Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta ensimmäisestä suomalaismaalista nykymuotoisessa Englannin Valioliigassa. Viime aikoina suomalaiset ovat olleet katoava luonnonvara Valioliigassa, mutta vuosien varrelle on mahtunut koko joukko ikimuistoisia suomalaishetkiä. Kokosimme niistä 20 kronologiseen järjestykseen.

Paatelaisen pikamaali ei riittänyt

14.10.1995 Bolton – Everton 1–1

Nykymuotoisen Valioliigan ensimmäisestä suomalaismaalista vastasi Huuhkajien nykyinen päävalmentaja Mixu Paatelainen Bolton-paidassa lokakuussa 1995. Hän puski pallon Evertonin maalin takaylänurkkaan Richard Sneekesin syötöstä, kun takana oli vasta 45 sekuntia. Paatelaisen ainoaksi jäänyt valioliigaosuma ei riittänyt hyvästä peli-ilmeestä huolimatta voittoon asti, sillä vierasjoukkue tasoitti 1–1:een 85. minuutilla Paul Rideoutin saksipotkulla. Bolton päätyi kauden päätteeksi sarjajumboksi ja valahti sarjaporrasta alemmas.

Hyypiä sai maalihanansa auki

11.9.1999 Liverpool – Manchester United 2–3

Hollannista kesällä 1999 Liverpoolin takalinjoille hankitulla Sami Hyypiällä oli aluksi epäilijänsä, jotka suomalainen kuitenkin hiljensi otteillaan lähes välittömästi. Hän valloitti paikan aloituskokoonpanosta ja viimeisteli ensimmäisen maalinsa syyskuussa hallitsevan triplamestarin Manchester Unitedin verkkoon. Hyypiä puski 1–2-kavennuksen 23. minuutilla, kun maalivahti Massimo Taibi arvioi Jamie Redknappin vapaapotkun lentoradan täysin väärin. Hyypiää vartioinut Jaap Stamkin jäi tilanteessa selvästi kakkoseksi. Liverpoolin Jamie Carragher teki kaksi omaa maalia erikoisessa ottelussa, jonka United voitti loppuluvuin 3–2.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=0vZENdvDh74 (alkaa kohdasta 7:51)

Liverpool v Bayer x
Kuva: Getty Images.

Valakari ja Johansson osuivat samassa pelissä

10.9.2000 Derby – Charlton 2–2

Vuonna 2000 Derby ja Charlton päätyivät 2–2-tasapeliin värikkäässä alkukauden ottelussa, jossa peräti kaksi suomalaista onnistui maalinteossa. Simo Valakari laukoi isännät 39. minuutilla 2–0-johtoon haettuaan sitä ennen seinäsyötön Stefano Eraniolta. Kauden ensimmäistä peliään avauskokoonpanossa pelannut Jonatan Johansson junaili kuitenkin lontoolaiset toisella puolella tasoihin. Ensin hän antoi 59. minuutilla keskityksen Claus Jensenin kavennukseen ja yllätti itse Derby-vahti Mart Poomin kolme minuuttia myöhemmin. Aktiivinen Johansson olisi paremmalla onnella tehnyt enemmänkin maaleja. Kokonaisuudessaan hänen avauskautensa The Valleyllä oli jymymenestys. Liigassa maaleja kertyi 31 ottelussa peräti 11.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=a7aOpJZOnKw

Charlton v Spurs
Kuva: Getty Images.

