Valioliigaa alempia sarjaportaita hallinnoiva EFL (English Football League) on päättänyt, ettei se ota valioliigaseurojen reservijoukkueita mukaan sarjajärjestelmäänsä. Samalla ovi vedettiin kiinni Skotlannin suurseuroilta Celticiltä ja Glasgow Rangersilta. Torstaiseen kokoukseen osallistuivat kaikkien 72 EFL:n alaisen seuran edustajat.

EFL on suunnitellut keväästä lähtien suuria muutoksia mukanaan tuovaa sarjaremonttia, ja suunnitelma etenee pikkuhiljaa eteenpäin. Sarjajärjestelmäuudistuksessa Mestaruussarjan, Ykkösliigan ja Kakkosliigan alapuolelle perustetaan vielä viides ammattilaistaso Kolmosliiga. Uudistuksen on määrä tulla voimaan kaudelle 2019-2020.

Reformin suurin vaikutus on se, että näillä neljällä sarjatasolla pelaisi yhteensä 80 joukkuetta, kun nykyään Mestaruussarjassa, Ykkösliigassa ja Kakkosliigassa joukkueita on yhteensä 72, eli 24 per sarjataso. Kesän ja syksyn aikana onkin keskusteltu siitä, voitaisiinko kahdeksan täydennysjoukkueen paikalle hyväksyä myös valioliigaseurojen kakkosjoukkueita, mutta tälle ajatukselle pantiin nyt piste. Näin ollen täydennysjoukkueet otettaneen viidenneltä sarjaportaalta Konferenssista.

Mestaruussarjan kohdalla uudistuksella on valtava vaikutus jo kauteen 2018-2019, sillä joukkuemäärän laskiessa neljällä kyseisellä kaudella Mestaruussarjasta voisi pudota jopa seitsemän joukkuetta. Jonkinlaisesta kompromissista kuitenkin yhä keskustellaan.

Toiveissa ottelumäärien vähentäminen ja talvitauko

Sarjajärjestelmäuudistuksen tavoitteena on laskea alempien sarjatasojen huiman korkeita ottelumääriä ja luoda sarjoihin talvitauko. Myös viikolla pelattavien otteluiden määrä vähenisi huomattavasti. Monet Ykkös- ja Kakkosliigojen seurajohtajista ovat kuitenkin muutosta vastustaneet, sillä he pelkäävät rahavirtojen tyrehtymistä kotiotteluiden määrän vähentyessä. Joukkueiden yleisömäärille pelaaminen ylempien sarjojen talvitauon aikana voisi tehdä hyvää.

Ehdotuksen valioliigaseurojen reservijoukkueiden mukaan ottamisesta EFL:n sarjapyramidiin teki Englannin jalkapalloliiton silloinen puheenjohtaja Greg Dyke jo toukokuussa 2014. Valioliigaseuroilta ajatus sai heti kannatusta, mutta alasarjaseurat olivat alusta lähtien ideaa vastaan.

Pääsarjaseurojen reservijoukkueita pelaa maidensa toisella sarjatasolla mm. Hollannissa ja Espanjassa. Myös Saksassa reservijoukkueet saavat osallistua ammattilaissarjoihin, mutta Saksan säännöstön mukaan korkeintaan kolmannelle sarjaportaalle. Nyt tehdyn päätöksen mukaan valioliigaorganisaatioiden marginaalipelaajat pelaavat jatkossakin joko lainalla muissa seuroissa tai sitten valioliigaseurojen alle 23-vuotiaiden joukkueissa.

Lähde: Guardian