Valioliigan seitsemästoista kierros pyörähtää käyntiin lauantaina kello 17. Tuolla kellonlyömällä käynnistyy kaksi hyvin mielenkiintoista ottelua: valmentajansa erottanut Chelsea kohtaa kotonaan Sunderlandin, Everton taas kotonaan liigakärki Leicesterin.

Liigan kolme parasta maalintekijää kentällä, miten pitävät puolustukset?

Mikäli Valioliigakierroksella haluaa nähdä maaleja, saattaa katseet kannattaa kääntää Liverpoolin kaupungin suuntaan. Kentällä on nimittäin koko tämänhetkisen maalipörssin kärkitrio, jonka yhteenlaskettujen osumien summa on jo 38.

Jamie VardyRiyad Mahrez -duo on ollut vastustajilleen todella tuhoisa, mutta heidän väliinsä maalitilastossa kiilaa Evertonille 12 maalia iskenyt Romelu Lukaku.

Kaikissa kaudella pelaamissaan otteluissa Lukaku on tehnyt 12 maalia, nyt jo viidessä perättäisessä ottelussa, joista yksi pelattiin liigacupissa, muut Valioliigassa. Evertonin toiseksi tehokkain maalintekijä on Ross Barkley kuudella osumallaan.

Mikäli kotijoukkueen puolelta haetaan vastaavaa kaksikkoa kuin Leicesterin leiristä, lienee se paras muodostaa parista Lukaku-Gerard Deulofeu. Katalaanihyökkääjän syötöt löytävät tätä nykyä yhä useammin maalintekijän. Viimeisessä kymmenessä pelaamassaan ottelussa Deulofeu on syöttänyt kuusi maalia. Peliminuutteihin suhteutettuna lukema on kova; edellämainituista kymmenestä ottelusta hän on ollut kentällä koko 90 minuuttia vain kuudesti.

Maalia kohti Deulofeu on laukonut Valioliigassa vasta kaksi kertaa, maaleja tilillä on yksi.

Puolustuspäässä Evertonilla on paljon vartijana kovaa nousua Valioliigan topparieliittiin tekevä John Stones. Hänen onnistumisestaan riippunee paljon se, saadaanko Vardy ja Mahrez pitdettyä kurissa lauantaina. Stones sai viime kierroksen Norwich-pelissä kolhuja, mutta manageri Roberto Martinez vakuutti torstain lehdistötilaisuudessa hänen olevan täydessä iskussa.

Leicesterin puolella puolustuksen avainhahmo saattaa löytyä Robert Huthista. Kovaluinen saksalainen on pelannut kaikki kettujen ottelut tällä kaudella.

Molemmat puolustukset joutunevat antautumaan hurjavireisten tykkien tulituksessa, veikkaus lopputulokseksi 2-2.

Chelsean post-Mourinho -kausi alkaa Sunderlandia vastaan

Stamford Bridgen suurin tähti poistui Chelsean kentän laidalta torstaina, kun Roman Abramovicin kärsivällisyys Jose Mourinhon aikaansaannosten suhteen loppui. Managerin potkuja ennakoineet huhut ovat olleet päivittäistä luettavaa jo pitkään. Torstain uutinen niiden toteuduttua räjäytti uutispalvelut.

Joukkueen on kuitenkin muutamassa päivässä tyhjennettävä ajatuksensa valmentajan lähdöstä ja spekulaatioista hänen seuraajansa suhteen. Chelsean vieraaksi saapuu Sam Allardycen komentama Sunderland, joka kilpailee isäntiensä kanssa Valioliigan häntäpään sijoista.

Kuudentoista pelatun kierroksen jälkeen Sunderland on sarjan toiseksi viimeisenä, putoajan paikalla. Sillä on kuitenkin koossa vain kolme pistettä vähemmän kuin Chelsealla.

Mourinhon viimeiseksi jääneen pelin ainoa Chelsea-maalintekijä oli Leicester-tappiossa Loïc Rémy, jonka maaleja voidaan tilastojen valossa odottaa myös nyt. Ranskalainen on osunut kolmesti viimeisessä neljässä kohtaamisessaan Sunderlandin kanssa.

Chelsea on hävinnyt neljä viimeisestä seitsemästä kotiottelustaan Valioliigassa. Perinteisesti Sunderland on kuitenkin ollut sille helpomman pään vastus; joukkueet ovat kohdanneet liigassa 21 kertaa, 18:ssa näistä voitto lontoolaisille.

Pelaajapuolelta Sunderlandin riveistä puuttuu varmuudella vain polveaan paranteleva Sebastian Larsson. Chelsean sairaslistalla pysynee edelleen Radamel Falcao, jonka lisäksi Eden Hazard on kysymysmerkki. Belgialainen sai lonkkavamman Leicester-ottelussa.

Pääavastuun kantaja isäntien valmennukseen löytynee apuvalmentaja-kolmikosta Steve Holland, Silvino Louro, Rui Faria. Holland on vetänyt joukkueen harjoitukset perjantaina yhdessä Eddie Newtonin kanssa. Tosin Telegraph-lehden tietojen mukaan Guus Hiddink on jo Lontoossa, ja ottaa väliaikaisen valmennusvastuun.

Ottelun lopputulos voi olla lähes mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Kotijoukkueen pelaajilla luulisi kuitenkin olevan riittävästi näyttöhaluja voittoon asti.

Valioliigan 17. kierroksen ottelut:

  • Chelsea-Sunderland, lauantai klo 17.00
  • Everton-Leicester, lauantai klo 17.00
  • Manchester United-Norwich, lauantai klo 17.00
  • Southampton-Tottenham, lauantai klo 17.00
  • Stoke-Crystal Palace, lauantai klo 17.00
  • West Bromwich-Bournemouth, lauantai klo 17.00
  • Newcastle-Aston Villa, lauantai klo 19.30
  • Watford-Liverpool, sunnuntai klo 15.30
  • Swansea-West Ham, sunnuntai klo 18.00
  • Arsenal-Manchester City, maanantai klo 22.00