Litmasen kanuuna ratkaisi

22.9.2001 Liverpool – Tottenham 1–0

Pienten marginaalien ottelut ratkeavat usein taitavien yksilöiden yksittäisten oivallusten myötä. Ailahtelevasti kauden aloittanut Liverpool tarvitsi syyskuussa 2001 jotakin erityistä kaataakseen Tottenhamin, ja esiin astui Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija Jari Litmanen. Hän oli Anfieldilla elementissään ja esitteli poikkeuksellista taituruuttaan jo ennen 1–0-voittomaaliaan, joka nähtiin 57. minuutilla legendaarisen Kop-päätykatsomon edessä. Litmanen sai pallon John Arne Riiseltä ja pommitti sen vajaasta 25 metristä tolpan kautta maaliin. Kun manageri Gerard Houllier päätti myöhemmin vaihtaa suomalaisen kentältä, kotiyleisö oli selvästi ratkaisuun tyytymätön, vaikka sisään juoksi kultapoika Michael Owen.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=oPfQ_41dr5Y

Liverpool v Spurs
Kuva: Getty Images.

Maaginen kaksoistorjunta Jääskeläiseltä

20.10.2001 Manchester United – Bolton 1–2

Suomalaisvahti Jussi Jääskeläisen uskomaton kaksoistorjunta vuonna 2001 Old Traffordilla ylsi oikeutetusti ehdolle Save of the 20 Seasons -palkintokategoriassa. Hän piti ensin Boltonin 1–1-tilanteessa pelissä mukana torjuttuaan Paul Scholesin matalan laukauksen vasemmalla kädellään. Irtopallo ajautui maalitykki Andy Colelle, jonka olisi kaiken järjen mukaan pitänyt tehdä helppo johto-osuma Unitedille. Jääskeläinen pelasi kuitenkin tilanteen loppuun asti ja pysäytti pallon kuin ihmeen kaupalla. Bolton nappasi unohtumattoman 2–1-vierasvoiton – eikä vähiten huippuvireisen maalivahtinsa ansiosta. Michael Ricketts kävi tekemässä ratkaisumaalin kuusi minuuttia ennen loppua Jääskeläisen pitkän avauksen jälkeen.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=czqI0CrYU0c

Andy Cole Gudni Bergsson Jussi Jaaskelainen
Kuva: Getty Images.

Litmanen epäonnistui pilkulta ja teki lahjamaalin

26.12.2001 Aston Villa – Liverpool 1–2

Jari Litmanen tunnetaan varmaakin varmempana rangaistuspotkujen laukojana, eikä epäonnistumisia ole ammattilaisuran aikana kertynyt montaa. Yksi niistä tapahtui tapaninpäivän 2001 vieraspelissä Aston Villaa vastaan 36. minuutilla. Maalivahti Peter Schmeichel aavisti tilanteessa väärään suuntaan, mutta Litmasen laukaus kilpistyi tolppaan. Osuma olisi ollut suomalaiselle ottelun toinen, sillä hän oli aloittanut maalinteon erikoisella tavalla yhdeksännellä minuutilla. Schmeichelin avausheitto nimittäin kimposi erotuomari Andy D’Urson selästä Litmaselle, jolla oli helppo työ viimeistellä tyhjiin. Liverpool voitti 2–1 Vladimir Smicerin toisen puoliajan maalilla.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=Ja8-itJHNmY (maali kohdassa 1:29)

Jari Litmanen
Kuva: Getty Images.

Litmanen kyykytti van der Saria

2.3.2002 Fulham – Liverpool 0–2

Jari Litmasen poikkeuksellinen pelinlukutaito tuli oivasti esiin myös maaliskuussa 2002, kun hän tuli Fulham-ottelussa vaihdosta sisään ja loppuhetkien maalillaan varmisti 2–0-vierasvoiton Liverpoolille. Litmanen rynnisti Abel Xavierin pitkän kaaripallon perään ja hyödynsi veräjänvartija Edwin van der Sarin pienen epäröinnin. Suomalainen puski pallon ohi vastaan kiirehtineen ex-seurakaverinsa ja sijoitti sen lopulta pienestä kulmasta sisään.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=Ja8-itJHNmY (alkaa kohdasta 1:38)

Jari Litmanen of Liverpool takes the ball past Edwin van der Sar of Fulham to score the second goal
Kuva: Getty Images.

