Sam Allardyce teki sen taas. ”Big Sam” onnistui siinä, missä hän on jo monesti onnistunut aikaisemmin valmentajaurallaan – herättämään joukkueensa juuri oikeaan aikaan ja välttämään putoamisen alemmalle sarjatasolle.

Sunderlandin tilanne näytti hyvin synkältä hieman yli kuukausi sitten. Black Cats oli hävinnyt Leicesterille kotikentällään 0-2-lukemin. Ensimmäisellä säilyjän paikalla oleva Norwich oli neljän pisteen päässä. 16. huhtikuuta pelattu ottelu, juurikin Norwichia vastaan, muutti kurssin. Vaikeaksi ennakoitu otteluohjelma ei lopulta näyttänytkään enää niin vaikealta. Tasapelit Arsenalia ja Stokea vastaan sekä kotivoitot Chelseaa ja Evertonia vastaan tarkoittivat sitä, että Sunderland pelaa Valioliigassa myös kaudella 2016-17.

Erinomaisia liikkeitä siirtomarkkinoilla

Allardyce hyppäsi Black Catsin puikkoihin lokakuussa 2015. Tuolloin Sunderland oli kerännyt vaivaiset kolme pistettä kahdeksasta ensimmäisestä ottelusta. Managerin paikka on ollut Sunderlandissa tuulinen, joten joukkueesta löytyi moneen erilaiseen pelisysteemiin tehtyjä hankintoja. Moni asia oli pielessä, eikä tilannetta ainakaan helpottanut laituri Adam Johnsonin siviilielämän ongelmat.

Koitti tammikuu, jolloin Allardycella oli vihdoin mahdollisuus muokata joukkuettaan haluamillaan pelaajilla. Wahbi Khazri, Jan Kirchhoff, Lamine Koné ja Steve Harper siirtyivät Black Catsin riveihin tammikuun siirtoikkunan aikana. Kolmesta ensimmäisestä pelaajasta tuli lähes välittömästi avauskokoonpanon pelaajia, ja he olivat kevätkauden aikana joukkueensa parhaimmistoa. Harper ei pelannut otteluakaan, mutta siirto saattoi olla näpäytys pahinta kilpakumppania, Newcastlea kohtaan. Lienee syytä mainita, että Harper on edustanut urallaan ensi kaudeksi Mestaruussarjaan putoavaa Newcastlea noin 20 vuoden ajan.

Allardyce onnistui hankinnoissaan lähes täydellisesti, kuten jo monesti aikaisemmin urallaan. Big Sam on myös onnistunut repimään kokeneesta Jermain Defoesta sellaiset tehot irti, että siihen tuskin kovinkaan moni uskoi.

1800-luvun jalkapalloa?

61-vuotiasta englantilaismiestä on moitittu monesti tylsästä pelitavasta, jossa käytetään paljon pitkiä ja korkeita syöttöjä. Niin José Mourinho, Arsène Wenger kuin Rafael Benítezkin ovat syyttäneet Big Samin joukkueita niin sanotun antijalkapallon pelaamisesta, mutta kovinkaan moni ei ole löytänyt väitteilleen perusteita. Chelseaa valmentanut Mourinho väitti Allardycen toteuttaneen 1800-luvulta peräisin olevaa jalkapalloa. Allardyce otti leveän hymyn kasvoilleen ja totesi, ettei välitä paskaakaan Mourinhon puheista.

Sen sijaan Allardycen alaisuudessa työskennelleet henkilöt ovat olleet hyvin vaikuttuneita englantilaismiehen valmennustavasta ja kyvystä organisoida joukkuetta. Big Sam tunnetaan urheilutieteen ja tilastojen ystävänä. Niitä hän hyödyntää joukkueensa rakentamisessa. Häntä on myös kutsuttu yhdeksi urheilutieteen pioneereista englantilaisessa jalkapallossa.

Tulos tyylin edelle

Moni teistä saattaa muistaa Allardycen parhaiten hänen ajastaan Boltonissa. Big Sam käänsi tuolloin Mestaruussarjaan ajautuneen seuran kurssin ja ansaitsi itselleen 10-vuotisen sopimuksen. Allardyce vei Boltonin aina Euroopan kentille asti. Englantilaismanagerin kahdeksan vuoden Bolton-pesti päättyi, kun hän ajautui erimielisyyksiin jo edesmenneen puheenjohtaja Phil Gartsiden kanssa.

Minun parhaat muistikuvani Allardycesta ovat hänen ajastaan West Hamissa. Englantilaisvalmentaja nosti Hammersin takaisin Valioliigaan heti ensimmäisellä kaudellaan. Tästä huolimatta Hammers-kannattajat kritisoivat Big Samin toteuttamaa pelitapaa, ja fanijoukot halusivat nähdä enemmän maata pitkin toteutettua jalkapalloa.

Biliciltä kiitos Allardycelle

Allardycen taistelu jatkui Hammers-kannattajia kohtaan aina viime kauteen saakka. Tuolloin Hammers pelasi ajoittain erittäin viihdyttävää jalkapalloa ja Allardyce sai osan kannattajista taakseen. Sopimusta ei lopulta uusittu, ja Slaven Bilic palkattiin West Hamin uudeksi manageriksi.

West Hamin kuluva kausi on ollut kerrassaan upea. Fantastisen kauden pelannut Dimitri Payet ei ollut suinkaan ensimmäinen ylistetty henkilö kauden viimeisen kotiottelun jälkeen, vaikka Bilic onkin kehunut häntä läpi kauden. Kroatialaismanageri muisti ensimmäisenä Allardycea. Bilicin mukaan hän sai hyvin organisoidun ja tasapainoisen joukkueen käsiinsä Allardycen jäljiltä.

Jos joukkueesi on pulassa…

Allardyce on profiloitunut alemman keskikastin joukkueiden manageriksi, mutta hän saa osakseen aiheetontakin kritiikkiä hyvin usein. Englantilainen osoitti viimeistään tällä kaudella, että hän kykenee muodostamaan rikkinäisestä ja vaatimattomasta pelaajamateriaalista yhtenäisen joukkueen nopealla aikavälillä.

Allardycen valmentama joukkue ei ole koskaan pudonnut korkeimmalta sarjatasolta sarjaporrasta alaspäin. Siis: mikäli joukkueesi on pulassa, ota yhteys Big Samiin.