Kuka on kisojen musta hevonen? Kuka voisi olla se yllättäjä? Puhe arvokisojen mahdollisista mustista hevosista käy aina kiivaana, eikä arvaamaton voittaja lopulta tunnisteta vasta kuin kisojen päätyttyä.

EM-kisoissa ei ole tänä vuonna selkeää suosikkia, mutta esitettyjä mustia hevosia on useita. Ehkä kuukauden päästä todistetaan taas jättiyllätystä eurooppalaisessa jalkapallossa.

3. Puola

Puola päihitti Saksan jo alkukarsinnoissa. Sillä on kaikki mahdollisuudet tehdä sama myös lopputurnauksen alkulohkossa. Alkulohkosta sen on päästävä jatkoon, ja ensimmäisellä pudotuspelikierroksella putoaminen olisi pettymys.

Puolan joukkue on hyvin tasapainoinen, mutta kärjessä sillä on poikkeuksellisen hyvä pari. Arkadiusz Milik pelasi huikeat karsinnat Robert Lewandowskin kärkiparina. Kun useat kärkimaat painivat hyökkääjäongelman kanssa, voi Puola luottaa Lewandowskin paukuttavan muutaman maalin vaikka puolittaisista tilanteista. Kisojen parhaan hyökkääjän merkitystä ei voi vähätellä, varsinkaan kun muu joukkue on täynnä ykköstykkiä ruokkivia työmyyriä.

Sevillan Grzegorz Krychowiak on erittäin tärkeä pelaaja keskikentän ankkurina ja Lukasz Piszczek paahtaa vasenta laitaa tuttuun tyyliin väsymättä. Puolan rinki ei ole järin leveä, joten avainpelaajien loukkaantumiseen sillä ei ole varaa. Ilmassa on hyvä tunnelma. Puolan pelaajista useat ovat nyt parhaassa iässään,

2. Itävalta

Voitti karsintalohkonsa, mutta silti pitkälle eteneminen EM-kisoissa olisi suurelle yleisölle iso paukku. Itävalta arvottiin sille suotuisaan lohkoon, josta siltä odotetaan kahden parhaan joukkoon yltämistä. Itävalta pelaa ennen kaikkea joukkueena, mutta siltä ei puutu tähtiloistoa tai yllätyksellisyyttä. Esimerkiksi Stoken Marko Arnautovic pystyy ohittamaan vasemmalla laidallaan yksi vastaan kaksi -tilanteissa ja laukomaan tulisesti oikeallaan – ratkaisemaan pelejä.

Yhä joissain piireissä aliarvostettu, David Alaba, on joukkueen kirkkain tähti. Älykäs pelaaja pääsee näyttämään monipuolisuuttaan keskikentän pohjalla, kun Valioliiga-mestari Christian Fuchs jyrää ylös ja alas vasenta laitaa.

Mielenkiintoinen pointti on, että Itävallan lohkon voittaja saa todennäköisesti hivenen vaikeamman vastustajan neljännesvälierissä kuin lohkokakkonen. Ykkönen pelaa Lohko E:n kakkosta, eli Belgiaa, Italiaa, Ruotsia tai Irlantia vastaan. Toiseksi selvinnyt maa kohtaa kakkosen lohkosta B.

1. Kroatia

Kroatian joukkue on ensinnäkin erittäin laadukas. Luka Modrić, Ivan Rakitić ja Milan Badelj keskikentällä kilpailee kisojen parhaimman moottorin tittelistä. Real Madridin Mateo Kovačić ja Interin Ivan Perišić kapeina laitureina täydentävät erinomaisen keskikentän. Kärjessä Mario Mandžukić voi hyvinkin taistella maalikuninkuudesta.

Valmentaja Ante Čačić on kysymysmerkki, mutta hän osoitti päättäväisyyttä jättämällä tyytymättömän Dejan Lovrenin ulos ringistä. Hyvässä vireessä olleen Liverpool-topparin poisjäänti oli pettymys, koska ruutupaitojen puolustuslinja on etukäteen hidas ja joukkueen heikko kohta.

Kroatia suoritti kisoihin lämmittelynä maalintekoharjoituksen San Marinoa vastaan, kun se pöllytti kääpiömaata 10-0-lukemin. D-lohko on kovatasoinen, mutta jos temperamenttinen joukkue selvittää sen kunnialla, on mahdollisuudet aivan päätyyn asti.