Manchester United kokee suurimman muutoksen yli neljännesvuosisataan, kun seuran pitkäaikaisin manageri Sir Alex Ferguson astui viime kauden lopulla sivuun paikaltaan. Onko punaisten valtakausi ollut täysin kiinni managerista vai jatkuuko sama meno myös uuden skottikäskyttäjän alaisuudessa? Kuinka paljon Sir Alexin varjo lankeaa edelleen Old Traffordille päivittäisessä tekemisessä?

Viime kausi

Viime kaudella Manchester United otti historiallisen 20. mestaruuden Englannissa. Saavutus, johon kukaan muu ei ole pystynyt aikaisemmin. Samalla kausi jäi manageri Sir Alex Fergusonin viimeiseksi Unitedin peräsimessä.

Viime kauden ehkä ratkaisevin teko mestaruuden kannalta oli Robin van Persien hankkiminen Arsenalista. RVP tykitti heti alkukaudesta itsensä maalipörssin kärkipaikoille ja hänen kautensa huipentui Valioliigan maalikuninkuuteen.

Hankinnat

Guillermo Varela

Nuori uruguaylainen puolustaja on ensimmäinen uuden managerin David Moyesin hankinta Unitediin. Varelasta ei varmasti ole vielä tulevina vuosina haastamaan nykyisiä toppareita, mutta tämä parikymppinen nuorukainen onnistui vakuuttamaan manchesterilaispäättäjät muutaman viikon testijaksollaan sekä pelaamalla hyvin Etelä-Amerikan nuorten mestaruusturnauksessa.

Joukkueen vahvuus

Unitedin runko on säilynyt viime vuodesta samana. Lähtijöitä ei uransa jälleen päättäneen Paul Scholesin lisäksi ole, ellei Wayne Rooneyn huhuttu siirto vielä toteudu.

Ehdottomasti vahvimpana osa-alueena voidaan pitää manchesterilaisten hyökkäystä, jonka tähtenä toista kautta aloittaa van Persie. Rooneyn jäädessä seuraan, on tämä duo yksi liigan vaarallisimpia. Lähes Ole-Gunnar Solskjaerin veroiseksi supervaihtomieheksi nousseen Javier Hernándezin kasvu yhdeksi sarjan tehokkaimmista hyökkääjistä lisää punakoneen vaarallisuutta vastustajan päässä.

Myös maalivahtiosastoa voidaan pitää toisena vahvana osa-alueena, sillä David de Gea lienee yksi Valioliigan alkavan kauden parhaista maalivahdeista, ellei jopa paras. Oppirahat lienevät nuoren espanjalaisen osalta takanapäin ja tulevalla kaudella United voi luottaa selvään ykkösmaalivahtiinsa.

Joukkueen heikkous

Unitedin suurimmaksi heikkoudeksi voi osoittautua mies pelikentän rajojen toisella puolella: David Moyes. Sir Alex Fergusonin jättämät jättimäiset saappaat eivät ole täytettävissä, mutta heikompaan suoritukseen ei silti ole varaa yhden maailman suurimman seuran managerina. Jos Moyesin rahkeet eivät riitä valtavan paineen alla, voi historian pisimmän valmentajasuhteen seuraajaksi tulla varsinainen tynkäsuhde.

Pelillisistä alueista suurin kysymysmerkki on keskikenttä. Viime vuonna sitä vahvistamaan nostettiin jo kerran eläköitynyt Scholes, mutta paljon odotettuja uusia hankintoja ei ole toistaiseksi näkynyt. Oletettavaa on, että Moyes hankkii vielä siirtoikkunan aikana vahvistusta keskikentälle. Jos ei, on nykyisten pelaajien nostettava merkittävästi tasoaan.

Ashley Young ja Nani ovat olleet viime aikoina vähintäänkin alisuorittajia, Antonio Valencian otteet ovat hiipuneet, Tom Cleverley ei ole pystynyt nousemaan odotetulle tasolle, Darren Fletcher on jo ollut usean vuoden sivussa suolistovaivojen takia ja ikinuori Ryan Giggs on jo toinen jalka valmentajan roolissa.

Siinä muutama huomio punakoneen keskikentän nykytilasta. Viime kauden hankinta Wilfried Zaha voi tuoda laitapeliin merkittävää kohennusta, mutta todennäköistä on, ettei tällä paketilla pärjätä ainakaan kovissa europeleissä.

