Arsenalin Santi Cazorla on löytänyt hyvän vireen heikohkon syyskauden jälkeen. 30-vuotias keskikenttäpelaaja oli kentän tähti Arsenalin ottaessa upean 0-2-vierasvoiton Manchester Cityä vastaan. Espanjalainen teki Tykkimiesten voittomaalin rangaistuspotkusta, syötti Olivier Giroud’n maalin ja oli näkyvin hahmo Etihad Stadiumin nurmella.

Cazorlan esitys Cityä vastaan oli kerrassaan huikaiseva. Espanjalainen oli jatkuvasti pelattavana aktiivisella liikkumisellaan ja puhkoi Cityn prässipelaamista oikea-aikaisilla syötöillään. Cazorlan pelaaminen puolustussuuntaan oli myös poikkeuksellisen vahvaa. Squawkan tilastojen mukaan Cazorla blokkasi kuusi Cityn yritystä, putsasi pallon viidesti pois omalta alueeltaan ja teki kolme pallonriistoa. Verrattaessa Cityn David Silvaan, Cazorla oli lähes kaikessa maajoukkuekaveriaan edellä.

Cazorla siirtyi 17-vuotiaana Real Oviedon riveistä Villarrealiin, missä nuorukainen murtautui kakkosjoukkueen kautta edustusjoukkueeseen. Seuraavalla kaudella Cazorla oli jo edustusjoukkueen vakiokasvoja. Espanjalainen teki mm. neljä maalia Uefa Cupissa kaudella 2004-05. Cazorla pelasi kausien 2003-06 välillä 53 La Ligan ottelua.

Villarreal kauppasi Cazorlan Recreativo de Huelvan riveihin heinäkuussa 2006. Villarreal sisällytti kauppaan osto-option, jonka mukaan seuralla oli mahdollisuus ostaa Cazorla takaisin 1,2 miljoonan euron hintaan. Espanjalainen pelasi Recreativossa huippukauden. Espanjalaislehti Don Balón valitsi Cazorlan vuoden espanjalaiseksi jalkapalloilijaksi. Villarreal käytti odotetusti osto-optionsa kauden päätteeksi.

Cazorla pelasi merkittävässä roolissa kaudella 2007-08 Villarrealin saavuttaessa upeasti toisen sijan La Ligassa. Luis Aragonés valitsi Cazorlan yllättäen Espanjan EM-kisajoukkueeseen vuonna 2008, vaikka keskikenttäpelaajalla oli debyyttikin tekemättä maajoukkeuessa. Cazorla sai vastuuta EM-kisoissa lähinnä vaihtopelaajan roolissa.

Hyvät otteet herättivät Real Madridin kiinnostuksen, mutta Cazorla kieltäytyi siirrosta omien sanojensa mukaan. Cazorlan mukaan hän oli erittäin tyytyväinen ja arvostettu Villarrealissa, ja halusi jatkaa kehitystään El Submarino Amarillon riveissä. Espanjalainen jatkoi vahvoja esityksiään Villarrealissa. Kesän 2010 MM-kisat jäivät kuitenkin Cazorlalta väliin loukkaantumisten vuoksi. Keskikenttäpelaaja teki vahvan paluun seuraavalla kaudella ja herätti Malagan kiinnostuksen.

Cazorla siirtyi Malagan riveihin 21 miljoonan euron siirtokorvauksella heinäkuussa 2011. Espanjalainen johdatti Malagan neljänneksi La Ligassa ja ensimmäistä kertaa Mestarien liigan lohkovaiheeseen oltuaan seuransa toiseksi paras maalintekijä yhdeksällä osumalla.

Cazorla siirtyi Arsenaliin elokuussa 2012. Espanjalainen tottui nopeasti fyysiseen Valioliigaan pienestä koostaan huolimatta. Cazorla teki debyyttikaudellaan 12 maalia ja antoi 11 maaliin johtanutta syöttöä. Keskikenttäpelaaja valittiin kyseisellä kaudella Arsenalin vuoden pelaajaksi. Seuraavalla kaudella tehot jäivät edelliskautta heikommiksi, mutta Cazorla palkittiin jatkosopimuksella keväällä 2014. Uusittu sopimus on voimassa kesään 2016 asti.

Cazorlaa voisi kuvata hyvin tasapainoiseksi pelaajaksi. 168-senttisenä pelaajana Cazorla ei kovin useasti taistele pääpalloista, vaan pelaa muiden osa-alueiden vahvuuksillaan. Espanjalaisen suurimmat vahvuudet ovat ehdottomasti syöttöpelissä, onhan Cazorlan syöttöprosentti ollut tälläkin kaudella 88,5. Myös erikoistilanteet ja kaukolaukaukset lähtevät 30-vuotiaalta keskikenttäpelaajalta mallikkaasti.

Espanjalainen on löytänyt kauden vanhetessa debyyttikauden kaltaisen vireen, mikä voi olla Arsenalin kannalta hyvin merkittävää taistelussa Mestarien liigan paikoista. Cazorlan taiturimaista pelaamista on ilo seurata.

Edellisiä Viikon pelaaja -artikkeleita voit lukea täältä.