Viikonlopun Valioliigakierroksen avasi Manchester Cityn ja Stoken kohtaaminen Etihad Stadiumilla.

Kotijoukkue oli saanut David Silvan takaisin pelikuntoon, ja espanjalainen olikin suoraan avauksessa. Myös Kelechi Iheanacho nähtiin alkuvihellyksestä saakka Sergio Agüeron kumppanina hyökkäyksessä. Manuel Pellegrinin aiemmin kuntoutuneeksi ilmoittamaa Bacary Sagnaa ei kuitenkaan nähty Cityn kokoonpanossa lainkaan.

Stoken maalilla esiintyi jälleen nelikymppinen Shay Given. Merkittävimmistä Stoke-pelaajista olivat poissa Jack Butlandin lisäksi Tottenham-ottelussa loukkaantunut Xherdan Shaqiri, sekä harjoituksissa polvensa telonut Ibrahim Afellay.

Juuri kuuden minuutin täytyttyä Agüero ohitti oikealta laidalta nipun pelaajia röyhkeästi, ja syötti boksin rajalla odotelleelle Iheanacholle, jonka laukaus vain vähän vasemman tolpan ohi.

Ensimmäinen kymmenminuttinen osoitti, ettei Stoke-pelaajilla ole kovinkaan montaa kertaa varaa harhasyöttöihin keskialueella – City tuli katkojen jälkeen todella suoraviivaisesti linjojen läpi, muttei toistaiseksi päässyt todella vaarallisiin maalipaikkoihin.

Glenn Whelan antoi vieraiden sivuvaparin kohti Joe Hartin vartioiman maalin etu-yläkulmaa 15min kohdalla. Tästä seurasi kaksi kulmapotkua peräkkäin. Toinen näistä putosi purkuyrityksen jälkeen Ryan Shawcrossille, jonka veto kuitenkin vapaasta paikasta ohi.

Auringonpaisteessa kylpeneen Cityn kotistadionin äänimaisema vaikutti vaihteeksi siltä, että käynnissä oli jalkapallo-ottelu. Ainakin siltä, että jossain lähistöllä oli käynnissä jalkapallo-ottelu. Mukavaa huomata, että vaikkei Stokella juuri enää ole panosta liigassa, sen kannattajat jaksavat vielä vaivautua vierasreissuille. Irralliset ”c’mon citeh” -huudot kuitenkin ennakoivat yleisemmänkin volyymin nousua heti, kun kotijoukkue saa maalitilinsä auki.

Pelikellon lähestyessä puolta tuntia kuitenkin myös Potters sai enenevässä määrin tilanteita Hartin maalille satunnaisista hyökkäyksistään, Cityn hallitessa edelleen kenttätapahtumia suuremmassa mittakaavassa.

34. minuutilla Jesus Navas toimitti oikealta laidaltaan pallon loistavalla matalalla keskityksellä Givenin nenä eteen, josta kukaan ei sitä sisään kuitenkaan onnistunut siirtämään sisään. Tilannetta seuranneesta kulmapotkusta Fernando onnistui puskemaan pallon tarkasti vasemman tolpan juureen, 1-0.

David Silvaa otettiin alusta saakka kovaa, mutta tuomarin mukaan sääntöjen puitteissa. Juuri kuntoutuneen syöttökoneen puolesta huolestuneet niin kentällä kuin sen laidalla pitivät meteliä 39. minuutilla, kun Shawcross ajeli espanjalaisen nurmen pintaan, ei seuraamuksia.

42. minuutilla Shawcross sitten sai rangaistuksen pelityylistään kovimman kautta, pysäytettyään Iheanachon boksissa kädellään. Sergio Agüero lisäsi maalitiliään pilkulta, 2-0.

En tiedä, johtuuko massiivisesta Mestarien liigaan liittyvästä uutisoinnista viime aikoina, mutta ensimmäisellä jaksolla ilmassa leijui vahva tunne siitä, että City oli harjoittelemassa ensi viikon otteluaan varten. Marko Arnautovic oli yksi harvoista Stoke-pelaajista, jotka näyttivät tosissaan haluavansa yrittää – muutamat tilanteet hän pyrki hoitamaan koko joukkueen puolesta yksin.

