierroksella White Hart Lanelle saapuu Lazio.

Kovia joukkueita useita

Tasoa löytyy muistakin lohkoista. Mukana on yksittäisiä joukkueita, jotka voisivat tasonsa puolesta menestyä kelvollisesti myös Mestarien liigan puolella. Chelsean Uefa Super Cupissa voittanut Atlético Madrid pelaa b-lohkossa. Alexander Ringin Borussia Mönchengladbach arvottiin samaan lohkoon Marseillen ja Fenerbahcen kanssa, joten tiukaksi menee. Italian Cupin voittanut Napoli tähdittää f-lohkoa, kun taas Sami Hyypiän luotsaama Bayer Leverkusen löytyy lohkosta k. Eremenkon veljekset joutuvat kunnon testiin tänään, sillä Rubin Kazan ja Internazionale arvottiin samaan lohkoon. Myös i-lohkossa on kaksi nimekästä joukkuetta, Athletic Bilbao ja ja Lyon. Jere Urosen Helsingborgilla on lähtökohtaisesti edessään liian vaikea tehtävä Twenten, Hannoverin ja Levanten seurassa.