Jalkapallossa tapahtuvat pelaajasiirrot ovat totutusti olleet korkeimmissa hinnoissa Englannin Valioliigan ja Espanjan La Ligan välillä. Espanjalaisjätit FC Barcelona ja Real Madrid ovat dominoineet viime vuosikymmenen ajan siirtomarkkinoita kaapaten maailman parhaimpia pelaajia riveihinsä. Viime vuosina La Ligasta on myös valunut kovia pelimiehiä Valioliigan suuntaan isoin siirtokorvauksin.

Päätimme listata kymmenen kalleinta siirtoa Valioliigan ja La Ligan välillä. Siirtokorvaukset Transfermarktin mukaan.

10. Marc Overmars

Arsenal -> FC Barcelona (39,2 miljoonaa euroa)

Listan kymmenettä sijaa miehittää yllättävä nimi. Marc Overmarsin siirto tapahtui yli 15 vuotta sitten, jolloin siirtokorvaukset olivat vielä hyvin maltillisia nykypäivään verrattuna. Overmarsista tulikin tuolloin kaikkien aikojen kallein hollantilaispelaaja.

Nopeudestaan tunnettu laituri pelasi Barcassa neljä vuotta, minkä jälkeen hän päätti lopettaa pelaajauransa. Neljää vuotta myöhemmin Overmars esiintyi Man Unitedin ex-toppari Jaap Stamin hyväntekeväisyysottelussa, ja hyvät esitykset herättivät useamman seuran kiinnostuksen. Overmars palasi pelaamaan Go Ahead Eaglesiin – seuraan, jossa hollantilaisen ammattilaisura käynnistyi. Paluu jäi yhden kauden mittaiseksi polvivaivojen vuoksi.

9. Alexis Sánchez

FC Barcelona -> Arsenal (41,7 miljoonaa euroa)

Arsenalin ensimmäinen iso ostos tällä listalla. Alexis Sánchez pelasi upeat MM-kisat Brasiliassa vuonna 2014, ja Tykkimiehet kiinnitti chileläisen pitkällä sopimuksella. Sánchezin ensimmäinen kausi Arsenalissa oli onnistunut. 16 maalia Valioliigassa siivitti chileläisen kauden parhaaksi pelaajaksi Arsenalissa.

Toisen kauden kirous on hyvin tuttu termi jalkapallossa. Sánchezilla riittää edelleen todistettavaa, jotta siirto olisi lopulta kannattava Arsenalille. Suunta on oikea, mutta Sánchezin on pysyttävä samalla tiellä.

8. Robinho

Real Madrid -> Manchester City (42,2 miljoonaa euroa)

Robinho oli saudiarabialaisten omistukseen siirtyneen Cityn ensimmäinen iso ostos kesällä 2008. Brasilialaisen debyyttikausi Valioliigassa tuotti 14 maalia.

Toinen kausi oli loukkaantumisen ja kadonneen maalijyvän sävyttämä. Robinho lainattiin tammikuussa Santosiin, ja maalisaldo Valioliigassa kauden 2009-10 osalta näytti lopulta nollaa. Brasilialainen myytiin seuraavassa siirtoikkunassa AC Milaniin. Nykyisin 31-vuotias brassi pelaa kiinalaisessa Guangzhou Evergrandessa.

7. Nicolás Otamendi

Valencia -> Manchester City (42,3 miljoonaa euroa)

Listaukseen saatiin kesän 2015 aikana uusi nimi, kun Valencia-toppari Nicolás Otamendi siirtyi Manchester Cityyn. Argentiinalainen oli monen mielestä viime kauden paras toppari La Ligassa, mikä selittää korkeaa siirtokorvausta. Samalla Otamendista tuli kallein Valioliigan ja La Ligan välillä siirtynyt puolustaja.

Cityn puolustusosasto on Otamendin saapumisen jälkeen mestarijoukkueen vaatimalla tasolla. Argentiinalaisella ei ole ihan helppo työ nousta avauskokoonpanon vakionimeksi, sillä Vincent Kompany ja Eliaquim Mangala ovat pelanneet vakuuttavan alkukauden.

6. Sergio Agüero

Atlético Madrid -> Manchester City (44,1 miljoonaa euroa)

Sergio Agüero on ollut saapumisestaan lähtien Manchester Cityn hyökkäyksen tärkein yksittäinen pelaaja. 27-vuotias argentiinalainen on eittämättä yksi maailman kovimmista maalintekijöistä.

Agüero on kärsinyt City-urallaan useista loukkaantumisista. 79 maalia 122 Valioliiga-ottelussa kertoo kuitenkin sen, että argentiinalainen on ollut vahva tekijä ollessaan pelikunnossa. Maalilukemat olisivat vieläkin kovempia, mikäli Agüeron pelirytmi olisi ollut Cityssä ehyempi.

