Manchester City pelasi viikonloppuna ilman kolmea kärkipelaajaansa Sergio Agüeroa, Edin Dzekoa ja Stevan Joveticia. Tahmean ensimmäisen jakson jälkeen ratkaisija Crystal Palacen puolustusta vastaan löytyi keskikentältä. Koska QPR:n Charlie Austin on jo aiemmin tässä juttusarjassa esiintynyt, valintamme kohdistuu David Silvaan.

Silva ratkaisi lauantaina kahdella osumallaan Citylle voiton Crystal Palacesta. Espanjalaisen ensimmäinen osuma syntyi hieman onnekkaasti puolustajasta kimmoten. Toinen olikin siten taattua Silvaa eli tarkka viimeistely maalinedustalta.

Varhaiset vuodet ja läpimurto Valenciassa

Kanariansaarilla vuonna 1986 syntyneen Silvan ensimmäinen joukkue jalkapallouralla oli UD San Fernando, joka sijaitsi lähellä Maspalomasia. Ei ehkä uskoisi, mutta Silva pelasi nuorena maalivahtina. Myöhemmin espanjalaisesta tuli laituri, koska hän halusi pelata kuin esikuvansa tanskalaislegenda Michael Laudrup. 14-vuotiaana tiet San Fernandon kanssa erkanivat Silvan liityttyä Valencian akatemiaan.

Silvan kehitys jatkui Valencian nuorisoakatemiassa, missä hän vietti aikaa 17-vuotiaaksi saakka. Ammattilaisdebyyttinsä espanjalainen teki kuitenkin kaudella 2004-2005 Espanjan toiseksi ylimmällä tasolla lainalla Eibarin paidassa. Myös seuraava kausi meni muissa maisemissa Celta Vigossa.

Palattuaan vihdoin kesällä 2006 Valenciaan Silva nousi nuoresta 20-vuoden iästään huolimatta välittömästi avauskokoonpanoon. Lupaava keskikenttäpelaaja missasi kahden ensimmäisen kautensa aikana vain kuusi ottelua ja maaleja syntyi peräti 14 kappaletta. Ei hullumpi aloitus Valencian edustuksessa.

Silvan hyvät otteet ensimmäisinä vuosina vakuuttivat Valencian ja elokuussa 2008 mies solmikin Valioliiga-joukkueiden kiinnostuksesta huolimatta viiden vuoden jatkosopimuksen Lepakoiden kanssa.

Kausi 2009-2010 oli Silvan paras Valenciassa. Espanjalaistaituri teki tuolloin maaliennätyksensä (8) ja johdatti Lepakot kolmanneksi palauttaen seuran Mestarien liigaan. Menestyskautta seurasi lähtö suurempiin ympyröihin Manchester Cityn riveihin.

Englannin kenttiä hallitsemaan

Silva pelasi ensimmäisellä kaudellaan pääasiassa laiturin roolissa. Avausmaalinsa espanjainen teki syyskuussa Eurooppa-liigan ottelussa Red Bull Salzburgia vastaan. Debyyttikauden päätyttyä Silvalla oli kasassa 15 maalisyöttöä, ja silloinen joukkuetoveri Carlos Tevez kuvaili häntä Cityn kaikkien aikojen parhaaksi hankinnaksi.

Seuraava kausi alkoi Silvan osalta räjähtävästi. Espanjalainen valittiin kaudenavauksessa Swanseaa vastaan ottelun parhaaksi pelaajaksi ja maaliverkotkin heiluivat kerran. Loistovire jatkui seuraavassa Bolton-pelissä Silvan osuttua jälleen tolppien väliin.

Pallotaiturin maagiset otteet keräsivät kollegoilta kehuja. Barcelonan tähtikaksikko Xavi ja Andres Iniesta yltyivätkin kehumaan häntä yhdeksi maailman parhaimmista pelaajista. Kausi päättyi uran ensimmäiseen Valioliigan mestaruuteen ja syöttöpörssin voittoon (17). Silva valittiin myös pelaajayhdistyksen vuoden joukkueeseen.

Kaudella 2012-2013 mestaruutta ei tullut, mutta henkilökohtaisesti vuosi oli Silvalle hyvä. Espanjalaistaituri pelasi 32 ottelua ja kerästi tililleen jälleen 10 maalisyöttöä. Viime kausi huipentui Silvan osalta uran toiseen Valioliiga-mestaruuteen. Toinen kohokohta oli avausmaali Mestarien liigassa.

Käydään vielä hieman läpi maajoukkueuraa. Silva on voittanut Espanjan paidassa jo kaiken, mitä jalkapalloilija voi voittaa. Maailmanmestaruus tuli jo kesällä 2010 ja Euroopan mestaruuksia on kertynyt kaksin kappalein. Vuoden 2012 EM-kisoissa Silva teki kaksi maalia ja antoi kolme maaliin johtanutta syöttöä. Silvan hyvät esitykset palkittiin lopuksi valinnalla turnauksen tähdistöjoukkueeseen.

Merlin

Silva on todella monipuolinen keskikenttäpelaaja. Espanjalainen sopii pelinlukutaitojensa puolesta niin laidalle kuin kymppipaikalle, mutta hyvä ratkaisukyky mahdollistaa pelaamisen myös piilokärkenä.

Silva tunnetaan parhaiten syöttötaidoistaan, mistä hän on saanut lempinimensä Merlin ja ”El Mago”. Espanjalaisen vasenta jalkaa taas kutsutaan hänen taikasauvakseen, joka taianomaisella kosketuksellaan avaa puolustuslinjoja ja onnistuu luomaan vaarallisen syötön pienestäkin tilasta. Myös pallon suojaaminen on Silvan erikoisalaa.

Tarkastellaanpa Silvan pallonhallintaa videon kautta.

Liikehdinnässä voi huomata samojen liikkeiden toistuvan. Silva vie lähes aina pallon taakseen pitääkseen puolustajan loitommalla. Pienikokoisuus mahdollistaa käännökset myös puolustajien välistä. Huomatkaa myös miten tiukasti pallo pysyy kiinni espanjalaisen jalassa.

Pallon suojaaminen on Silvalle tärkeä ase. Kuten videossa näkyy, espanjalaituri houkuttelee puolustajan itseensä ja antaa samalla tarkan syötön vapaaksi jätetylle joukkuekaverille.

Katsotaanpa vielä hieman Silvan syöttöpeliä.

Ensisilmäyksellä huomaa, miten paljon Silva käyttää hyväkseen pitkiä läpisyöttöjä. Syötöt ovat myös useimmiten korkeita. Eteenpäin katsoessa panee myös merkille keskitystaidot ja etenkin niiden tarkkuuden. Esimerkiksi videolla näkyvässä vapaapotkussa Silvan tarkoin harkittu keskitys putoaa suoraan keskelle boksia Martin Demichelisin päähän. Tarkkaa työtä.

Lopuksi vielä lyhyet syötöt. Lyhytsyöttöpelissä huomaa, miten hyvin Silva käyttää tilan hyväkseen. Espanjalainen näkee pienenkin pallon mentävän raon ja syöttää parhaimmillaan pelivälineen perille vaikka puolustajien välistä. Ihailtavaa pelin lukua.

Silva solmi vastikään uuden viiden vuoden jatkosopimuksen Cityn kanssa, mikä takaa seuran kannattajille lisää hienoja aikoja 28-vuotiaan maestron seurassa. Lähen kaiken voittaneelta espanjalaistaiturilta puuttuu vielä yksi pokaali ja se on Mestarien liiga. Voittaako Silva turnauksen Cityssä, sen näyttävät tulevat vuodet.