Manchester Cityn Yaya Touré puhui France Footballin haastattelussa afrikkalaispelaajien vaikeuksista edetä urallaan huipulle asti. Entisten afrikkalaistähtien asettamat ennakko-odotukset ovat hänen mielestään keskeisessä asemassa, kun etsitään syitä nuoremman sukupolven katoon.

– Kaikki tämä on hieman Didier Drogban, Samuel Eto’on, Michael Essienin tai jopa Jay-Jay Okochan vika. Ja ehkä jopa vähän minun, vaikken yritäkään vaikuttaa mahtailevalta. Nämä pelaajat ovat asettaneet riman niin korkealle, että siitä on vaikea päästä yli, Touré sanoi.

Myös nuorten pelaajien asenteessa on Tourén mielestä korjaamisen varaa. Hänen mielestään he näkevät jalkapallon maailmasta vain mukavat puolet, eivätkä osaa kärsiä menestyksen eteen.

– He elävät omassa maailmassaan, jossa on vain helppoa rahaa, kauniita naisia, iltoja ulkona, hienoja autoja sekä tyylikkäitä vaatteita. He eivät ymmärrä, että on vielä monta rappusta noustavana päästäkseen ylös asti. Samuel Eto’o – siinä on pelaaja, jolla oli nälkää menestyä.

Lopuksi 32-vuotias Touré kertoi siitä, miten syntyperä vaikuttaa edelleen mahdollisuuksiin jalkapalloilijana. Kokemansa pohjalta hän sanoi Afrikassa syntymisen vaikeuttavan pääsyä sinne, missä jalkapallo on ylimmällä tasollaan.

– Jos olisin brasilialainen, luulen että kaikki olisi ollut helpompaa. En etsi tekosyitä, minulla vain aina on sellainen olo, että häiritsen. Ketäkö? Kaikkia: katsojia, valmentajia, päättäjiä. Itse asiassa sitä ei aina oteta hyvällä kun afrikkalainen pääsee huipulle. Niin kuin afrikkalaisen ei pitäisi, niin kuin se ei olisi hänen paikkansa.

Alec Hölttä