Neitsytkausi Valioliigassa on takana. Bournemouthilla oli vaikeuksia, mutta joukkue selvisi. Nyt on tiedossa, mihin kaikkeen kauden aikana pitää varautua.

Viime kausi

Vuosi sitten Bournemouth aloitti seurahistoriansa ensimmäisen kauden Englannin pääsarjassa. Syys-marraskuulle osui heikko jakso, jonka aikana Cherries pelasi kahdeksan ottelua putkeen ilman voittoa. Osasyy siihen oli loukkaantumissuma. Bournemouth menetti lyhyen ajan sisään Tyrone Mingsin, Callum Wilsonin, Max Gradelin ja Tommy Elphickin pitkäksi aikaa sairastuvalle.

Joukkue selvisi haastavista ajoista ja hävisi seuraavan kerran vasta joulukuun lopussa. Kevätkauden aikana voittoja, tasapelejä ja tappioita tuli tasaiseen tahtiin. Lopulta nousijajoukkueella oli niin paljon pisteitä, että edes viimeisen viiden kierroksen neljä tappiota ja yksi tasapeli eivät enää suistaneet Cherriesiä Mestaruussarjaan.

FA Cupissa Bournemouth voitti kolmannella kierroksella Birminghamin ja neljännellä kierroksella Portsmouthin. Viidennellä kierroksella Everton oli parempi maalein 2-0.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Matt Ritchie (Newcastle)

Merkittävä menetys. Ritchie oli viime kaudella selkeä ykkösvaihtoehto oikealle laidalle. 26-vuotias skotti pelasi yhtä vaille kaikki sarjaottelut. Tehoja syntyi neljän maalin ja kuuden maalisyötön verran. Kukaan muu Cherriesin pelaaja ei pystynyt yhtä koviin tehoihin. Myytiin 12 miljoonalla eurolla Newcastleen.

Tommy Elphick (Aston Villa)

Toinen merkittävä menetys. Bournemouthin kapteeni pelasi akillesjännevamman vuoksi viime kaudella vain 12 Valioliiga-ottelua. Vajaalla neljällä miljoonalla eurolla Aston Villaan myyty Elphick on pelillisesti korvattavissa, mutta kapteeni on aina kapteeni.

Lee Tomlin (Bristol City)

Hajanaisesti vastuuta syksyn aikana. Yllättävänkin vähän siihen nähden, että hankittiin seuraan vuosi sitten 4,3 miljoonalla eurolla. Vietti kevään lainalla Bristol Cityssä, jonne myytiin heinäkuun alussa 3,5 miljoonalla.

Sylvain Distin (ilman seuraa)

38-vuotias Distin antoi viime kaudella lepoa toppareille, kun sitä tarvittiin. Pelasi 12 liigaottelua. Tällä hetkellä ilman seuraa.

Glenn Murray (Brighton, laina)

Siirtyi viime kesän siirtoikkunan viimeisenä päivänä Bournemouthiin 5,4 miljoonalla eurolla. Sai syksyn aikana jonkin verran vastuuta, ja maaleja syntyi kolme. Vuodenvaihteen jälkeen peliaika kutistui lähes olemattomiin. Lainattiin Brightoniin.

Bournemouthista on kesän aikana siirtynyt muualle myös Jayden Stockley (Aberdeen). Stéphane Zubarin, Josh Carmichaelin ja Josh Wakefieldin sopimuksia ei jatkettu. Harry Cornick lainattiin Leyton Orientiin ja lainalla olleet Marius Adamonis sekä Juan Iturbe palasivat Atlantasiin ja AS Romaan.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Jordon Ibe (Liverpool)

Bournemouthin kesän toistaiseksi isoin hankinta. 18 miljoonaa euroa tarkoittaa sitä, että on myös Bournemouthin seurahistorian kallein pelaaja. Nopea Ibe noussee avaukseen täyttämään Ritchien jättämän aukon.

Lewis Cook (Leeds)

Bournemouth maksoi vasta 19-vuotiaasta keskikenttäpelaajasta seitsemän miljoonaa euroa. Pelasi viime kaudella 43 Mestaruussarjan ottelua. Joka osa-alueella on (luonnollisesti) parannettavaa, mutta potentiaalia riittää.

Lys Mousset (Le Havre)

20-vuotias hyökkääjä, joka Cookin tavoin on raakile mutta kehityskelpoinen. Pelasi viime kaudella 28 ottelua Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ja iski 14 maalia. Bournemouth maksoi pelaajasta 6,5 miljoonaa euroa.

Brad Smith (Liverpool)

Toinen Liverpoolista hankittu pelaaja. 22-vuotias australialainen ei ole vielä lyönyt itseään kunnolla läpi. Vasen pakki tuo leveyttä, mutta tuskin syrjäyttää Charlie Danielsia avauksesta.

Emerson Hyndman (Fulham)

Cookin ohella toinen nuori vahvistus keskikentän keskustaan. Pelasi viime kaudella 16 ottelua Mestaruussarjassa. Ilmaiseksi hankittu Hyndman tuskin saa merkittävää roolia tällä kaudella.