Enckelmanin lapsus muistetaan

16.9.2002 Birmingham – Aston Villa 3–0

Peter Enckelman pelasi Aston Villan tolppien välissä useammankin huippupelin, mutta niistä suuri yleisö ei häntä muista. Suomalaisvahdin uran synkin hetki sattui syyskuisena maanantai-iltana vuonna 2002, jolloin hän pelasi yhden tilanteen huolimattomasti tärkeässä paikallistaistossa Birminghamia vastaan. Joukkuekaveri Olof Mellberg suuntasi sivurajaheittonsa 77. minuutilla taaksepäin Enckelmanille, joka ei onnistunut haltuunotossaan, vaan pallo vieri maaliin asti. Erotuomari David Elleray tulkitsi nahkakuulan hipaisseen matkalla Enckelmanin jalkaa ja hyväksyi kotijoukkueen vähintäänkin erikoisen 2–0-johtomaalin.

– Olen melko varma, etten osunut ollenkaan palloon, mutta en ollut täysin varma säännöstä. Oletin, että maali hyväksyttäisiin joka tapauksessa, Enckelman totesi ottelun jälkeen brittimedialle.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=je2MX4_8fUg

Peter Enckelman
Kuva: Getty Images.

Niemi pysäytti Vieiran kolme kertaa

23.11.2002 Southampton – Arsenal 3–2

Parhaina vuosinaan Antti Niemi lukeutui ehdottomasti Valioliigan maalivahtieliittiin, ja aika ajoin hän piti Southamptonia lähes yksin pystyssä. Marraskuussa 2002 mies venyi Arsenalia vastaan suoritukseen, joka säilyy Saints-fanien sydämissä vielä vuosikymmenten ajan. Toisella puoliajalla 1–1-lukemissa vierasjoukkueen Thierry Henry vapautti Patrick Vieiran, joka pääsi peräti kolme kertaa yrittämään viimeistelyä avopaikasta. Niemi oli kuitenkin tolppien välissä kuin muuri ja esitti näyttävät jalkatorjunnat. Viimeisen yrityksen suomalainen torjui fantastisesti kentän pinnasta. Southampton voitti lopulta James Beattien kahden maalin turvin 3–2.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=TxH55gBWda4 (alkaa kohdasta 1:51)

Fulham v Newcastle United
Kuva: Getty Images.

Niemi vain senttien päässä maalinteosta

16.3.2003 Fulham – Southampton 2–2

Valioliigassa on vuosien saatossa nähty satakunta suomalaismaalia. Maaliskuussa 2003 Craven Cottagella maalintekijöiden joukkoon oli liittyä Southamptonin maalivahti Antti Niemi, joka 40 sekuntia ennen loppua nousi tappioasemassa kulmatilanteeseen mukaan ja saikin lopulta pallon taka-alueelle. Loistavan haltuunoton jälkeen Niemi pyssytti komean volleyn, joka suuntautui ylärimaan. Siitä nahkakuula kimposi aiemmin oman maalin tehneelle Michael Svenssonille, jolla oli helppo työ puskea 2–2-tasoitusosuma. Niemen hyökkäyspään ansiot tulivat yllätyksenä, mutta tyypilliseen tapaansa hän teki taas tukun huipputorjuntoja kahdesta takaiskuosumasta huolimatta. Muun muassa Steve Marlet sai kokea maalivahdin vireen.

Fulham v Southampton
Kuva: Getty Images.

Hyypiä lensi heti ulos

5.4.2003 Manchester United – Liverpool 4–0

Liverpoolin kapteeninnauhaa kantanut Sami Hyypiä tuskin unohtaa koskaan huhtikuussa 2003 Old Traffordilla pelattua hegemoniaottelua, joka jäi hänen osaltaan reilun neljän minuutin mittaiseksi. Hyypiä hieman repäisi läpi karanneen Ruud van Nistelrooyn paidasta, ja seurauksena oli rangaistuspotkun lisäksi suora punainen kortti. Ylivoimalla lähes 90 minuutin ajan pelannut Manchester United sai vielä toisenkin rangaistuspotkun ja purjehti 4–0–voittoon. Hyypiälle ulosajo oli valioliigauran ainoa.