Toinen jakso toi esiin Haugaardin ja Iheanachon

Toiselle jaksolle Mark Hughes vaihtoi vieraitten maalin suulle Jakob Haugaardin. Givenin piikkiin Cityn maalit eivät menneet, mutta 23-vuotias tanskalainen joka tapauksessa hänen tilalleen.

47. minuutilla Yaya Touré rikkoi päätuomarin näkemyksen mukaan, ja Stoke sai vaparin suhteellisen hyvästä paikasta. Phil Barnsley kuitenkin hukkasi tilanteen melko täydellisesti, ampuen metrejä ohi maalin.

Heti tämän jälkeen Arnautovic vapautti nopealla hyökkäyksellä Joselun maalintekoon, veto suorasta juoksusta yli maalin. Näytti alkuun vähän siltä, että City tuli toiselle jaksolle jo ottelun voittaneena, Stoke sai painetta sen päätyyn.

51. minuutilla Iheanacho pääsi vetämään kohti maalin yläosaa, Haugaardille ensimmäinen hyvä torjunta. Pelin painopiste siirtyi tämän jälkeen jälleen Cityn puolustusalueelle.

Pellegrini herätteli joukkuettaan vaihtamalla kentälle Fabian Delphin, David Silvan tilalle. Kyseessä siis luultavasti myös keskikenttämiehen säästely Mestarien liiga -ottelua varten.

Cityn kulmapotkutilanne 58. minuutilla tuotti hyvän tilanteen, josta Touré kuitenkin toimitti pallon suoraan Haugaardin syliin. Seuraavasta hyökkäyksestä Arnautovic pääsi yrittämään Hartin ohitusta pienestä kulmasta – maajoukkuevahti piti tilanteen ennallaan.

64. minuutilla Iheanacho muutti lukemiksi 3-0. Upean esityön maaliin tekivät omalta alueelta lähteneessä hyökkäyksessä Navas ja Pablo Zabaleta. Maalin jälkeen Agüero vaihdettiin Wilfried Bonyyn. Etihadin hiljaisuus katkesi pieneksi hetkeksi.

72. minuutilla Pellegrini näki ottelun olevan lopullisesti ratkaistu – avausmaalin tehnyt Fernando vaihdettiin Martin Demichelisiin.

Iheanacho tuplasi päivän maalimääränsä kun pelikello näytti tasan 74. minuuttia. Nigerialainen ohitti nopeudellaan yhden puolustajan, ja kiersi samalla vauhdilla maalivahdin; 4-0.

84. minuutilla Cityn taivaalle nousi kuitenkin tummia pilviä; Touré kaatui pitkään reittään pideltyään kentän pintaan, ja viipyi siellä hyvän hetken. Norsunluurannikkolainen käveli lopulta itse kentältä, ja palasikin sinne viimeisiksi minuuteiksi, Pellegrinin käytettyä jo kaikki vaihtonsa. Seuraavalla minuutilla mies makaili jälleen kentällä. Loppuhetkien kankeasta liikkeestä on vaikea vetää johtopäätöksiä, sen verran omintakeista on Tourén liike ylipäätään aina.

City ansaitsi selkeän voittonsa, se liikutti palloa oikeisiin väleihin riittävän nopeasti oikeisiin aikoihin. Stoke ei toki tarjonnut sille riittävää harjoitusvastusta Mestarien liigan välierään. Virkeimpinä kotijoukkueen pelaajista esiintyivät Navas, ja yleisön valinta ottelun pelaajaksi, Iheanacho.

Manchester City-Stoke 4-0

  • 1-0 Fernando (34.min)
  • 2-0 Sergio Agüero (rangaistuspotku 43. min)
  • 3-0 Kelechi Iheanacho (64 min.)
  • 4-0 Kelechi Iheanacho (74 min.)