Tuomarin työ ei ole helppoa ja välillä sattuu virheitä. Myös Valioliigassa virheitä on tullut vuosien mittaan, mitä erikoisimmista tilanteista. Tähänkin listaan mahtuu potkua rintaan, hylättyjä maaleja ja henkilöstä erehtyminen.

Evertonin voittomaali hylättiin yliaikaan vedoten

Kauden 1999-2000 kevään Merseysiden derby oli lisäajalla. Liverpool-vahti Sander Westerveld antoi viimeisillä sekunneilla vapaapotkun, joka kimposi Evertonin Don Hutchisonin kautta omaan maaliin. Toffees-pelaajat alkoivat juhlia voittoa kilpailijastaan, mutta ilo loppui lyhyeen. Graham Poll hylkäsi voitto-osuman vedoten viheltäneensä jo pelin poikki.

Maalin hidastuksia katsellessa huomaa, ettei Poll ollut ehtinyt vielä viheltää pilliinsä. Evertonin pelaajien protestointi oli siis aiheellista ja maali olisi pitänyt hyväksyä. Eläkkeelle jäätyään Poll myönsi itse seitsemän vuotta myöhemmin tehneensä virheen.

Roy Carrollin torjunta maalin sisäpuolelta – Tottenhamin voitto jäi haaveeksi

Vuosi 2005. Manchester Unitedin ja Tottenhamin välistä kamppailua oli kymmenen minuuttia jäljellä ja tilanne oli maaliton. Pedro Mendez huomasi Roy Carrollin olevan poissa omalta paikaltaan ja lähetti korkean noston kohti United-maalia. Juuri paikalleen palannut Carroll pudotti pallon taakseen, mutta onnistui pelastamaan tilanteen maalin sisäpuolelta. Tottenham jäi ilman voittoa.

Television hidastuksista näkee selvästi kuinka pallo ylittää maaliviivan. Mark Clattenburg ja muu tuomaristo kuitenkin uskoi, että Carroll sai tehtyä torjunnan. Tässä tapauksessa linjatuomarin olisi pitänyt huomata, että pallo kävi maalin sisällä. Nykyään maaliviivateknologia estää vastaavien virheiden syntymisen.

Evansin karatepotku Drogban rintaan – Drogballe varoitus filmauksesta

Marraskuu 2009 ja Chelsea-Manchester United. Jonny Evans syöksyi vaarallisesti jalkapohja edellä Didier Drogban rintaan, ja norsunluurannikkolainen jäi kivuliaasti makaamaan nurmen pintaan. Bluesin pelaajat vaativat tilanteesta Evansille ulosajoa. Lopulta varoituksen saikin Drogba.

Evansin potkaisu oli todella härski ja sen voi luokitella vaaralliseksi pelaamiseksi. Pohjoisirlantilainen tuli nappulat edellä rintaan, joten Drogba kivut olivat todennäköisesti aitoja. Videolta katsottaessa on vaikea kuvitella, miten Drogba sai tästä itselleen varoituksen, ja Evans selvisi kuin koira veräjästä.

Nanin maali käsivirheen jäkeen – Gomes luuli Tottenhamin saavan vapaapotkun


Syksy 2010. Manchester Unitedin ja Tottenhamin välisen ottelun ratkaisi todella kyseenalainen maali. Nani kaatui rangaistusalueen sisällä ja koski samalla palloon kädellään. Hetkeä myöhemmin Unitedin portugalilaispelaaja nousi maista ja iski kamppailun voittomaaliksi jääneen osuman. Spurs-vahti Heurelho Gomes ei reagoinut tilanteeseen, koska luuli Tottenhamin saavan vapaapotkun Nanin kärsivirheen vuoksi.

Videota katsottaessa huomaa, miten Nanin kaatuessaan koskettaa palloa kädellä. Mark Clattenburg ei kuitenkaan virhettä nähnyt ja antoi siksi pelin jatkua. Todellisuudessa Nanille olisi pitänyt antaa tilanteesta varoitus ja Tottenhamille vapaapotku.

Kaikkea ei voi kuitenkaan laittaa Clattenburgin piikkiin, sillä myös Gomes teki virhearvioinnin. Spurs-vahdin olisi pitänyt lukea tilanne paremmin, eikä olettaa oman joukkueen saavan vapaapotkun. Nyt Clattenburgin ja Gomesin virheet maksoivat Spursille pisteen.

Torres sukelsi ulos

Vuosi 2012 ja Stamford Bridge. Chelsean Fernando Torres oli vapautumassa hyvään maalipaikkaan, mutta Manchester Unitedin puolustaja Jonny Evans kaatoi hänet maihin. Kotiyleisön hämmästykseksi vapaapotkun sijaan Mark Clattenburg näyttikin Torresille toista keltaista korttia ja espanjalaisen peli päättyi lyhyeen.

Clattenburgin ratkaisu ajaa Torres ulos tuosta tilanteesta oli vähintäänkin kyseenalainen. Evans osui tilanteessa espanjalaisen jaloille, mutta oliko kontakti ilmalennon veroinen? Clattenburg saattoi katsoa Torresin reagoineen liian voimakkaasti taklaukseen ja näki tilanteen sukelluksena.

Marriner erehtyi miehestä

Viime maaliskuun Chelsea-Arsenal-ottelussa nähtiin yksi Valioliigan historian erikoisimmista tuomarivirheistä. Tykkimiesten Alex Oxlade-Chamberlain teki käsivirheen maaliviivalla torjumalla pallon pois omalta alueelta. Oxlade-Chamberlainin olisi kuulunut saada tilanteesta suora ulosajo, mutta toisin kävi. Ottelun erotuomarin Andre Marrinerin mielestä käsivirheen teki Kieran Gibbs. Seurauksena väärä mies ajettiin ulos kentältä.

Entisistä erotuomareista koostuva lautakunta kuvaili tuolloin Marrinerin erehtymistä todella harvinaiseksi. Andre itse oli pettynyt epäonnistuttuaan tunnistamaan oikean pelaajan. Marriner sai tuomiosta osakseen kritiikkiä. Entinen brittikenttien ja MM-kisojen erotuomari Clive Thomas halusikin sulkea koko nelikon sivuun koko loppukauden peleistä. Arsenalin onneksi Oxlade-Chamberlain ja Gibbs selvisivät kumpikin tapauksesta ilman pelikieltoja.