– Mielestäni tuomio oli kova ja se olisi voitu välttää. Sami oli suunniltaan, koska hänen mielestään tilanne ei ollut edes rangaistuspotkun arvoinen, sanoi Liverpool-käskijä Gerard Houllier.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=nyE9hI7YutE

Riihilahden tähtihetki

4.10.2004 Crystal Palace – Fulham 2–0

Aki Riihilahti nousi pääosaan, kun Crystal Palace löi Fulhamin 2-0 ja hyvästeli Valioliigan jumbopaikan lokakuussa 2004. Suomalainen antoi millintarkan pystysyötön Andy Johnsonille, joka ohitti vierasjoukkueen maalivahdin Edwin van der Sarin 53. minuutilla. Moista yhden kosketuksen taituruutta olisi ennemminkin odottanut esimerkiksi Zinédine Zidanelta kuin Riihilahdelta, joka kruunasi upean iltansa 69. minuutilla. Wayne Routledge antoi kulmapotkunsa maalin edustalle, ja Riihilahti puski pallon verkkoon. Kentän laidalla Palace-manageri Iain Dowie nosti kätensä pystyyn ja jähmettyi onnesta soikeana lähes patsaaksi. Suomalaisjuhlat olisivat olleet täydelliset, jos Joonas Kolkka olisi onnistunut loppuhetkillä viimeistelyssään.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=HVYyeybam7o (alkaa kohdasta 0:54)

Crystal Palace v Fulham
Kuva: Getty Images.

Kolkka monessa mukana Anfieldilla

13.11.2004 Liverpool – Crystal Palace 3–2

Joonas Kolkka ehti jättää jälkensä Valioliigaan, vaikka hän pelasi saarivaltakunnassa ainoastaan yhden kauden Crystal Palacen riveissä. Esimerkiksi marraskuussa 2004 Anfieldilla suomalainen nousi kentän näkyvimmäksi pelaajaksi hattutempun Liverpoolille paukuttaneen Milan Barosin ohella. Kolkka pyssytti näyttävän 1–1-tasoitusosuman lähes maalin kattoon 44. minuutilla ja minuuttia myöhemmin kävi kuumana kuin hellankoukku tuomarin kevyehköstä vapaapotkuratkaisusta. Tilannetta seurannut keltainen kortti ei Kolkan tahtia hidastanut, vaan mies tarjoili nappikeskityksen 52. minuutilla Michael Hughesin 2–2-tasoitukseen. Liverpool voitti kuitenkin 3–2 Barosin illan toisen rangaistuspotkumaalin myötä, ja Palace-leiri pettyi pahasti tulokseen.

– Teimme kaksi mahtavaa maalia ja päästimme itse helppoja maaleja, kiteytti manageri Iain Dowie.

Kuqin avausmaali ja tavaramerkkituuletus

1.10.2005 Blackburn – West Bromwich 2–0

Pitkän tien läpikäynyt Shefki Kuqi nousi huipulle vaikeista lähtökohdista. Lokakuussa 2005 hän liittyi Valioliigassa maalintekijöiden joukkoon iskettyään Blackburnin molemmat täysosumat 2–0-voittopelissä West Bromwichia vastaan. Pitkään kamppailu näytti jäävän maalittomaksi, kunnes Kuqi nousi korkeimmalle ja puski pallon verkkoon Morten Gamst Pedersenin keskityksestä. Vieläkin ilmavampi lento oli miehen tavaramerkkituuletus. Kahdeksan minuuttia avausmaalin jälkeen Kuqi hyödynsi Curtis Daviesin pahan virheen ja kasvatti isäntien johtoa.