5. Mesut Özil

Real Madrid -> Arsenal (49 miljoonaa euroa)

Arsenal pulitti Mesut Özilistä ison summan Real Madridille. Tykkimiehet ei tunnetusti käytä valtaisia summia rahaa pelaajahankintoihin, mutta Saksan maajoukkuemiehen tapauksessa seura teki poikkeuksen. Özil ei ole toistaiseksi noussut vielä ihan sille tasolle, mitä häneltä on odotettu. Loukkaantumiset ovat tosin sotkeneet saksalaisen Arsenal-uraa.

Özil on Arsenalin kautta aikojen kallein ostos. Viime kaudella keskikenttäpelaaja pelasi ainoastaan 21 Valioliiga-ottelua, joissa hän teki neljä osumaa ja antoi viisi maaliin johtanutta syöttöä. Özil on joukkueelleen erittäin tärkeä pelaaja, mutta paljon on vielä tapahduttava, jotta maksettu siirtokorvaus olisi lopulta kannattava.

4. Ángel Di María

Real Madrid -> Manchester United (72,6 miljoonaa euroa)

Ángel Di Marían siirto Manchester Unitediin leimattiin flopiksi lähes kaikkialla. Raporttien mukaan argentiinalainen kärsi sopeutumisongelmista, joita ei tosin pystynyt huomaamaan peliesityksissä kauden 2014-15 alkupuolella. Di María säkenöi syyskaudella, mutta jokin vei parhaan terän argentiinalaisen pelaamisesta.

Di María on syyttänyt jälkikäteen United-manageri Louis van Gaalia vaikeuksistaan Red Devilsissä. United teki yhden kauden hankinnallaan tappiota yli 11 miljoonaa euroa kaupatessaan Di Marían kesällä PSG:n riveihin. Siirto Unitediin oli osittain epäonnistunut, mutta täydeksi flopiksi argentiinalaista on turha syyllistää.

3. Luis Suárez

Liverpool -> FC Barcelona (79,4 miljoonaa euroa)

Luis Suárez haukkasi sekä Giorgio Chiellinin olkapäätä että Liverpoolin kuittaamaa siirtokorvausta vuoden 2014 MM-kisoissa. Siirtokorvaus olisi ollut todennäköisesti vielä suurempi ilman surullista episodia, joka ei ollut ensimmäinen uruguaylaisen uralla.

Suárezin ensimmäinen kausi Barcelonassa käynnistyi vasta lokakuussa 2014 puremista seuranneen pelikiellon takia. Alku uudessa seurassa oli vaikeahko, mutta kauden vanhetessa Suárez alkoi löytää yhteistä säveltä Lionel Messin ja Neymarin kanssa. 16 maalia ja 14 maalisyöttä La Ligassa 25 ottelussa on kova osoitus uruguaylaisen kyvyistä.

1. Gareth Bale

Tottenham -> Real Madrid (92,2 miljoonaa euroa)

Tottenhamin kultakimpale pelasi erinomaisen kauden 2012-13 ja siirtyi seuraavana kesänä maailmanennätyssummalla Real Madridin riveihin. Useiden asiantuntijoiden mielestä Los Blancos maksoi walesilaisesta ylihintaa.

Bale on tehnyt Real Madridin paidassa 60 ottelussa 30 maalia. Maaliin johtaneita syöttöjä on kertynyt 22 kappaletta. Siirtokorvaukseen nähden walesilainen on pelannut lievästi alakanttiin, mutta tehot ovat silti lähellä kirkkainta kärkeä maailmassa. Kauden 2015-16 Bale on aloittanut vahvasti – kahteen otteluun kaksi maalia ja yksi maalisyöttö.

1. Cristiano Ronaldo

Manchester United -> Real Madrid (92,2 miljoonaa euroa)

Balen kanssa ykkössijan jakaa Cristiano Ronaldo. CR7:n lempinimeä kantava portugalilainen siirtyi kesällä 2009 Manchester Unitedista Real Madridiin, ja hänestä tuli tuolloin maailman kallein jalkapalloilija. Kahdesti Ballon d’Orin voittaneen supertähden markkina-arvo on noussut vuosi vuodelta, vaikka hän on saavuttanut jo 30 ikävuoden rajapyykin.

Baleen verrattuna CR7 on ollut Los Blancosille takuulla jokaisen maksetun euron arvoinen. 225 La Liga -maalia 202 ottelussa on hurja lukema. Viime kausi oli tilastollisesti portugalilaisen paras Real Madridissa. 48 maalia ja 16 maaliin johtanutta syöttöä La Ligassa ovat sellaisia lukemia, joilla mielipiteitä jakavan henkilön kovimpienkin vihaajien pitäisi vaieta.