Valmennus

David Moyes oli United-päättäjien mukaan turvallinen ja varma valinta Sir Alexin valtaistuimelle – toinen skotti edellisen tilalle. Moyesin johtamana Everton on vakiinnuttanut paikkansa sarjan paremman puoliskon taisteluissa. Onnistuipa joukkue myös viemään Liverpoolin ykkösjoukkueen viitankin parina viime vuonna.

Moyes ei ole päässyt mässäilemään siirtomarkkinoilla isolla budjetilla. Liekö tämä yksi syy siihen, että myös Unitedin peräsimessä rahankäyttö on ollut todella maltillista? Toinen vaihtoehto on se, ettei pelaajia ole enää yhtä helppoa houkutella Old Traffordille, kun Ferguson on siirtynyt sivuun.

Joka tapauksessa 50-vuotiaalla managerilla on nyt näytönpaikka, kun hän astuu ehkä jalkapallohistorian isoimpiin saappaisiin. 27-vuotta United meni Sir Alexin komennossa, joten hänen varjonsa lankeaa vielä pitkään maanmiehensä työtontille. Tuleva kausi näyttää suuntaa sille, jääkö Moyes väistämättömästi Fergusonin varjoon vai onnistuuko hän luomaan oman dynastian.

Top-Flop

Kauden top-valinta olisi turvallista viedä erään hollantilaiskärjen suuntana, mutta Valioliiga.comin toimitus päätyi kuitenkin Wilfried Zahaan. Kauden alusotteluissa vakuuttavasti esiintynyt Zaha voi olla jo ensimmäisellä kaudellaan Unitedin runkomiehiä. Mahdollisuudet jopa täydelliseen läpimurtoon ovat olemassa, sillä nuorukaisen itseluottamus, taitotaso ja nopeus voivat riittää vielä vaikka kuinka pitkälle.

United-ryhmän tulevan kauden flop-valintaa ei varmaan viime kauden esityksien perusteella tarvitse perustella: Danny Welbeck. Sir Alexilta uskomattoman paljon vastuuta saanut seuran oma kasvatti ei meinannut saada palloa sisään edes tyhjistä maaleista. Silti hänet valittiin kentälle avaukseen maaleja vaihtomiehenä sylkeneen Chichariton kustannuksella. Jos peliaikaa on tiedossa tälläkin kaudella, United-fanien kannattaa varautua tuhlaajapojan jatko-osaan… ja jatko-osathan ovat aina edeltäjäänsä heikompia!

Arvio

Tällä joukkueella vietiin viime kaudella mestaruus (oletuksena, ettei Rooney vaihda maisemaa). Muut seurat ovat ympärillä vahventuneet ja Unitedia luotsaa nyt ensikertaa yli neljännesvuosisataan uusi manageri. Automaattisesti joukkueelle ei voi povata helppoa kautta, mutta seuran perinteet menestymiseen ovat juurrutettu syvälle. Viimeksi joukkue on ollut kahden parhaan joukkueen ulkopuolella vuonna 2004-05, jolloin se oli kolmas. Kolmen parhaan joukkueen ulkopuolella United nähtiin ennen nykymuotoisen Valioliigan alkua vuonna 1990-91.

Mitään shokkiromahtamista ei kannata muiden joukkueiden fanien odottaa. Tavalla tai toisella Manchester United tulee olemaan kärkisijoilla. Paljon saa tapahtua, että paikka kolmen kärjessä karkaa. Sijat 1-3.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 David de Gea
13 Anders Lindegaard
40 Ben Amos
50 Sam Johnstone

Puolustajat

2 Rafael
3 Patrice Evra
4 Phil Jones
5 Rio Ferdinand
6 Jonny Evans
12 Chris Smalling
15 Nemanja Vidic
28 Alexander Büttner
31 Scott Wootton
38 Michael Keane
Guillermo Varela
Fabio

Keskikenttä

7 Antonio Valencia
8 Anderson
11 Ryan Giggs
16 Michael Carrick
17 Nani
18 Ashley Young
23 Tom Cleverley
24 Darren Fletcher
25 Nick Powell
26 Shinji Kagawa
Wilfried Zaha

Hyökkäys

10 Wayne Rooney
14 Javier Hernández
19 Danny Welbeck
20 Robin van Persie
21 Ángelo Henríquez
27 Federico Macheda
33 Bébé