– Shefki on tullut seuraan, odottanut hetkeään ja hän haluaa vain onnistua. Jos joku ansaitsee sen, se on hän, koska hän tekee erittäin paljon töitä, kehui Blackburnin manageri Mark Hughes.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=NMI5LYo4zLo (alkaa kohdasta 0:53)

Blackburn Rovers v West Bromwich Albion
Kuva: Getty Images.

Jääskeläinen torjui kaksi rangaistuspotkua

22.10.2006 Blackburn – Bolton 0–1

Moni Blackburn-fani joutui puistelemaan päätään lokakuussa 2006, kun paikallisvastustaja Bolton haki 1–0-vierasvoiton Ewood Parkilta. Jussi Jääskeläinen torjui ottelun lopussa Benni McCarthyn ja Jason Robertsin rangaistuspotkut, joten Ivan Campon 63. minuutin maali jäi ainokaiseksi. Molemmissa laukauksissa suomalainen heittäytyi vasemmalle ja ehti mukavasti pallon tielle. Jo ennen sankaritekojaan Jääskeläinen oli tehnyt tyhjäksi Robbie Savagen, Morten Gamst Pedersenin, Tugay Kerimoglun ja David Bentleyn maalintekoaikeet.

– Jos puhutaan huippumaalivahdeista, hän kuuluu siihen joukkoon Petr Cechin ja Edwin van der Sarin kanssa, Bolton-luotsi Sam Allardyce suitsutti Jääskeläistä ottelun jälkeen.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=xdEURwRMEpE

Blackburn Rovers v Bolton Wanderers
Kuva: Getty Images.

Jääskeläisen paraatipelastukset

16.12.2006 Aston Villa – Bolton 0–1

Toisinaan jalkapallossa tulos ei täysin heijasta kenttätapahtumia. Jussi Jääskeläinen jatkoi loistavia esityksiään joulukuussa 2006 Villa Parkilla, kun hän piti kotijoukkueen vyörytyksestä huolimatta Bolton-maalin sensaatiomaisesti koskemattomana. Torjunnoista kaksi nousi ylitse muiden. Toisen puoliajan alussa mies selvitti vapaaksi jääneen Craig Gardnerin kudin ja pani sen jälkeen vieläkin paremmaksi. Aston Villan Gary Cahill täräytti 30 metristä täydellisen vedon, joka oli matkalla aivan ylänurkkaan. Jääskeläinen joutui venymään maailmanluokan pelastukseen estäessään täysosuman syntymisen. BBC:n studiossa Alan Hansen ja Alan Shearer eivät sanoja säästelleet ylistäessään ottelun sankaria. Boltonille vierasvoitto oli vasta toinen Villasta yli 50 vuoteen.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=ThruiwRTOqg

Aston Villa v Bolton Wanderers
Kuva: Getty Images.

Tainiolta volleymaali paikallistrillerissä

4.3.2007 West Ham – Tottenham 3–4

Vain murto-osa Valioliigassa pelattavista otteluista nousee katsojien mielissä klassikoiksi, joista puhutaan vielä vuosia myöhemmin. Lontoon paikallisvastustajat West Ham ja Tottenham järjestivät maaliskuussa 2007 melkoisen valioliigatrillerin, jonka vierasjoukkue käänsi dramaattisesti 4–3- voitokseen Dimitar Berbatovin osuttua 89. minuutilla ja Paul Stalterin lisäajan neljännellä minuutilla. Suomalaisväriä otteluun toi Teemu Tainio, jonka taiturimainen volley nosti Tottenhamin 2–2-tasanumeroihin 63. minuutilla. Esityö osumaan oli sitäkin näyttävämpi, kun Aaron Lennon jatkoi Berbatovin keskittämän pallon kantapäällään maalin edustalle. West Ham ehti jo johtaa ottelua 2–0 ja 3–2.

– Se oli taivas ja helvetti, taivas ja helvetti, kertasi Spurs-manageri Martin Jol.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=8vxUTsvLKUk

West Ham United v Tottenham Hotspur
Kuva: Getty Images.