Nathan Aké (Chelsea, laina)

Jatkaa trendiä, mitä tulee hankintojen ikään. Viime kaudella 21-vuotias hollantilainen pelasi lainalla Watfordissa. Sai vyölleen 24 Valioliiga-ottelua. Voi nousta avaukseen. Kenties jopa keskikentälle.

Joukkueen vahvuus

Erilaisuus. Bournemouthin materiaali ei ole sarjan parhaimmistoa, mutta joukkue ei silti pelaa altavastaajajalkapalloa. Jos tekee asioita ihan samalla tavalla kuin muut heikon materiaalin joukkueet, eroja on vaikea synnyttää. Bournemouth on valinnut erilaisen tien, joka voi johtaa jonkinlaiseen menestykseen.

Joukkueen heikkous

Puolustuksellisesti Bournemouthilla on runsaasti parannettavaa. Joukkue päästi viime kaudella 67 maalia Valioliigassa. Ainoastaan Aston Villa päästi enemmän. Tilannetta hankaloittaa Elphickin myyminen. Tällä hetkellä Bournemouthin kokoonpanossa on vain kaksi puhdasta topparia: Steve Cook ja Baily Cargill. Toki laitapakkeja on nyt jo seitsemän, joten siltä tontilta jotkut ohjattaneen keskuspuolustukseen. Viime kaudella erinomaisesti pelannut Simon Francis lienee yksi heistä.

Valmennus

Eddie Howe on erittäin mielenkiintoinen manageri. Ikää on vasta 38 vuotta, mutta hän on ehtinyt toimia päävalmentajana jo kaudesta 2008-09 lähtien. Huhupuheissa Howe yhdistettiin kesän aikana Englannin maajoukkueeseen. Oli Bournemouthin ja kenties myös Howen itsensä onni, että paikka meni tässä vaiheessa Sam Allardycelle. Tällä kehitystahdilla Howen aika kyllä tulee vielä.

Taktisesti Bournemouth on hyvin ennakkoluuloton joukkue. Tässä yhteydessä se tarkoittaa, että hyökkäys on paras puolustus. Materiaali ei ole sarjan parhaimmistoa, mutta se ei Howeta haittaa. Viime kaudella pallo oli Bournemouthin kenttäkolmanneksella 26 prosenttia peliajasta. Vain Man Unitedin, Man Cityn ja Arsenalin lukemat olivat pienemmät.

Bournemouth pyrkii hallitsemaan palloa, mutta samaan aikaan joukkueen peli on sekoitus lyhyitä ja pitkiä syöttöjä. Laitapakeilla on lupa nousta, laiturit (joiden kautta hyökkäyksiä paljon pelataan) kaventavat keskelle ja kymppipaikan pelaaja tuo lisäavun keskikaistan pallonhallintapelaamiseen. Lyhyet välimatkat pelaajien välillä mahdollistavat pallonmenetyksen hetkellä aktiivisen prässipelaamisen.

Piikissä on nopea pelaaja (luokkaa Callum Wilson), jonka tehtävä on hakea tilaa puolustuksen selustasta ja repiä vastustajan pakkaa pituussuunnassa auki.

Tärkein pelaaja

Simon Francis

31-vuotias Francis on paljon vartijana. Viime kaudella hän pelasi Bournemouthin jokaisen sarjaottelun. Urakka alkoi oikeana pakkina. Käsky kävi toppariksi siinä vaiheessa, kun Elphick loukkaantui. Samalla kapteeninnauha pujotettiin Francisin käsivarteen. Tällä kaudella vastuu on tietyllä tapaa entistä suurempi. Elphick lähti, ja joukkueeseen on hankittu paljon nuoria pelaajia. Francisin on oltava isähahmo sekä kentällä että sen ulkopuolella.

Arvio

Bournemouth on materiaaliltaan vahvempi kuin vuosi sitten. Nyt on myös viime vuoteen verrattuna paremmin tiedossa, mitä kaikkea kauden aikana on odotettavissa. Ennen kaikkea, Bournemouth on paremmin valmistautunut kuin sen pahimmat kilpakumppanit. Toki joukkue on edelleen vaarassa joutua putoamistaisteluun, mutta sarjasta löytyy muutamia heikompiakin ryhmiä. Ennustetaan siis, että Bournemouth säilyttää sarjapaikkansa. Parhaimmillaan joukkue voi jopa nousta keskikastiin.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Artur Boruc
21 Ryan Allsop
23 Adam Federici
45 Jordan Holmes

Puolustajat

2 Simon Francis
3 Steve Cook
11 Charlie Daniels
14 Tyrone Mings
15 Adam Smith
29 Rhoys Wiggins
Brad Smith
Nathan Aké

Keskikenttäpelaajat

4 Dan Gosling
6 Andrew Surman
7 Marc Pugh
8 Harry Arter
10 Max Gradel
16 Shaun MacDonald
19 Junior Stanislas
27 Sam Matthews
32 Eunan O’Kane
36 Matt Butcher
43 Ben Whitfield
Lewis Cook
Emerson Hyndman

Hyökkääjät

9 Tokelo Rantie
13 Callum Wilson
17 Joshua King
20 Benik Afobe
28 Lewis Grabban
50 Brandon Goodship
Jordon Ibe
Lys Mousset
Josh O’Hanlon

Manageri

Eddie Howe