Valioliigan 21. kierros pelataan tiistaina ja keskiviikkona. Liverpool-Arsenal -ottelu on tarkemmassa tarkastelussa erillisessä kierroksen poiminta -jutussa, tässä katsaus muutamiin kierroksen muista kiinnostavista peleistä.

Bournemouth-West Ham: vahvistunut hyökkäys vs. tiivis puolustus

Tiistai-iltana kohtaavat sarjanousija Bournemouth ja liigassa kuudentena oleva, itäisen Lontoon ylpeys West Ham.

Kotijoukkue teki yhden viikon puhutuimmista siirroista Valioliigassa, kun se osti Arsenal-taustaisen hyökkääjä Benik Afoben Mestaruussarjaa pelaavasta Wolverhamptonista. Seuran ennätyshankinta maksoi Kirsikoille yli 12 miljoonaa euroa, ja hän saattaa ehtiä mukaan kokoonpanoon jo tähän otteluun.

– Treenasin joukkueen kanssa tänään ensimmäistä kertaa, ja olen valmis West Ham -otteluun, mikäli siirtopaperit ehtivät valmiiksi, 22-vuotias Afobe kertoi maanantaina Bournemouthin verkkosivuilla.

Manageri Eddie Howen joukkueella on allaan voitokas FA Cup -ottelu Birminghamia vastaan. Tässä pelissä avauskokoonpano muodostui tosin lähes kokonaan alle 21-vuotiaiden pelaajista.

Toinen uusi hankinta, Romasta loppukaudeksi lainalle siirtynyt Juan Iturbe on samassa tilanteessa kuin Afobe, peliluvan varmistumista odotellaan. Maanantai-iltana varmistui lisäksi vielä kolmas hyökkäyspään vahvistus, kun Bournemouth ilmoitti tehneensä sopimuksen aiemmin seurasta Norwichiin siirtyneen Lewis Grabbanin kanssa.

Vierailija West Ham voitti myös oman cup-ottelunsa, lyöden Afoben entisen seuran Wolverhamptonin 1-0.

Enner Valencia saattaa palata ottelussa kentälle, samoin Cheikhou Kouyaté. Kaikki, jotka pelasivat Wolvesia vastaan, ovat kunnossa. Jos samme vielä jomman kumman Liverpoolia vastaan kolhuja kärsineen mukaan, olemme hyvässä tilanteessa, manageri Slaven Bilic kertoi ottelua ennakoineessa lehdistötilaisuudessa.

Myös toppari Winston Reid on taas Hammersin vahvuudessa, joten Bilicillä on positiivinen ongelma puolustuslinjaa rakentaessaan; joukkue on pitänyt oman pään puhtaana kaikkiaan viidessä seitsemästä ottelustaan.

Pitkään sivussa ollut Dimitri Payet on myös Bilicin mukaan suurella todennäköisyydellä kentällä tiistaina.

Bournemouth voitti West Hamin elokuisessa maalijuhlassa 4-3, mutta sen jälkeen joukkueiden ero on kasvanut. Valioliigassa 11 pistettä enemmän kerännyt vierailija lähtee siis Vitality Stadiumille ennakkosuosikkina.

Manchester City-Everton: pikauusinta Liigacupista

Manchesterin ja Liverpoolin siniset ottivat toisistaan mittaa viimeksi vain viikko sitten, kun nyt vierasjoukkueena esiintyvä Everton vei voiton Citystä Liigacupin ottelussa.

Keksinäiset kamppailut Valioliigassa ovat kuitenkin olleet viime aikoina vahvasti Cityn heiniä; Manuel Pellegrinin miehistö on voittanut neljä viimeisestä liigaottelustaan Toffeita vastaan, kerran on pelattu tasan.