Forssellin täydellinen hattutemppu

1.3.2008 Birmingham – Tottenham 4–1

Yksi valioliigahistorian hienoimmista suomalaishetkistä on Mikael Forssellin täydellinen hattutemppu Tottenhamin verkkoon maaliskuussa 2008. Maaleista ensimmäisen mies viimeisteli päällä, toisen oikealla jalalla ja kolmannen vasemmalla jalalla. Birmingham aloitti maalinteon seitsemännellä minuutilla, kun Forssell nikkasi pallon sisään James McFaddenin keskityksestä. Sebastian Larssonin vapaapotkumaalin jälkeen oli jälleen suomalaisen vuoro. Forssell tykitti irtopallon maaliin 59. minuutilla Paul Robinsonin torjunnan jälkeen. Hattutemppu täydentyi tarkalla takanurkkakudilla 81. minuutilla. Teemu Tainio pelasi Tottenhamin riveissä ensimmäisen puoliajan.

– Tilanteita vain tuli, ja Mikael Forssell ansaitsi hattutemppunsa, hehkutti kotijoukkueen manageri Alex McLeish.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=1RUQA_QfX6k

Birmingham v Tottenham Hotspur - Premier League
Kuva: Getty Images.

Hyypiän ikimuistoiset jäähyväiset

24.5.2009 Liverpool – Tottenham 3–1

Sami Hyypiän kymmenvuotinen Liverpool-ura tuli päätökseensä toukokuussa 2009 liigakauden päätöskierroksen 3–1-voittopelissä Tottenhamia vastaan. Päivä oli ikimuistoinen mosaiikkeineen ja suosionosoituksineen, vaikka manageri Rafael Beníteziltä puuttuikin tilannetajua seuraikonin jäähyväisissä. Espanjalainen jätti Hyypiän sivuun avausmiehistöstä sinänsä panoksettomassa kamppailussa ja aikoi vaihtaa tämän sisään vasta aivan viime hetkillä. Anfieldin yleisö kuitenkin vaati äänekkäästi suomalaista kentälle ja saikin haluamansa 84. minuutilla. Fanit osoittivat seisaaltaan suosiotaan kapteeninnauhan käteensä saaneelle Hyypiälle, jonka tunteet pääsivät valloilleen päätösvihellyksen jälkeen. Fanien ja joukkuetoverien reaktiot osoittivat yksiselitteisesti, kuinka hieno pelaaja ja ihminen Hyypiä on.

– Oli hienoa nähdä Sami Hyypiän tulevan kentälle. Hän sai uskomattoman vastaanoton fantastiselta seuralta ja sen kannattajilta, ylisti Spurs-manageri Harry Redknapp.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=zKT92mcPeOA

Liverpool v Tottenham Hotspur - Premier League
Kuva: Getty Images.

Jääskeläisen arviointikyky petti

29.8.2010 Bolton – Birmingham 2–2

Jussi Jääskeläinen tunnetaan erittäin rauhallisena persoonana, joka ei turhia höntyile. Aika ajoin hänkin kuitenkin on turhautunut kentällä, ja elokuussa 2010 arviointikyky petti pahasti Birminghamia vastaan. Vieraiden Roger Johnson kamppaili pallosta Jääskeläisen kanssa ja osui suomalaiseen avausjakson lopulla. Tämä ei kontaktista pitänyt, vaan huitaisi vasemmalla kädellään Johnsonia poskeen. Erotuomari Kevin Friend poisti Jääskeläisen kentältä, mutta alivoimasta huolimatta Bolton nousi 2–2 -pistejakoon.

– Jussi teki virheen, ja hän tietää sen. Hän on todella pettynyt ulosajoon, mutta tilanne oli punaisen kortin arvoinen. Siitä ei voi alkaa väitellä, Bolton-luotsi Owen Coyle tuumi.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=NtfOxRZ-yJ8

Bolton Wanderers v Birmingham City - Premier League
Kuva: Getty Images.

Samu Lehtonen