Liigacup-ottelu kävi Evertonille voitosta huolimatta kalliiksi, kun Valioliigan maalipörssin ykkösijaa jakava Romelu Lukaku sai iskun nilkaansa. Manageri Roberto Martinez elättelee kuitenkin vielä toiveita tehomiehensä saamiseksi mukaan keskiviikon peliin. Maanantai-iltana pelikunnoltaan epävarmoja olivat vierailijan riveistä myös Tom Cleverley, Steven Naismith ja puolustaja Funes Mori. Varmuudella sivussa ovat nilkkavaivainen Seamus Coleman ja nivustaan poteva James McCarthy.

Valioliigan mestaruustaistelussa tiukasti kiinni oleva City saa tulla edelleen toimeen ilman kapteeniaan Vincent Kompanya ja Samir Nasria. Epävarmoja otteluun osallistujia ovat lisäksi hyökkääjä Wilfried Bony ja takareisivammasta kärsinyt toppari Eliaquim Mangala.

Mikäli kotijoukkueen puolustus ei hölmöile tavallista enempää, lienee tässä vahva veikkaus kotivoitolle.

Swansea-Sunderland: putoamiskamppailu kiihkeimmillään

Walesissa nähdään kahden pahassa pinteessä olevan joukkueen taistelu, kun Swansea saa vieraakseen Sunderlandin. Molemmat seurat voivat keskittyä jatkossa vain Valioliigaan, sillä ne putosivat FA Cupista viime kierroksella. Kotijoukkueen tappio oli kierroksen suurimpia sensaatioita – sen tien kilpailussa katkaisi Kakkosliigan Oxford. Sunderland puolestaan koki 1-3 -tappion Arsenalin vieraana.

Swansea on sarjassa ennen kierrosta seitsemäntenätoista., Sunderland vain neljä pistettä sen perässä sijalla 19., eli toiseksi viimeisenä. Kaksikon välissä taulukossa oleva Newcastle kohtaa kierroksella kotonaan Manchester Unitedin.

Aiemmat tilastot ovat vahvasti kotijoukkueen puolella; se ei ole hävinnyt viimeisestä viidestätoista seurojen keskinäisestä kohtaamisesta kuin yhden. Tasapelejä näistä on kaikkiaan kahdeksan, mutta sellainen ei keskiviikkona hyödytä juuri kumpaakaan. Äärimmäisen tärkeän selviytymiskamppailun ollessa kyseessä, veikkaus sellaisesta ei kuitenkaan ole välttämättä huono.

Tottenham-Leicester: taisto kärkipään sijoista

Cup-ottelussa viime sunnuntaina nämä seurat eivät saaneet toisistaan selvää, vaan päätyivät 2-2 -tasapelin tuloksena uusintaotteluun. Ennen Leicesterissä ensi viikolla käytävää uusintaa pelataan muutaman päivän sisään toiseen otteeseen White Hart Lanella.

Syyskauden sensaatio Leicester on edelleen Valioliigan sijalla 2., ja Tottenham 4 pistettä sen perässä neljäntenä. Keskinäinen ottelu sopinee siis ainakin muille kärkipään joukkueille.

Oikeastaan molempien kohdalla suuri kysymys on, miten pitkälle vahva syysvire kantaa? Vieraiden maalitykki Jamie Vardy on mahdollisesti edelleen loukkaantumisen vuoksi sivussa, ja kaikkiaan 18 perättäisessä ottelussa maalinteossa syksyllä onnistunut kettulauma on jäänyt ilman osumia kolmessa viimeisessä Valioliiga-pelissään.

Valioliigan 21.kierros:

  • Aston Villa – Crystal Palace (tiistaina klo 21.45)
  • Bournemouth-West Ham (tiistaina klo 21.45)
  • Newcastle-Manchester United (tiistaina klo 21.45)
  • Chelsea-West Bromwich (keskiviikkona klo 21.45)
  • Manchester City-Everton (keskiviikkona klo 21.45)
  • Southampton-Watford (keskiviikkona klo 21.45)
  • Stoke-Norwich (keskiviikkona klo 21.45)
  • Swansea-Sunderland (keskiviikkona klo 21.45)
  • Liverpool-Arsenal (keskiviikkona klo 22.00, Kierroksen poiminta)
  • Tottenham-Leicester (keskiviikkona klo 22.00)